Kronik Hastalık Anemisi

Kronik Hastalık Anemisi :

Bu tip anemi hastanede yatan hastalarda görülen en sık anemi tipidir. Yüzeysel olarak demir eksikliği anemisine benzemesine rağmen, aslında demirin İnflamasyon nedeniyle mononükleer fagositik (retiküloendotelyal) hücrelerde hapsolması sonucu meydana gelir. Aşağıda sıralanmış olan çeşitli kronik inflamatuar hastalıklarda görülebilir.

• Osteornyelit, bakteriyel endokarditi ve akciğer abesleri gibi kronik mikrobiyal infeksiyonlar

• Romatoid arterit ve Crohn Hastalığı gibi kronik immün hastalıklar

• Hodgkin Hastalığı, akciğer ve meme kanseri gibi neoplaziler Kronik hastalık anemisinde serum demiri düşüktür. Eritrositler, normositik ve normokromik ya da demir eksikliği anemisinde olduğu gibi hipokromik ve mikrositiktirler. Bununla birlikte, kronik hastalık anemisinde görülen kemik iliği makrofajlarında demir birikimi, yüksek serum ferritin seviyesi ve düşük total demir bağlama kapasitesi, aneminin sebebi olarak demir eksikliğini ekarte ettirir. Bütün bu bulgular dolaşırnda yüksek konsantrasyonda bulunan hepcidin nedeniyle meydana gelir. Hepcidin ferroportini inhibe ederek mononükleer fagosit deposundan eritroid seri kök hücrelerine demir transferini engeller. Hepcidin konsantrasyonunun yükselme nedeni proinflamatuar sitokinlerdir. Bunlar karaciğerde hepcidin sentezini artırırlar.

Buna ek olarak, kronik İnflamasyon eritropoietiniz kompansatuar artışını engeller. Bu nedenle, eritropoietin seviyesindeki yükselme aneminin derecesine göre yeterli düzeyde değildir. Çeşitli kronik inflamatuar hastalıklarda demirin neden tutulduğu tam olarak açıklanamamaktadır. Bu durum, demire bağımlı mikroorganizmaların büyümesini engellemek ya da konak bağışıklığını artırmak amaçlı olabilir. Eritropoietin verilmesi anemide bir miktar düzelme sağlayabilir, fakat anemi sadece altta yatan hastalığa yönelik etkin tedavi ile gerçekten düzeltilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp