kulak çınlaması nasıl geçer uzman tv

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer

Farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak çınlamasının tedavisi de nedenlerine göre farklılık gösterecektir. Şikâyetinizle ilgili tedaviye başlamadan önce, çınlamanızın altında yatan sebeplerin, uzman bir doktor tarafından belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Kulak çınlaması ile gelen şikâyetlerin çoğunda özel bir tedavi yoktur.

Hastaların büyük çoğunluğu subjektif çınlamalardan şikâyetçidir. Rahatsızlığın sebebi çoğunlukla yaşa bağlı işitme kaybı, sürekli yüksek sese maruz kalma, ani ses travması ya da iç kulağa toksik ilaç kullanılması olabilir. Bu grup hastalar için dünyada yaygın olarak kabul görmüş, tedavi edici özelliği kanıtlanmış kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Ancak bu konuya ilişkin deneme safhasında olan birçok tedavi yöntemi vardır.

Kulak çınlaması tedavisinde, orta kulak iltihabı v.b. gibi organik bir neden tespit edilmesi durumunda buna yönelik bir tedaviye başlanılır. Ancak işitme sinirinde herhangi bir hasar oluşmuşsa, çınlamanın bireyde yarattığı rahatsızlığı azaltmaya yönelik yardımcı tedavi ve teknikler uygulanır. Hastalığın gerçek nedeninin bulunması, tedavinin olumlu sonuçlanmasını da kolaylaştırmaktadır.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

İç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi – İç kulakta bulunan, ince tüyler ses dalgalarına göre hareket ederler ve kulak hücrelerini, beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymaları için harekete geçirirler. Eğer kulaktaki bu tüyler zarar görmüşlerse, hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırmaya başlarlar ve bu da bize çınlama olarak yansır.
Kulak kiri – Kulak salgısı, kirleri tutarak ve bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.
Kulağı etkileyen hastalıklar – Kulağı etkileyen her türlü enfeksiyon, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıkların çınlamaya neden olduğuna sık rastlanır.
Kulak kemiğindeki değişimler – Otoskleroz denilen orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi işitmeyi etkiler be kulak çınlamasına yol açabilir. Daha çok aileden gelen bir sorun olan kulak kemiği büyümesi nedeniyle bu durum ortaya çıkar.
Meniere Hastalığı – Kulak çınlaması, anormal iç kulak sıvı basıncı nedeniyle, iç kulakta oluşan Meniere hastalığının erken bir habercisi olabilir.
Anemi – Kansızlık da denilen anemide, kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle bazı durumlarda kan incelerek oldukça hızlı akmaya ve kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.
Kadınlarda hormonal değişimler.

Kulak Çınlamasının Az Rastlanan Nedenleri
Baş veya boyun yaralanmaları – Kaza, çarpma, darbe benzeri sebeplerden kaynaklanan baş veya boyun travmaları iç kulağı, işitme sinirlerini ya da işitmeyle ilgili beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu tip travmalar daha çok tek kulakta çınlama yapar.
Akustik nöroma – Bu iyi huylu tümör, beyinden iç kulağa doğru ilerleyen, işitme ve dengeyi sağlayan, kafatası sinirinde oluşur. Akustik nörinom olarak da bilinen tümör genellikle sadece tek kulakta çınlamaya neden olur.
İlaçlar – Aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilacın bir yan etkisi olarak kulak çınlaması şikayeti ortaya çıkabilir. Özellikle doz aşımlarında bu etki görülür. Yüzlerce farklı ilacın çınlama yapması mümkündür.
Yüksek tansiyon – Hipertansiyon ya da stres, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlamasının daha fark edilir olmasına yol açabilir.
Damar tıkanıklığı (Ateroskleroz) – Normalde kalp atışları sırasında esneyen damarların sertleşmesi sonucu, kalp atışları daha çok duyulur olur. Damar tıkanıklığından kaynaklanan çınlamalar her iki kulakta da duyulabilir.
Hipertiroid – Tiroid bezinin çok çalışması, çınlamaya neden olabilir.
Cep telefonu – Eğer cep telefonunuzu elinizden düşürmüyorsanız ve dört yılı aşkın bir süredir her gün en az on dakika cep telefonu kullanmaktaysanız, bu bir çınlama nedeni olabilir.
Temporomandibular eklem bozuklukları (TME) – Başın her iki yanında, kulakların önünde, alt çene kemiği ile kafatasının buluştuğu yerdeki temporomandibular eklemi ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.
Baş ve boyun tümörleri – Baş ya da boyundaki damarlara baskı yapan bir tümör çınlama ve başka belirtilerle kendini gösterebilir.
Nadir görülen ve kulakta her kalp atışıyla birlikte duyulan çınlama tipi (pulsatil kulak çınlaması), iç kulağa yakın damarlarda veya şah damarındaki anormal kan akışı nedeniyle meydana gelebilir.

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavi

Beyaz Lahana Kürü :

Kaynamaya başlayan yarım litre suya 6- 7 tane beyaz lahana yaprağını koyarak 10 Dakika ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişiriniz.
Elde edilen suyu sabah ve akşam olmak üzere aç veya tok karnına birer su bardağı için ve bu işleme toplam 5 gün devam edin.
Bu kürü 5 gün uyguladıktan sonra 3 gün ara verin ve tekrar 5 gün uygulayın. 3 gün ara verin ve tekrar 5 gün uygulayın. Böylece 15 günlük kür tamamlanmış olmaktadır.

Aynı zamanda Toksin atıcı ve bağırsak kanserini önleyici bu 10 günlük kürü, 1 yıl boyunca 3 ya da 4 kez yapmak en doğrusudur.
Bunun dışında ; Kesinlikle yüksek seste müzik dinlenlemeyin ve kahve içmemeye de özen gösterin. Uykusuzluğun ve yüksek kolestrol içeren beslenme şeklinin tinitusu tetiklediğini unutmayın. Beyaz lahana kürünün ardından uygulanacak olan 10 günlük U-vitamini (sıvı halde) tinitusun tamamen ortadan kalkmasında önemli rol oynayacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp