Kulak Ve Burun

KULAK VE BURUN

Kulak ağrısı ve burun kanaması daha ciddi hastalıkların belirtileri olabilirler, bu nedenle, birçok vaka profesyonel müdahale gerektirmektedir. Özellikle çocuklarda kulak ağrısı tedavi edilmezse, sağırlığa neden olabilir. Küçük rahatsızlıklar için bitkisel tedaviler ideal olabilir; fakat eğer rahatsızlık sürekliliğini koruyorsa veya çok ağrınız varsa, doktorunuzu veya tıbbi bitki uzmanınızı görün.
 

KULAK AĞRISI

Kulak ağrısının birçok sebebi vardır; bunlardan bazıları küçük ve kişinin azaltabileceği sebeplerdir, diğerleri ise potansiyel sağlık problemleridir. Basit kulak ağrısı, genelde 24 saat içinde çözümlenebilir, ama devam ederse profesyonel yardıma başvurmalısınız.
 

ORTAKULAK İLTİHABI

Bademcik iltihabı veya benzer enfeksiyonlarla başlar ve ortakulağa sıçrar. Genelde beraberinde yüksek ateş getirir ve eğer kulak zarı patladıysa kulaktan akıntı gelir. Kulak zarının delinmesi durumunda, profesyonel yardım almak gerekir.
 
■ Eğer kulak zarında bir problem yoksa, kulağınıza iki-üç damla demlenmiş kantaron veya sığırkuyruğu yağı damlatın ve küçük pamuk bir tamponla kapatın.
 
■ Sarımsak yağı da etkilidir: bir iğneyle sarımsak dişini delin ve yağını çıkarın.
 
■ Sarımsak ve ekinezya gibi bitkisel antibiyotikler enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olur.
 
■ Bir çay kaşığı badem yağının içine eklenen 10’ar damla lavanta ve çayağacı yağları ile mastoid kemiğine (kulağın gerisindeki kemik) masaj yapın.
 
TIKALI ÖSTAKİ BORUSU
 
Kulakta zonklama hissiyle oluşan sürekli kulak ağrısı, östaki borusunun (burnun sinüslerinden geçen) tıkanmasına bağlı olabilir; bu durum nezle veya sinüzite bağlı olabilir. Aşırıya kaçan nezle geçici sağırlığa ve bir veya iki kulakta birden tıkanıklık hissine neden olabilir.
 
■ Burundaki konjestiyonu azaltıcı bitkiler ve buhar solumak nezleyle savaşı kolaylaştırır.
 
■ Günde üç kere alınan 5 mİ ekinezya enfeksiyonla savaşacaktır.
 
■ Eşit miktarlarda mürver çiçeği, gözotu ve sığırkuyruğunu karıştırarak demleyin (her fincana iki tatlı kaşığı karışım) ve ihtiyaç duyuldukça için.
 
DIŞ KULAK İLTİHABI
 
Kulakta kaşınma ve tahriş, dış kulaktaki bölgesel iltihaplanmadan kaynaklanabilir. Bu durum yüzücüler ve su sporlarıyla ilgilenenler arasında yaygındır. Sudan kapılan mantar enfeksiyonları sıkça görülen nedenlerdir.
 
■ Kulağınızı sık sık ılık kadifeçiçeği çayıyla yıkayın.
 
■ Sığırkuyruğu veya sarımsak yağı kulak damlaları kullanın.
 
■ Eşit miktarlarda ısırganotu, yoğurtotu, kırmızı yonca ve kadifeçiçeği demlerinin karışımından için (her fincan için iki tatlı kaşığı karışım kullanın ve günde üç defa için).
 
■ Ekinezya (günde üç defa 600 mg kap- stillerde veya 5 mİ tentür) almak herhangibir enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olur.
 
BURUN KANAMALARI
 
İncinme, soğuk algınlığı ve nezle, burun kanamasının en yaygın nedenlerindendir. Bazı vakalarda burundaki damarlar çok hassas veya yüzeye çok yakın olabilir, bu nedenle önemsiz tahriş veya çok sert sümkürmeler kanamayı tetikleyebilir. Sürekli ve şiddetli burun kanamaları yüksek kan basıncının belirtisi olabilir. Bu problem zayıflamış damarlara bağlı olarak yaşlılarda daha fazla görülebilir. Eğer kanama birkaç saat sürerse, profesyonel yardıma başvurun.
 
■ Küçük kanamalarda genel tedavi, burnu tıkayıp ağızdan nefes alarak öne doğru eğilmektir. Genelde birkaç dakikada etkili olur.
 
■ Geleneksel bitkisel tedavide burun deliğine civanperçemi yaprağı konulur; bitkinin kanamayı durdurucu özelliği (damarların daralmasını sağlar) sayesinde, düzgün bölünmüş yaprakları kanın pıhtılaşmasını destekleyen bir ağ oluşturur. Lapa haline getirilmiş ısırganotu yaprakları aynı yöntemle kullanılabilir.
 
■ Civanperçemi, ısırganotu, çobançantası, turnagagası ailesinden herhangi birini ya da kadifeçiçeği, beşparmakotu, meşe kabuğu gibi kanamayı durdurucu etkileri olan bitkilerden birini demleyerek için veya bunların tentürleri ile ıslattığınız küçük bir pamukla burnunuza tampon yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp