Kronik Myeloid Lösemi 2

Kronik Myeloid Lösemi

Olgun görünüşlü ancak fonksiyon kaybı bulunan mycloid hücrelerin (beyaz kan hücreleri gibi) aşırı üretimi ile kendini gösterir. Bu aşırı üretim hiç normal hüre kalmayana kadar devam eder. Hasta olanlarda sıklıkla Philadelphia kromozomu denilen kromozom anomalisi ortaya çıkar. Bu kromozom anomalisinde bu hastalığa neden olan bir enzimin üretilmesine neden olan bir genin olduğu düşünülmektedir. Kronik myeloid lösemi yetişkinlerde gözlenen lösemilern yüzde yirmi ile otuzunu meydana getirir ve 25-60 yaşları arasında gözlenir. Bazı hastalarda kemik iliği nakli ile bu hastalık tedavi edilebilir.

Belirtileri

Erken döneme ait belirtiler genelde gözden kaçmaktadır, çünkü bu dönemdeki şikayetler nezle veya diğer sık gözlenen hastalık şikayetlerine benzer. Sık sık enfeksiyona yakalanma Sebebi bilinmeyen kilo kaybı Dişeti ve burun kanarnaları Ateş, halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrılar, baş ağrıları, deride kızarıklıklar,Lenf düğümlerinde şişlikler Karaciğer veya dalakta büyüme; karında şiş-kinlik hissi Ciltte sık sık çürükler meydana gelmesi veya kesiklerin çok güç durması.

Tedavi

Kanser hastalıklarında fıziksel tedavi, kemoterapi, hormon tedavisi gibi tedavilerin yanı sıra ilik nakli de yapılmaktadır. Akut Lösemiler Başlangıç tedavisi; hastayı remisyon dönemine sokabilmek amacı ile hastanede ilaç uygulanır. Konsolidasyon dönemi; ilaçla ra devam edilir, ancak hastalar hastanede kalmazlar. Profılaksi (koruyucu) dönemi; farklı ilaçlar kullanılır ve radyasyon tedavisi de uygulanabilir. Löseminin beyin ve santral sinir sistemine yayılması önlenmeye çalışılır.Lösemi tedavi edildikten sonra, hasta düzenli olarak kontrole çağırılır ve gerekli testler yapılır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp