Kronik Sistit

Son bir yıl içinde 6 ayda ikiden fazla, 1 yıl içinde üçten fazla idrar yolu enfeksiyonu olmak kronik sistit olrak tanımlar. Daha doğrusu yukarda bahsettiğimizi nedenlerin tekrar etmesi veya bazı hastalıklar sonucu (taş hastalığı gibi) tekrarlayan enfeksiyonların oluşmasıdır.

Burada yeri gelmişken çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Her idrar şikayeti enfeksiyon anlamına gelmez. Enfeksiyon için tanı konması gerekir. Bir sistit atağı geçirdim demek için 4 kriter vardır; şikayet, tanı, tedavi ve iyileşmenin kanıtı. Bazı hastalar "ben çok sık sistit oluyorum"' "yıllardır aynı şikayetlerim var" diyebilir. Bu hastaların çoğu incelendiğinde bu 4 kriterde eksiklikler olduğu gözlenir. Örneğin idrarda yanması olan hastanın hiç tetkik yaptırmadan yada doktora gitmeden tavsiye üzerine (arkadaş ,babaanne, yan komşu vs) ilaç kullanması gibi.

Tedaviye başlamadan önce;

Tedavi yöntemlerine geçmeden önce mutlaka enfeksiyon için altta yatan bir hastalık var mı diye araştırılmalıdır. Bu anlamda en basitinden idrar yolları ultrasonu ile başlamak gerekir. Ultrason bize anatomik bozuklukları , taş varlığını gösterebilir. Sistoskopi (kamera ile mesaneye incelemek) mesaneyi değerlendirmek için çok sık yapılan tetkiklerden biridir.
Kronik sistitli hastalar nasıl tedavi edilir?

Akut dönemde uygun antibiyotik kullanımı.

Vajinal akıntısı olan hastaların mutlak suretle kadın hastalıkları uzmanı ile görüşüp tedavisinin başlanması.Aksi halde enfeksiyon kaynağı ortadan kaldırılmadan kronik sistit tablosu geçmeyecektir.

Su tüketiminin artırılması ( günde en az 8-10 bardak)
İdrarın asidik özelliğinin artırılması.
Proflaktik ( önleyici ) antibiyotiklerin uzun süre kullanılması.
Cinsel ilişki sonrası antibiyotik kullanılması
Vajendeki laktobasillerin sayısını artırmak.
En sık sistit sebebi olan 'E.coli' mikrobunun immüno-aktif formunun kullanılması.
Özel hazırlanmış solüsyonların şikayetleri azaltmak amacıyla mesane içine verilmesi.
Çiftlerin eş zamanlı tedavi alması da çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp