Kramplar Neden Olur?

Kramplar neden olur?

Kramp, özellikle baldır, ayak ve but kaslarındaki liflerin aşırı ya da uzun süre kasılması sonucu ortaya çıkan ağrılı spazmdır. Kramplar genellikle birkaç saniye sürer; ancak sık sık geceleri de ortaya çıkarak uykuyu bölebilir. Krampların egzersiz sırasında ya da sonrasında yaşanması da sık görülen durumlardandır. Bu vakalarda, krampın kaslarda laktik asit ve diğer atık ürünlerin birikmesine bağlı olduğu düşünülmektedir.

Bazı krampların arkasında ise çeşitli hastalıklara dayanan sebepler olabilir. Bu nedenle tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

Genellikle sabaha karşı şiddetli bir acıyla bizi uykudan uyandıran kramplar çoğumuzun yabancısı değildir. Bu krampların çoğu ciddi problemlere dayanmaz, günlük yorgunluk veya benzeri sebeplerden kaynaklanır. Bazı krampların arkasında ise çeşitli hastalıklara dayanan sebepler olabilir. Bu nedenle tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır. Böyle durumlarda altta yatan hastalığın tedavisi kramplardan kurtulmada yardımcı olur. Nöroloji uzmanımız Dr. Dilara Nuzumlalı’dan krampların nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgi vermesini rica ettim. 

İSTEM DIŞI KASILMA

Kramplar, çok yaygın oldukları halde haklarında az şey bildiğimiz durumlardır. İnsanların yüzde 95’i yaşamlarında en az bir kez kramp geçirmiştir. Kramp, bir kas ya da kasın içindeki bir kas grubunun istem dışı olarak kasılmasıdır. Kramp sırasında tutulan kasta, gözle görülebilen ya da dokunmakla hissedilen bir sertlik oluşur. Çok ağrılıdır, yapılmakta olan aktivitenin kesilmesine neden olur ve kramp sırasında tutulan kas kullanılamaz. Birkaç saniyeden 15 dakikaya kadar, nadiren daha uzun sürer.
İstirahat ya da aktivite sırasında görülebilir. İstirahat krampları daha yaygın olup sıklıkla gece, uyku sırasında görüldüğünden ‘gece krampları’ diye de adlandırılır. Genellikle baldır ve ayak kasları tutulur. Çok ağrılıdır ve uykudan uyandırır. Gecede birkaç kez tekrarlayabilir. Gerçek nedenini bilmiyoruz, ancak bu kramplar yatarken kasın kısalmasına neden olan bazı hareketlerin yapılmasıyla tetiklenir. Bazı hastalar, soğuk ve yoğun günlük aktivitenin krampları tetiklediğini belirtir.

KESİN NEDENİ BİLİNMİYOR

Krampların kesin nedeni bulunamıyor, aşağıdakiler öncelikle akla gelenler.
* Terleme ya da solunum yoluyla aşırı sıvı ve elektrolit kaybına neden olan yoğun egzersizler, bazen kramp nedeni olabilir.
* Benzer şekilde idrar söktürücü ilaç kullanımı da, eğer kaybedilen sıvı ve elektrolitler besin yoluyla yerine konulamazsa, krampa neden olabilir.
* Kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü, sinir uçları ve kas liflerinin uyarılabilirliğini artırdığından kramp nedenidir.
* İdrar söktürücü kullanımı, aşırı kusma ve ishal, hemodiyaliz, beslenme bozukluğu elektrolitlerin serum düzeylerini düşürür.
* D vitamini yetmezliği, kalsiyum emilimini bozacağından kramp nedeni olarak kabul edilir.
* Mekanizması bilinmemekle birlikte B1, B5 ve B6 vitamin yetmezliği de kramplara neden olur.
* Diyabet, dolaşım bozukluğu ve alkol kullanımı da nedenler arasında sayılabilir.

KASIN GERİLMESİYLE ÇOĞU HAFİFLER
Kasın gerilmesiyle, krampların çoğu geçer. Baldır krampında ayağa kalkıp iki elle duvarı ittirirken kramplı bacağın yarım adım geri atılması, rahatlatır. Bu sırada topuklar yerle temasta olmalıdır.
Diğer bir rahatlama manevrası, yatakta bacak gergin durumdayken, ayağın bilekten bedene doğru çekilmesidir.
Kasa yapılan hafif masaj ve sıcak uygulama gevşemeye yardımcı olur. Krampa neden olan faktör sıvı ve elektrolit kaybı ise öncelikle bunların yerine konması gerekir. İlaç tedavisine gerek duyulmaz, çünkü kas ilaç emilene kadar kramp geçer.

ÖNLEMEK MÜMKÜN
Önlemek için krampa neden olduğu bilinen fiziksel aktivite öncesinde ısınma hareketleri ve kas germe egzersizleri önerilir. Öncesinde, egzersiz yaparken ve sonrasında yeterli sıvı alınması ve egzersiz bir saatten uzun sürerse terle kaybedildiği düşünülen (sodyum, potasyum gibi) elektrolitlerin de yerine konması gereklidir. Özellikle sıcak havada aşırı yorgunluğa neden olan fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Gece krampları, altta yatan bir neden yoksa, yatmadan önce yapılan düzenli germe egzersizleriyle önlenebilir. Özellikle baldır krampları soğukla tetiklendiğinden, uyku sırasında bacakların sıcak tutulması krampları önlemeye yeterli olabilir. Uyku sırasında dizlerin altına bir yastık konulması da çoğu zaman yararlı bir önlemdir.

 
TUZ EKSİKLİĞİ KRAMPA NEDEN OLUR MU?
 
Krampın, beslenmedeki tuz (sodyum klorür) eksikliğine bağlı olduğu görüşü oldukça yaygındır. Ancak, bu durum krampa pek de neden olmaz; aslına bakılırsa, çoğu kişi gereğinden fazla tuz tüketir. Kramp, daha çok, kaslardaki sinir iletiminde görev alan kalsiyum, magnezyum ya da potasyum minerallerinin eksikliği yüzünden yaşanır.

Kramplar Nasıl Önlenir

Kramplar bacaklardaki ve ayaklardaki kasları etkileyen ağrılı kasılmalardır. Bir kramp genellikle birkaç dakika sürer ve sonra kendiliğinden geçer. Kas kasılmasını engellemek veya kasılma süresini kısaltmak için masaj ve esneme egzersizleri yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra doğru beslenmek de tekrar kasılmayı engellemekte önemli bir yardımcıdır.
Bacak kramplarından musdarip kişiler arasında bazı bireyler özellikle dikkat çeker şöyle ki;
Vücudumuzda karbonhidratın depolanmış şekli olan glikojeni yoğun aktivite sonucu hızla tüketenler
Sıcak hava ve ağır terleme sonucu terle aşırı potasyum ve tuz kaybeden sporcular
Hastalığı sebebi ile idrardaki potasyum seviyesini yükselteci ilaç kullananlar
İdrar söktürücü ilaç kullanan hipertansiyon hastaları
İdrarda daha fazla miktarda potasyum kaybeden hamileliğin son aylarındaki kadınlar

Beslenmenizde
POTASYUMU ARTIRIN. Özellikle yukarıda sayılan grupta yer alıyorsanız ve kasılma ile kramplardan şikâyetçi iseniz diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için potasyumu yüksek besinlerden bol bol yemeniz gerekir. Örneğin biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz potasyum için iyi kaynaktır. Potasyum desteği bacak kramplarını tedavi için faydalıdır ve tekrarını önleyebilir.

Beslenmenizde
KAFEİN VE NİKOTİNİ AZALTIN. Beslenmenize potasyum eklerken bazı besinleri ise azaltmaya özen göstermeniz gerekir. Örneğin kafein ve nikotin kan damarlarını daraltır ve kaslarda olan dolaşımı azaltarak kramplara katkıda bulunur. Eğer kramplar bir sorunsa ve sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın; ayrıca kafeinsiz içeceklere geçin.

KRAMPLARIN BESLENME YOLUYLA ÖNLENMESİ
 
Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından zengin yiyeceklerin tüketimini artırmanız önemlidir. Tekrar tekrar baş gösteren kramp nöbetlerini engellemek için bu uygulama bazen tek başına bile yeterli olur.

Günlük yaşamda
KASLARI KUVVETLENDİRİN Yatak veya sandalye istirahatinde uzun süre kalmak zorunda olan kişiler genelde bacak kramplarından musdariptir. Beslenmeden ayrı olarak en iyi çare kasları kuvvetlendirmek ve dolaşımı artırmak için düzenli egzersizdir. Hızlı bir şekilde 12 kere ayak parmaklarınızı kıvırıp açmayı deneyin veya bacağınızı düzleştirerek ayağınızı yukarı doğru bükün ve sonra ayağınızı gerin. Bu egzersizleri gün boyunca tekrarlayın.

UZUN SÜRELİ KRAMPLARI İHMAL ETMEYİN.
Birkaç dakika süren ve arada sırada meydana gelen kramplar bir endişe nedeni değildir. Başka belirtilere eşlik eden sık meydana gelen ve uzun süren kramplar veya kasılmalar, özellikle yaşı ileri yetişkinlerde bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Bazı kişiler geceleri bacağındaki kasların titremesi/seğirmesi ile uyanırlar, bazıları ise bir ağrı hissederek endişelenirler. Tıp bu rahatsızlığa “huzursuz bacak sendromu” diyor. Sinir sistemini etkileyen bazı ilaç tedavileri buna sebep olsa da genelde hiçbir görünür neden olmadan da meydana gelebiliyor. Bu durumda bireyin beslenmesinin gözden geçirilmesinde fayda var. Demir, folik asit veya magnezyum eksikliği bu durumu tetikleyebilir. Diyete bu besinler açısından zengin yiyecekler eklebilir veya dışardan tablet olarak alınımı düşünülebilir. Şikayet anında yataktan kalkmak ve yürümek veya sıklıkla pozisyon değiştirmek de biraz rahatlama sağlayabilir.

Kasılmaları engellemek için BOL TÜKETİN
Dolaşımı idame ettirmek ve laktik asidin ve diğer atıkların kaslardan atılmasına yardımcı olmak için su
Kalsiyumun kas çekilmelerini düzenlemesi için az yağlı süt ürünleri
Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler
Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar
Enerji dönüşümü için gerekli olan demir için güçlendirilmiş tam tahıllı gevrekler ve kompleks B vitaminleri için tam tahıllı ekmekler

Şunları kısıtlayın:
Kaslara olan dolaşımı azaltacak olan kahve, çay ve koladaki kafein
Sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekler
Kaslarda kan kısmını engelleyen sigara

Aklınızda bulunsun
Alkoliklerin yüzde 60’ında folik asit yetersizliği görülür. Bu nedenle, bu kişilerde folik asit ihtiyacı artar. Pişirme ile sebzelerdeki folik asit miktarında önemli kayıplar olmaktadır. En çok kayıp, bol suda pişirilen sebzenin suyu atılınca gerçekleşir. Bu gibi pişirme yöntemlerinde kayıp oranı yüzde 90-95’e yükselir. Bu yöntemde, sebzelerdeki C vitamini de kaybolduğu için folik asidin kullanılma oranı daha da düşer. Kısa sürede, az suda, suyunu atmadan pişirme sürecinde, folik asit kaybı azdır. Mayalandırma, besinin folik asit değerini artırır. Örneğin, yoğurtta süttekinin üç katı folik asit olduğu bildirilmiştir.

Kramp İçin Hangi Doktor
Kramp girmesi durumunda Dahiliye (İç Hastalıklar) bölümüne gidilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp