Kompulsif Bozukluk

Kompulsif Bozukluk

Kompulsif Bozukluk,Obsesif Kompulsif Bozukluk, Anksiyete (endişe) Bozuklukları Kategorisindeki Bir Psikolojik Bozukluktur. Kompulsif Bozukluk İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz.

Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB‘ nin) başlıca özelliği, obsesyonlar (saplantılar) ve kompulsiyonlardır (zorlantılardır). OKB, üçyüz yıldan beri bilinmektedir.

Obsesyonlar, kişinin aklından çıkartamadığı ve aklına gelmesine engel olamadığı, rahatsızlık ve sıkıntı veren, yani kaygı uyandıran ısrarlı fikirler, düşünceler, ya da görüntülerdir. Bu kaygı, günlük yaşam ile ilgili genel kaygılardan farklıdır. OKB‘ de görülen tipik saplantılar, kirlenme ve bulaşma düşünceleri (‘ellerim kirli‘), ya da bir işin yapılıp yapılmadığına dair duyulan ve kişiyi kontrole yönelten şüphelerdir (‘fırının düğmesini kapattım mı?‘).

Kompulsiyonlar ise obsesyonları rahatlatmak için yapılan tekrarlayan hareketler, davranışlar ve düşünceler olarak tanımlanırlar. El yıkamak ve elektrik düğmelerini açıp kapayarak kontrol etmek gibi.

Zorlantılar, keyif vermezler; bununla birlikte bu davranışlara karşı koymak rahatsız edicidir.

Saplantılar ve zorlantılar birlikte bulunabildiği gibi, tek başına da bulunabilirler.

Saplantılar ve zorlantılar kişide belirgin zorlanmaya neden olurlar ve gün içinde kişinin en az 1 saatini alırlar.

Obsesif kompulsif bozukluğun, yaşam boyu görülme sıklığı ortalama % 2-3 tür. Kadın ve
erkeklerde eşit oranlarda görülür. OKB, çocuklarda ve ergenlerde de görülebilmektedir. OKB, genellikle erkeklerde daha erken başlangıçlı olmak üzere, sıklıkla ergenliğin son dönemlerinde ya da erişkinliğin başlangıç yıllarında ortaya çıkmaktadır.

OKB‘ nin kalıtımsal özellikleri araştırılmaktadır.

OKB‘ ye sıklıkla diğer psikiyatrik belirtiler ve rahatsızlıklar eşlik edebilir. Bunlardan en sık görüleni depresyondur. Panik bozukluğu, fobiler ve yeme bozuklukları da sıklıkla eşlik eden diğer bozukluklardır.

Tedavide ilaçlara ve psikoterapiye yer verilmektedir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp