Köpeklerde Uyuz Belirtileri

Köpeklerde Uyuz Belirtileri : Uyuz etkenleri tüm hayvan türlerinde şiddetli kaşıntı ve kıl dökülmeleriyle karakterize, bulaşıcı deri hastalığı meydana getirmektedir. Hastalığın meydana çıkışı bakım ve beslenme koşullarına bağlıdır.

Etkenler:
Kedi ve köpek uyuzunun etkenleri ;

Sarcoptes canis (vücutta), Otodectes cynotis (kulak yolunda), Notoedres cati (kedi uyuzu)‘dir.
Uyuz etkenleri çok küçük (0,2-0,75 mm) artropodlardır.
Önemli uyuz etkenleri Sarcoptidae, Psoroptidae ve Demodicidae ailelerinde bulunur.

*Sarcoptidae ailesinde bulunan türler, üzerinde bulunduğu konağın derisini delip, tünel açtığından ‘tünel açan uyuz etkenleri‘ şeklinde de tanınırlar.
*Psoroptidae‘ler ise konağın derisinin yüzeyinde yaşarlar, tünel açmazlar.
*Demodicidae ailesindekiler ise deride kıl folliküllerinde ve yağ bezlerinde yaşadıklarından ‘folliküler uyuz etkenleri‘ olarak bilinirler.

Hastalığın görülmesi ve çıkışı:


*Uyuz hastalığı özellikle kış ve ilkbahar başlangıcında daha sık rastlanır ve daha şiddetli seyreder. Hastalık kontak (temas) yolla bulaşır. İnsanlar da enfekte malzemelerle hastalığı bir hayvandan diğerine bulaştırabilir.
*Kışın hayvanların kapalı yerlerde bir arada bulunmaları hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır.
*Kışın hayvanların nemli bir ortamda kalmaları da hastalığın şiddetini etkiler. Yazın genellikle lezyonlar kaybolur ve göz çukurluğu, koltuk altı gibi güneş ışığından uzak, nemli yerlerde küçük odaklar halinde kalırlar. Yine kışın besi durumunun iyi olmaması halinde hayvanın direncini kırarak enfeksiyonu şiddetlendirir.
*Genç, zayıf, besi durumu iyi olmayan veya yaşlı olan hayvanlar uyuza daha kolay yakalanır. Bu durum bağışıklık sistemlerinin zayıf oluşuna bağlanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp