Kulak Muayenesi

Kulak Muayenesi : AURİCULA

— Alete lüzum olmadan aydınlıkta muayene olunur. Derinin- renginde bir değişiklik, şişlik olup olmadığı, tazyikle ağrının bulunup bulunmadığı ve biçimde görülecek değişiklikler incelenir.Dış kulak yolu dardır, öne aşağıya doğru eğridir. Bu yolun nihayetinde kulak zarı bulunur. Yolun ve kulak zarının muayenesi hususi aydınlatmaya ve alete ihtiyaç gösterir.

IŞIK

— Güneş, adi petrol lâmbası ve elektrik lâmbalarından faydalanılır. Aydınlık bir günde, pencereden giren ışıktan istifade olunabilir. Petrol lâmbaları ise kulakzarının rengini değiştirdiğinden kullanılmaz. En uygun ışık elektrik ışığıdır.AYNALAR - Ortası delik, başa takılabilen konkav aynalardır Ortasında elektrik ampulü bulunan «Clar» aynaları çok kullanılıslıdır.

SPEKÜLÜMLER

— Huni biçiminde olup değişik genişliktedirler. Kullanılırken dış kulak yoluna sokulan dar ucunun, kulağı zedelememesi için keskin ve pürtiiklii olmamasına dikkat edilirKulak zarının hereketini muayene etmek için Siegle spekiiliimii kullanırlar. Bu alet kulakzarını büyüterek gösterir. Kauçuktan yapılmıştır. Eğri istikamette bir konveks adesesi vardır. Bir tarafı ufak bir lâstik balonla nihayetlenen ve ucunda bir emziği olan bir spekiilümdür. Uçları üç büyüklükte olup istenilen kullanılır. Muayenede lâstik balon hafifçe sıkılıp dış kulak yolundaki havanın basıncı arttırılıp azaltılarak kulakzarının hareketi incelenir.

DIŞKULAK YOLUNUN MUAYENESİ

— Dışkulak yolu dar bir kanaldır. Yolun en dar yeri kıkırdak ve kemik bölümlerinin birleştikleri yerdir, (ist- lımus). Buradan kulakzaıına doğru yaklaştıkça yol genişler ve derinleşir. Böy- lece alt duvarın kulakzarı ile birleştiği yerde bir recessus, çukurluk teşekkül ede.r.

Kıkırdak yolun iç yüzünü örten deri tabakasında kıllar, ter ve yağ bezleri bulunur. Kemik yolunu örten deride ise kıllar ve glandulalar bulunmadığından düz ve kemik rengindedir.Yeni doğan çocuklarda dışkulak yolunun kıkırdak bölümü çok dardır, spe- kiilümle muayene güçtür. Dışkulak yolu derisinin iltihaplanmalarında da yol daralarak muayeneyi güçleştirir. Yolun kemik bölümünün arka üst duvarı bazen kulak yoluna doğru bir kabartı teşkil eder. Bu hal mastoid bölgesinde kemikte bir hastalık bulunduğuna delildir.

Dışkulak yolunda bazan ortakulak iltihapları ile birlikte, polipler, gra- niilasyonlar görülür, Bunlar kırmızı renkte olup dokunulduklarında kolaylıkla kanayabilirler. Bunların başlangıç yerleri ekseriya ortakulaktır. Dışkulak yolun da siyah veya esmer renkte seruminal buşonlar (tıkaçlar) ile kirli sarı renkte epitelyal buşonlar görülür. Bunlar kulak yolunu tamamen tıkayabilirler.

KULAK ZARININ MUAYENESİ

—- Spekiilümle kulak zarına bakıldığı anda dışkulak yolunun nihayetinde ve sincabi mavimtrak renkte kulakzarı, deriden ayrılır. Zar üzerinde üç nokta bilhassa dikkati çeker:

1. Kulakzarınm üst bölümüne yakın bir yerde, toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz bir nokta, processus brevis mallei;

2. Processus brevisten başlıyarak arka aşağıya doğru kulakzarınm ortasına kadar uzanan manubrium mallei çekiç sapı ;

3. Çekiç sapının nihayetinden başlıyarak öne aşağıya doğru uzanan fakat kulakzarinın kenarına kadar gelmeyen parlak bir üçgen görülür, parlak üçgen Politzer üçgeni adını alır. Bu üç nokta normal kulakzarında bulunur. Patolojik durumlarda bunlardan önce parlak üçgen, sonra çekiç sapı, en sonra da çekicin çıkıntısı kaybolur.

KULAK ZARININ DIŞ YÜZÜ

— Kulakzarı huni biçiminde olup ortası umbo adı verilen bir çukurluk gösterir. Umbo zarın tam ortasında olmayıp biraz ön ve aşağıdadır. Normal kulakzarı sincabi mavimtrak renktedir. Kulakzarı Siegle spekülümü ile muayenede veyahut burun delikleri parmakla sıkılarak kuvvetli ekspirasion yapıldığında hareket eder. En ziyade hareket eden bölüm umbo ile zarın arka üst bölümüdür. Zarın hareketi parlak üçgenin hareketini takip ederek anlaşılır.

PLİCA MEMBRANA TYMPANÎ ANTERIOR VE POSTERIOR

— Processus brevis'ten öne ve arkaya doğru uzanan kıvrımlardır. Arka kıvrım daha uzundur.

SCHRAPNELL ZARI

— Processus brevis ile ön ve arka kıvrımların üst kısmında kalan kulakzarı bölümüdür. Pars flaccida, Rivini bölgesi adını alır.

KULAK ZARININ RENGİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

— Zarın renginde görülen değişmeler ya zarın kendisindeki veyahut orta kulak boşluğundaki patolojik değişikliklerle ilgilidir.

Çekiç sapı etrafındaki lıyperemi, dışkulak yolunun iltihaplanmalarında.Kırmızılık radiar çizgiler biçiminde dağılırsa zarda bir iltihap başlangıcında.Zarın tamamen kırmızı renk alması, iltihabın yerleşmesinde.Zarın açık kırmızı renkte olması, orta kulak konjesyonunda.Zarın yalnız bir yerinde kırmızılık, perfore olmuş kulakzarında, perforas- yon hizasında mukozanın dışarıya doğru kabarmasında.İntizamsız ve mahdut kırmızılık, tromatik veya gripal kanamada görülür.Kulakzarı buzlu cam renginde ise, zarın mukozasının kalınlaştığı anlaşılır. Kronik, kuru ortakulak nezlelerinde olduğu gibi. Plica membrana tympani posterior' da veya bu plicanın çevresinde mahdut sincabi renkte noktalar bulunursa iltihaptan sonra nedbeleşen yerdeki yağ toplantıcıklarından ileri gelir.

Zamanla bu noktalarda kireçlenme olur. O zaman beyaz alçı görünüşünü alır. Kireç birikintileri ekseriya at nalı biçimindedir. Kulakzarı üzerinde bazen kirli beyaz yerler bulunur ki bunlar zardaki deliklerden görülen CHOLESTEATOM parçacıklarıdır. Zarın mahdut veya yaygın surette koyu sincabi yahut açık mavi renk alması zarın atrofisine delildir. Kulakzarı içeriye çökmüşse rengi koyu, kirli sarıdır. Bu renk zarın promontoriuma çok yaklaşmasından ileri gelir.Ortakulağa hava verilirse bu renk kaybolur. Kulakzarının mor renkte olması ortakulak boşluğunda bir kanamayı göster ir.

KULAK ZARININ PARLAKLIĞINDAKİ DEĞİŞMELER

— Akut veya kronik ortakulak iltihapları yüzünden zarın içeriye çökmelerinde normal kulak zarında görülen parlak üçgenin biçimi değişir, bazen yaygınca bir hal alır, ba- zan da hiç görülmez.

KULAK ZARININ KABARIKLIĞINDAKİ DEĞİŞMELER

— kulakzarı normal durumundan fazla dışarıya doğru kabardığı gibi içeriye doğru da çökmüş bulunabilir.

KULAK ZARININ ÇÖKMESİ

— Ortakulakta hava basıncının azalmasından ileri gelir. Çekiç sapı orta kulağa doğru eğilmekle dışardan bakanın gözüne kısalmış gibi görünür. Processus brevis ise dışarıya doğru daha fazla kabarır. Kulakzarının bazı yerlerinde rastlanan çöküntüler, sikatrislerden ileri gelir.

KULAKZARININ KABARIKLIĞI

Ortakulak boşluğundaki basıncın artmasındandır. Ortakulak içinde sekresyon veya kan toplanırsa, çekiç sapı dışarı doğru kabarır, kulakzarında da renk değişikliği, kırmızılık görülür.

KULAK ZARININ HAREKETİNDEKİ DEĞİŞMELER

Kulakzarı Siegle spekülümü ile muayene edilerek incelenir. Adi kulak nezlelerinde zarın orta tabakasını yapan iplikler gerginliklerini kaybederse zarın hareketi artar. Atrofi halinde de kulakzarı çok hereketlidir. Hareketin azalması akut ortakulak iltihaplarından sonra ve kronik nezlelerinde bir çok def’alar kulağa hava verilmesine rağmen görülür ki, zarın promontoriuma yapıştığını gösterir.

KULAK ZARI DOKUSUNDAKİ DEĞİŞMELER, ZAR DELİNMELERİ

— Zarın belirli bölgelerindeki eksiklik ile kendilerini gösterirler. Delikler değişik büyüklükte olabileceği gibi, biçimleri de yuvarlak veya intizamsızdır. Bazen kulakzarının tamamı eksik bulunabilir. Kulakzarındaki delikler marginal veya santaldırler. Küçük yuvarlak deliklerde, akut ortakulak iltihaplarında pulsas- yon vardır. Sekresyonun kalmadığı vak’alarda zardaki delikten soluk renkli ortakulak mukozası görülür. Büyük delikler kronik ortakulak iltihaplarının belirtileridir. İntizamsız delikler travmalarla ilgilidir. Schrapnell zarındaki delikler çok defa o bölgedeki kemik iltihaplarını gösterirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp