Kronik Otitislerde Ameliyat Endikasyonları

Kronik Otitislerde Ameliyat Endikasyonları : 1. Az veya çok akıntılı bir kronik otitisde mastoid üzerinde devamlı ağrı bulunması;

2. Sık sık akut nöbetler yapması;

3. Aşikâr bir mastoiditis teşekkül etmesi;

4. Kronik otitisli bir hastada yüz siniri felci meydana gelmesi;

5. Labyrinthitis belirtileri görülmesi;

6. Sepsis ve kafa içi komplikasyonlarına ait belirtilerin meydana çıkması;

7. Kolesteatomlu vak’aların büyük ekseriyetiyle nükseden polip vak’aları radikal mastoidektomi ameliyatını icabettirirler.

Radikal mastoidektomi ameliyatının tekniği kısaca şöyledir: önce akut mastoiditisde olduğu gibi basit mastoidektomi yapılır. Bu tamamlandıktan sonra gujla dışkulak yolunun arka duvarını yapan ve antrum mastoideum ile tym- pan boşluğunu birbirinden ayıran kemik bölüm, köprü kaldırılır. Bu esnada canalis facialis üzerinde çalışıldığından siniri zedelememek için dikkatli olmalıdır. Küçük bir küretle çekiç ve örs kemikçikleri dışarıya çıkarılır. Kolesteatom parçaları veya polipler, granülasyonlar küretle alınarak tympan boşluğu temizlenir. Yalnız üzengi yerinde kalır. Böylece ortakulak boşluğu tam şekilde boşaltılmış olur. Ameliyat esnasında hoyratça hareketlerden çekinmelidir.

Çünkü sinüs lateralis, yüz siniri, dış yarım daire kanalı yaralanabilir, beyin zarları açılabilir ve bunların neticesi olarak ciddi komplikasyonlara sebep olunabilir. Ameliyatın son safhasını dışkulak yolunun kıkırdak bölümüne yapılan plâstik teşkil eder. Bundan maksat boşaltılan tympan - mastoid boşluğunun epidermi- zasyonunu sağlamaktır. Dışkulak yolu arka duvarına «T» şeklinde bir ensizyon yapılır. Katküt dikişle üstteki bölüm yukarıya, alttaki bölüm aşağıya tutturulur. îodformlu gazla boşluk tampone edilir. Kulak arkasındaki ensizyon dikişle kapatılır, kulak sarılır. Pansuman 4-5 gün sonra açılır. Ameliyattan bir hafta sonra kulak arkasındaki dikişler alınır. Pansumanlarda çok dikkatli olmak, kulak yoluna sıkıca gaz tamponlar koyarak plastiği yerinde tutmak gerektir. Lüzumuna göre asid borik, sulfamid tozları pülverize edilir. Granülasyonlar gümüş nitrat ile koterize edilir. Böylece boşluğun epidermizasyonu temin olunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp