Kulakta Duyu Kaybı

Kulakta Duyu Kaybı : İşitme kaybı yaşlanan bir çok insanın ortak sorunu. Kişi, yaşı ilerlese de diğer insanlarla, ailesi ile iletişiminde, sosyal hayatta aktif konumunu korumak ister. İlerleyen yaşlarda İşitme kaybı olduğu zaman hem bu insanların sosyal aktiviteleri engelleniyor hem de toplum içerisinde yalnızlaşmalarına sebep oluyor.

İşitme kaybının var olup olmadığını anlamanın en güzel yolu işitme testlerinin yapılmasıdır. Kişinin işitme testine başvurması için de birtakım şikayetleri olması gerekir. Bunlar:

Normal konuşmayı duymada zorlanmak

İnsanların ne söylediğini anlamak için yüzlerine dikkatle bakmak

İnsanlara söylediklerini tekrarlatma ihtiyacı hissetmek

Televizyon ve radyonun sesini aşırı açmak

Konuşurken karşıdaki insanın fısıldadığı hissi

Kulakta enfeksiyon, ağrı veya çınlamanın uzun süre devam etmesi

Duymaya çabalarken yorgunluk ve rahatsızlık hissi

Telefonla konuşurken bir kulağın daha iyi duyması.

İşitme Kaybının Nedenleri

İşitme kaybının en önemli ve yaygın nedeni, yaşla birlikte kulaktaki fiziksel değişikliklerdir. İşitme sinirine gelen kılcal damarların daralması ve işitme sinirinin zayıflaması duymada azalmaya neden olur. Organizmanın tamamındaki yaşlanma ile birlikte işitme sinirinde de yaşlanma meydana gelebilir ve işitme azalır. Yaşa bağlı işitme azlığı daha çok 50 yaşından sonra oluyor ama bununla birlikte yeni doğan bebeklerde bile işitme kaybı görülebilir. Normal popülasyona bakıldığında işitme kaybı her 10 kişiden birinde görülür. Yaş ilerledikçe bu oran daha da artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp