kulak ağrısı neden oluşur

Kulak Ağrisi :

Kulak Ağrısı

Kulak ağrısı, kulağın kendisinden kaynaklanabileceği gibi çeşitli organlardan da kaynaklanabilir. Eğer oluşan ağrı kulaktan kaynaklı ise buna tıp içerisinde birincil kulak ağrısı yani Primer Otalji denir. Şayet ağrı çeşitli hastalıklardan kaynaklı ise bu ağrıya da ikincil kulak ağrısı Sekonder Otalji denilmektedir. Görülen ağrının hangi nedenden ötürü kaynaklandığı sadece kulak alanında uzman olan bir doktor bilebilir. Lakin ağrıyı minimum düzeyde azaltabilmek için kulağın bulunduğu bölgesi soğuktan korumak, kaşımamak ve kulağa gelebilecek darbelerden korumak gerekir.

Kulağın kendisinden dolayı kaynaklanan ağrılar üç ana başlık altında incelenmektedir. Bu başlıklar ise;

Dış Kulak Ağrısı
Orta Kulak Ağrısı
İç Kulak Ağrısı
Birincil Kulak Ağrıları;

Dış Kulakta Ağrıya Sebep Olan Nedenler

Furonkulozis, kıl kökünde iltihaplanma olması
Dış kulak yolunda oluşan iltihaplanmalar veya mantar
Dış kulakta bilinmeyen cismlerin bulunması (böcek, uçucu sinekler, kalem ucu veya boncuk)
Buşon yani kir
Virütik hastalıklar
Dış kulakta veya zar yolunda olan travmalar
Kulak kepçesinde donma
Dış kulakta oluşmuş olan iyi ya da kötü huylu tümör
Kulak zarının iltihaplanması

Orta Kulakta Ağrıya Sebep Olan Nedenler


Özellikle çocuklarda sık görülen orta kulakta sıvısında birikintisi
İdiopatik, kulaktaki bazı sinirlerden kaynaklı ağrılar
Hava yolu hücrelerinin devamında görülen mastoit kemiğinin iltihaplanması
Akut Otitis Media, yeni oluşmuş bir orta kulak iltihabı
Kulakta bazı sinirlerinden dolayı kaynaklanan ve sebbei bilinmeyen ağrılar (idiopatik)
Orta kulakta yer alan iyi ve kötü huylu tümörlerin yayılması
İç Kulakta Ağrıya Sebep Olan Nedenler

İşitme sinirinde ve iç kulağa yakın bölümde oluşan tümörler
Beyin zarında iltihaplanma olması
Orta kulak iltihaplanmaların iç kulağa doğru yayılma göstermesi
İç kulak denge sinirinde görülen iltihaplanmalar
Kulak Ağrısı genelde çocuklara çok yakıştırılan bir durum olsa da yetişkinlerde de görülmektedir. Tek kulakta veya her iki kulakta da görülen kulak ağrısının pek çok nedeni olabileceği gibi farklı özelliklere de sahip olabilmektedir. Kulak ağrısı çekmiş kişiler ağrının tıpkı bir zonklamaya veya yanmaya benzediğini belirtmişlerdir. Kulak ağrısının neden kaynaklandığı anlamak için mutlaka bir uzman görüşe danışmak gerekecektir. Bunun için bir kulak boğaz bölümünden bir doktora görünmek yeterli olacaktır.

Kulak ağrısının nedenleri arasında en sık görülen etken enfeksiyon ve iltihaplanmalar olmuştur. Görülen bu ağrının yanında az duyma veya baş dönmesi gibi faktörlerde kendini belli ediyor ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekecektir.

İkincil Kulak Ağrılarının Nedenleri

Diş ve diş etinden kaynaklanan ağrılar. (Çıkmamış olan azı dişler, çenede görülen bozukluklar, diş kökünde açıklık olması ve diş sinirlerinde görülen hastalıklar)
Akut Diffüz Glossit yani yaygın olarak görülen dil iltihabı
Yemek borusunda rastlanılmış yabancı bir cisim
Yemek borusu iltihabı (mide asidinden kaynaklanan)
Dil kanseri ve mide fıtığı
Yemek borusunda oluşan kötü veya iyi huylu tümörler
Boyunda bulunan troid bezinin iltihaplanmış olması
Sinüslerde oluşan tümörler
Göğüs ağrısı ve burun içi rahatsızlıkları
Bronşlardan ve akciğerden kaynaklanan hastalıklar
Gırtlak kanseri, gırtlak kıkırdaklarının iltihaplanması veya gırtlakta görülen enfeksiyonlar
Bademcik iltihabı, geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrasında oluşan enfeksiyonlar
Lenf bezlerinde iltihaplanma olması veya boyunda görülen yaralanmalar
Gürültü veya cereyanda fazla kalma
Uçak yolculuğu veya suya aniden dalma esnasın da kulağa su kaçması
Yüksek sese maruz kalma
Kulak ağrısını azaltmak için evde bir takım yöntemler deneyebilirsiniz. Bunlardan en bilindiği sıcak uygulamasıdır. Bunun için saç kurutma makinesini orta ısıda açın ve kulağa fazla yakın mesafeden olmayacak şekilde tutun. Bir de kulağınızın üzerine bir tülbent kapatıp da saç kurutma makinesini de tutabilirsiniz. Ayrıca saç kurutma makinesi yerine ütü de kullanabilirsiniz. Havluyu sıcak ütü ile ısıtıp ağrıyan kulağın üzerine basınç yapabilirsiniz. Bu yöntem ağrınızı hafifletecektir ve hatta giderecektir.

Nedenleri
 
■ Ortakulak iltihabı, çocuklarda kulak ağrısının en yaygın nedenidir.
 
■ Ortakulak iltihabı, kulakzan yırtılması ve kulak akıntısıyla sonuçlanabilir. Bu olaylar, kulakzanna yapılan basıncı azaltacağından acıyı bir miktar dindirse de, böyle durumlarda bir doktora görünmek gerekir.
 
■ Sık sık yüzüyorsanız, bakteri oluşumuna bağlı kulak kanalı enfeksiyonu ortaya çıkabilir.
 
■ Kulak kanalında fazlaca kulak kiri birikmesi, ağrıya neden olmasa da rahatsız edici olabilir. ►
 
Alternatif Tedavi Öneriliri
 
AromaterapİEnfeksiyonun nedeni soğuk algınlığıysa, tedavi soğuk algınlığı tedavisi ile birlikte yürütülmelidir.Ortakulak iltihabında ağrıyı dindirebilmek için, papatya ve lavanta uçucu yağlarını sıcak suyun içerisine kaüp, bu karışımda iyice ıslatılmış olan kompresi uygulayın.Kompresi uygulamak için, bir kase sıcak suya her bir uçucu yağdan 4-5 damla kaün. Suyun, temas halinde yakacak sıcaklıkta olmamasına özen gösterin. Temiz bir el havlusu, mendil ya da bezi katlayıp kaseye batırın. Havluya, suyun yüzeyinde kalmışyağlardan mümkün olduğunca çok almaya çalışın. Kompresi kulağa uygulamadan önce, iyice sıkın. Diğer bir seçenek olarak, ağrıyan kulağın çevresine bu yağlarla masaj yapılabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdİ?
 
Doktorunuz, bir enfeksiyon olup olmadığını görmek için, otoskop (ucunda ışık olan özel bir kulak muayene cihazı) kullanarak kulağınızın içini ve boğazınızı inceler.Ortakulakta bir iltihaplanma varsa, muhtemelen bir antibiyotik yazar. Bunun yanı sıra, ortakulaktan boğazın arka kısmına (geniz) çıkan östaki borusundaki şişliğin inmesi için dekonjestan (ükanıklık giderici) burun damlası da önerebilir. Bu damlaları kullanırken, sırtüstü uzanıp başınızı ağrıyan kulağınızın yönünde çevirmelisiniz.Kulak kanalı iltihabına bağlı olarak gelişen kulak akınüsı temizlenebilir.
 
Ağrı kesiciler ve ağrıyan bölgeye dışına havlu sarılmış sıcak su şişesi yerleştirmek, ağrıyı dindirebilir.Aşın kulak kiri çoğunlukla, satılan hazır ilaçlarla evde ağrısız olarak temizlenebilir. Uç gün boyunca herhangi bir iyileşme görülmediği takdirde doktora danışılmalıdır. Doktor, enjektörle fışkırttığı basınçlı sn yardımıyla pisliği temizleyebilir. Bu, biraz sıkınülı bir işlem sayılabilir, ama genellikle ağrısızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp