kulak zarı ameliyatı videosu izle

Kulak Zarı Ameliyatı :

Fazla gürültüye maruz kalınca klasik laf: kulaklarımın zarı patladı. Mecaz bir yana kulak zarı gerçekten de patlayan, daha doğrusu delinebilen bir yapıda. Kulak zarı delinmesi, kulak zarının ortasında bir boşluk açılması olarak tarif edilebilir. Sonuçlarıysa çok tehlikeli: duyma kaybı ve orta kulağın enfeksiyonlara açık hale gelmesi.

Tedavi edilmezse delik bir kula zarı 2 - 3 hafta içerisinde kendi kendini tamir eder. Bazense duyma kaybının düzelmesi için bazı prosedürlere ihtiyaç duyulur. Ya da kulak zarının cerrahi olarak dikilmesi gerekebilir.

Kulak zarı delinmesi nasıl anlaşılır?

Kulak zarı delinmesinin birkaç belirtisi var:

• Aniden duran ciddi kulak ağrısı

• Kulağın içinden berrak, pas renkli ya da kanlı bir sıvı akması

• Duyma kaybı

• Kulak çınlaması

• Vertigo

• Vertigo sonucu mide bulantısı veya kusma

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız bir uzman doktora görünmeniz en iyisi. Çünkü orta kulağınız ve iç kulağınız çok hassas ve karmaşık bir mekanizma. Bu yüzden yaralanmalara da enfeksiyonlara da çok açık. Kulağınızı ve duyma duyunuzu kurtarmak için uygun ve hızlı tedavinin uygulanması çok önemli.

Kulak zarı delinmesi neden olur?

Kulak zarının iki önemli işlevi var: duymak ve korumak. Ses dalgaları ona çarptığı zaman kulak zarınız titreşime geçiyor. Bu sayede orta kulak ve iç kulak ses dalgalarını sinir sinyallerine dönüştürebiliyor. Dolayısıyla ilk işi yapan kulak zarı olmazsa kulağın diğer bölgeleri de işini yapamaz hale geliyor. Kulak zarının işlevi bu kadarla da kalmıyor. Orta kulağınızı bakterilerden, sudan ve diğer yabancı maddelerden koruyor.

Peki kulak için bu kadar önemli olan kulak zarı ne gibi nedenlerden dolayı delinir bakalım:

Orta kulak iltihabı. Orta kulağın içinde iltihap dolu bir sıvının birikmesi orta kulak iltihabına neden oluyor. Bu sıvı çok baskı yaparsa kulak zarı delinmesine neden olabilir.

Barotravma. Basınç travması olarak da bilinir. Kulağınızda aşırı hava basıncı oluşursa kulak zarı delinmesine neden olabilir. Bu özellikle uçak seyahatleri sırasında oluşabilir. Onun dışında dalış yapanlarda ya da otomobilin hava yastığı yüzünden basınca maruz kalanlarda da görülebilir.

Akustik travma. Aşırı miktarda sese maruz kalırsanız kulak zarınız delinebilir. Örneğin bir patlama ya da çok yakınınızda silah sesi patlaması gibi.

Kulağa giren yabancı maddeler. Kulağa giren yabancı madde herhangi bir şey olabilir. Ama çoğunlukla kulak temizleme çubuğunun çok derine itilmesi sonucu oluşan vakalarla karşılaşılıyor.

Kafa travmaları. Özellikle kafatasının zarar görmesi gibi ciddi travmalarda kulak zarı zarar görebilir.

Kulak zarı delinmesi tedavisi

Delinen bir kulak zarı normal şartlar altında birkaç hafta içinde kendini yeniler. Ama bazı durumlarda doktor müdahalesi gerekli olur. Peki ne tür müdahale yolları var?

Kulak zarı yaması. Eğer kulak zarınız kendi kendini tamir edemediyse doktorunuz kulak zarınızdaki boşluğa onun benzeri bir maddeyle yama yapacaktır. Bu bir kezden daha fazla uygulanır. Kulak zarındaki delik kapanana kadar devam edilir.

Ameliyat. Kulak zarı yaması işe yaramadıysa doktorunuz daha etkili bir yöntem olan kulak zarı dikimi ameliyatını uygun görebilir. Kendi dokunuzdan alınan parçayla delik alan kapatılır. Bu ameliyat sonrasında rahatlıkla aynı gün evinize gidebilirsiniz.

Evde neler yapabiliriz?

• İyileşme sürecinde kulağınızı kuru tutun.

• Kulağınızı bir süre temizlemeyin.

• Burnunuzu sümkürmekten kaçının.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp