Kulak Ve Hastalıkları

Kulak Ve Hastalıkları : İşitme ve denge organımız olan kulak, dış, orta ve içkulak olmak üzere üç bölümden meydana gelmiştir.Dışkulak, dışarıda görünen kulak kepçesi (auricula) ile içeriye doğru uzanan dışkulak yolu adındaki kanaldan oluşur. Dışkulak, çevremizdeki sesleri alan ve ortakulağa ileten toplayıcı bir anten gibi görev yapmaktadır. Dışkulak yolu, bazen bu kanalın salgısı olan ve serumen denen kulak kirinden bir tıkaç ile tıkanabilir. Tedavi için buşon denilen bu tıkacı önce gliserinle yumuşatmak ve sonra özel bir şırınga ile yıkayıp çıkarmak gereklidir. Kulak içinde bazen yabancı cisimler de aynı şikâyete neden olurlar.

Ayrıca kulak içinde çıkan çıbanlar da ağrıyayol açabilirler.Ortakulak, içkulakla dışkulak arasında bir boşluktur. İçinde örs (malleus), çekiç (inkus) ve üzengi (stapes) adını alan üç kemikçik vardır. Östaki (Eustachi) borusu aracılığıyla ağız boşluğuna açılır. Yutkunma, esneme gibi hareketlerde bu boru açılır ve ağızdaki hava ortakulağa geçer.Şiddetli patlamalarda ve gürültülerde ağzı açmak, kulak zarını iki taraftan eşit basınç altında tutmaya yarayacağından faydalıdır. Aksi halde bazı topçularda görüldüğü gibi zarın tek taraflı basınç ile patlaması mümkündür.Ortakulağın ve zarın iltihaplanması yani otitis media çok görülen kulak hastalıklarındandır.İçkulak, kemik içine oyulmuş ve zarla kaplanmış bir işitme ve denge organıdır. Önde salyangoz şeklinde bir bölüm, ortada Vestibül adını alan boşluk ve arkada üç adet birbirine dik yarım daire kanallarından oluşmuştur.

İçku- lakta kemik boşluğun içini dolduran sıvıya perilenf; vestibülün, salyangozun ve yarım daire kanallarının içini dolduran sıvıya ise endolenf denir.Salyangoz kanalı (Kohlear kanalı) içinde, işitme organı (Corti organı) bulunur. Dışkulak yolundan kulak zarına gelen ses titreşimleri ortakulaktaki kemiklerle oval pencereye ve içkulağa ulaşır. Oval pencereden Kohlea kanalına ve Korti organına iletilen ses enerjisi burada sinirsel yollardan geçip elektrik enerjisine dönüşmektedir.Kulakta dengeyi sağlayan organ vestibüldür. Vestibül, yarım daire kanalları ve içinde utrikul denen bölümden oluşur.

Vestibüler sistem uyarılınca baş dönmesi (ver- tigo), bulantı, kusma ve göz küresinin ritmik hareketi (nistagmus) gibi belirtiler meydana gelmektedir. içkulakta labirent denilen kanalın hastalanması kulak çınlaması (tinnitus) gibi rahatsız edici bir duygu meydana getirebilir. Kulağın işitme yeteneği diapazon ve odyometri denen elektronik bir araçla yapılabilir. Normal bir şahıs fısıltı şeklindeki bir sesi 6-7 metreden duyabilir. Aksi halde belirli derecede işitme kaybı var demektir.Kulak Ağrıları: Kulak ağrısı, başlı başına bir hastalık değil, kulakta veya vücudun başka bir yerinde meydana gelen hastalıkların belirtileridir.

Dışkulak borusundaki çıbanlar, kulak kirleri, kulak iltihapları kulak ağrılarına sebep olur. Boğaz ağrıları, bademcik iltihapları da bazen kulak ağrılarına sebep olabilir. Kulak ağrısını dindirmek için asıl sebebi bulup tedavi etmek lazımdır.Kulak Akıntıları: Dışkulakta çıkan çıban ve iltihaplar kulak akıntılarına sebep olur. Ayrıca, ortakulakta bir iltihap varsa ve bunun tedavisinde gecikilmişse o zaman kulak akıntı yapar. Şiddetli iltihaplarda kulakakıntıları cerahatli ve kanlı olabilir.

Bazı kazalarda, kafa ve kulak kemiklerinde kırılma olursa omurilik suyu, kan gelebilir.Kulak Kiri: Dışkulak borusundaki bezler sarımtırak, yağlı bir madde çıkararak kulak borusunu daima yumuşak tutarlar ve dışarıdan kulağa yabancı maddelerin girmesine engel olurlar.Kulak kiri dediğimiz bu yağlı madde, bazen kulağın içinde birikip kuruyarak taş gibi olur. Orada sıkışıp kalır. Dışarıya çıkamaz. Kulağı bir tıkaç gibi tıkayıp kulakzarına baskı yapar. Ağır işitmelere ve kulak ağrılarına sebep olur. Bu gibi hallerde bir hekime müracaat edilmeli ve kulak yıkanarak biriken kirler temizletilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp