kuduz belirtileri tedavisi

Kuduz Belirtileri : Kuduzun, süresi çok değişken bir kuluçka dönemi vardır. Ortalama 3-6 hafta olan bu süre, olguların büyük bölümünde 15 günle 4 ay arasında değişir. Ama kuluçka dönemi yıllarca (3-4 yıl ve daha fazla) süren olgular da gözlenmiştir. Hastalığın bulaştıktan 6-7 ay sonra ortaya çıkması çok seyrek görülür. Kuluçka süresi çeşitli etmenlere bağlıdır. Yaranın geniş ve derin olması, çok sayıda yara bulunması, virüsün giriş yerinin baş, yüz ve boyunda olması durumunda kuluçka dönemi kısa sürer. Hastalık çocuklarda daha erken ortaya çıkar.

Kuduz virüsünün ruhsal ve bedensel travmalar ya da başka hastalıklarsırasında alınması, ayrıca virüsün gücü ve miktarı da kuluçka süresini etkiler. Kuduzun ilk belirtileri ısırık yerinde ağn, karıncalanma, yaranın bulunduğu bölgede duyu yitimi ve çevresinde aşırı duyarlı bir alanın oluşması gibi bulgulardır. Bazen hafif ateş yükselmesi, kırıklık, huzursuzluk, kişilik değişiklikleri gözlenir. Bu ön evreden 1-2 gün sonra, uykusuzluk, korku hissi, çöküntü ya da huzursuzlukla kendini belli eden büyük bir bunaltı görülür. Genel durum hızla ağırlaşır, görme, işitme, dokunma ve koku varsanılan ortaya çıkar. Hasta ışık ve gürültüden kaçar. Hafif bir hava akımı bile ağrılı solunum yolu ve ağız-yutak kasılmalarına yol açar. Kasılmayla birlikte morarma, taşikardi, titreme görülür.

Aynı kasılmalar su içme sırasında da ortaya çıkar. Bundan dolayı hastalık "hidrofobi" (su korkusu) olarak da adlandırılır. Suyun ağız mukozası ile teması, şiddetli boğulma nöbetlerine neden olan solunum yolu ve ağız-yutak kasılmalarına yol açar. Bir sonraki evrede hasta, her yutma girişiminin boğazında kasılmaya neden olacağını bilir ve susadığı halde bir tepki olarak su içmeyi reddeder. Kasılma evreleri arasındaki ara dönemlerde hasta hareketsiz durur ve gelecek nöbetin korkusuyla yaşar. Hastalığın sonraki evresinde kasılmanın şiddetinin arttığı ve giderek sıklaştığı gözlenir. Bu arada hastanın ateşi yükselir ve terler. Hastanın tükürük salgısında da artış görülür; ama tükürüğü yutamadığından ağzı köpürür. Ateşi düzensiz duruma gelir ve genellikle nöbetler sırasında yükselir.

Sonunda nabzı hızlanır, solunumu düzensizleşir. Kabızlık, idrar , tutukluğunun yanında cinsel uyarılmanın sıklaştığı görülür. Hastanın bilincinin genellikle açık olması acılarım artırır. Belirtilerin başlamasından sonra genellikle 4-5. günde boğulmaya bağlı ölüm meydana gelir. Bazen hasta daha uzun süre yaşar. Bu arada belirtiler belirgin biçimde iyileşir, kasılmalar durur, hasta yeniden su içebilir; ama hastalık hızla tahriş evresinden felç evresine doğru ilerler. Özellikle yüzdeki sinir bölgelerinde duyu yitimleri ve felçler görülür. Bazen ölümden birkaç saat önce kol ve bacaklarda felç meydana gelir. Bazı olgularda felçler yukandan aşağıya doğru yayılır ve hasta idrar ve dışkısını tutamaz. Hastalık seyrek olarak bir haftadan uzun sürer. Bazı hastalarda belirgin bir saldırganlık görülür.

Hasta çevresindeki eşyaları kırar, kendini ve çevresindekileri yaralar, kaçma girişimlerinde bulunur. Kuduz hastasının ısırma dürtüsü taşıdığı biçimindeki halk inanışı doğru değildir. Olguların yaklaşık dörtte birinde beyin iltihabı bulgularına gevşek felçler de eklenir. Felçler ko! ve bacaklardan başlayıp yukarı doğru yayılır. Yaşamsal merkezlere ulaşır ve çocuk felcine benzeyen belirtiler gösterir. Uyuklama, dolaşım şoku ve ölüme yol açan "sessiz kuduz" olgularında saldırganlık ve felç görülmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp