Kulak Ağrısının Tedavisi

Kulak Ağrısının Tedavisi :

Kulak ağrısı her insanın mutlaka bir dönem sahip olduğu bir rahatsızlıktır.Çift kulakta olabileceği gibi tek kulakta da görülebilmektedir. İncesızı ve zonklama diye tarif edilen bir şiddeti vardır.Kimi dönemlerde aralıklarla yaşanır kimi zaman ise süreklilik kazanır. Kulakta çınlama ve kızarıklığa da sebebiyet verebilir. Şiddetli kulak ağrıları işitsel kayıplara ve basınç nöbetlerine zemin hazırlayabilir.Bu tür şikâyetlerle doktora başvuran kişilerin çoğuna orta kulak iltihabı tanısı koyulmaktadır.

Orta Kulak İltihabı

Çok sık rastlanan bir durumdur ve zamanında müdahale edilmez ise işitme kayıpları ortaya çıkar.Şiddetli kulak ağrısına sebebiyet veren bu olgu en çok çocuklarda görülür. Hastalığın görülme dönemleri ise genellikle ilkbahar ve kış aylarıdır. Yaz döneminde görülen ağrılar genellikle kulağın ıslak bırakılmasından oluşan geçici iltihaplanma süreçleridir. Kulağa su kaçmasının bunda büyük payı vardır.

Kulak Ağrısı Nedenleri

Kulak ağrısına sebep olan diğer faktörler ise, kulağa darbe alınması, basınca maruz kalınması, alırı yüksek sesle müzik dinleme ve KBB yollarında enfeksiyon oluşmasıdır.Şiddeti artan ağrılarda vakit kaybetmeden mutlaka Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşülmelidir.Kulak ağrısında hiçbir zaman kişi kendisi müdahale etmemelidir. Eczaneden alınan ilaçlar bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kulak ağrısının kötü sonuçlarla ve telafi edilemeyecek boyutlara ulaşmasındaki en büyük etmen hasta kişinin argınında etkisi ile kulağa bilinçsizce müdahalede bulunmasıdır.

Bunlar genellikle kulağa gliserin dökme, sıcak su dökme, kaynatılmış soğan sıkıştırma gibi ilkel yöntemlerdir. Şunu unutmamak gerekir ki kulak ağrısının genellikle sebebi orta kulak iltihabıdır ve iltihaplı bölgeler her zaman enfeksiyon kapmaya elverişli ortamlardır. Bu gibi uygulamalar hem iltihabı artırır hem de kulak zarına zarar verebilecek durumlara sebebiyet verebilirler.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer

Kulak ağrılarına sebep olan bir faktör de boğaz yolu iltihaplanmalarıdır. Gırtlak enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonları genellikle kulak ağrısı seklinde belirti gösterirler.Kulak ağrısında en önemli asama ağrıya sebebiyet veren faktörün en doğru teşhisidir.Kulak ağrısından korunmak için ise aşırı gürültü kirliliğine maruz kalmamalıyız, yüksek sesle müzik dinlememeliyiz, kulak temizliğimizi bilinçli bir şekilde yapmalıyız. Kulak kiri geçici ağrılara sebebiyet vermekle birlikte kir birikimi kulakta iltihaplanmalara neden olur. Kulaklara hiçbir şekilde yabancı cisim sivri cisimler sokmamalıyız.

Kulak Ağrısı Belirtileri

Çene eklemi ve sinüzit hastalıklarından oluşan kulak ağrısında ise kesinlikle kulağa müdahale edilmemeli. Hastalıkların tedavisi üzerinde durulmalıdır. Unutmamalıyız ki hastalıklar tedavi edilmedikçe kulak ağrısı dönemsel olarak yeniden ortaya çıkacaktır.Kulak ağrısında yapılan bir yanlış uygulama da kulak bölgesine sıcak uygulamaktır. Bu sıcak baskı geçici ağrıyı azaltmakla birlikte daha büyük sonuçlara sebebiyet verir. Eğer kulak bölgesinde kirden kaynaklı bir ağrı var ise, uygulanan sıcak basınç nedeni ile kir kulak zarına yapışır ve işitsel kayıplar ortaya çıkar.Eğer kulak ağrısı iltihaplanmadan kaynaklanıyor ise uygulanan sıcak iltihaplanmayı artırır. Uygulanan sıcaklığın yüksek derecede olması da iltihabın katılaşarak beze ya da kiste dönüşmesine sebebiyet verir. Böylesi durumlarda basit bir kulak ağrısı cerrahi operasyon ile sonuçlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp