Kolon İltihabı Belirtileri

Kolon İltihabı Belirtileri

Proktit, kalın bağırsağın aşağı kısmıyla anüs bölgesinin iltihabıdır. Doktorunuzun teşhis edip uygun biçimde tedaviye başlayacağı birçok lokal ve uzva ait nedenleri vardır.Çoğu zaman aşın miktarda baharatlı yiyecekler yemenin ve aşın alkol almanın rolü vardır. Burada verilen rejimler listesinde. Hızlı Kilo Ver Rejimi veya verilen diğer hafif rejimler genellikle birkaç gün içinde soruna çözüm getirir. (Tabii özel bir durum söz konusu değilse.)Burada da hastanın ideal kiloya inip o kiloyu koruması çok önemlidir.

ltihabi bağırsak hastalıkları kronik bir hastalık olduğundan alevlenmeler ve sessiz dönemlerler seyreder. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilir ve tutulan bölgeye göre farklı belirtiler görülebilir. Alevlenmelere duygusal stres, enfeksiyonlar veya diğer akut hastalıklar, hamilelik, antibiyotik kullanımı ya da kullanılmakta olan steroid ve antienflamatuar ilaçların aniden kesilmesi neden olabilir.

Hastalığın aktif döneminde görülebilecek belirtiler şunlardır:
  • Karın ağrısı:Kramplar şeklinde olabilir. Bazen akut apandisiti taklit bile edebilir.
  • Kanlı ishal: Ülseratif kolitte daha sık görülür.
  • Dışkıda sümük benzeri akıntı (mukus) olması: İltihabi süreçten dolayı oluşan mukus dışkıda görülebilir.
  • Sürekli tuvalete gitme isteği: Rektumdaki iltihap nedeniyle olur.
  • İltihabın derecesi arttıkça sistemik belirtiler ortaya çıkar, yani ateş, terleme, halsizlik, bulantı, kusma, eklem ağrıları.
  • Kilo kaybı: Özellikle Crohn hastalığında belirgindir, çünkü ince bağırsak tutulumu emilim bozukluğuna yol açar.
  • İştahsızlık:.
  • Kansızlık: Hem bağırsaklardaki kanama nedeniyle, hem de kan üretimi için gerekli olan demir ve B12 vitamininn emilim bozukluğundan olabilir
  • Hastaların %10-20 si hastalığın bağırsak dışı tutulumuyla kendini göseterir.(artrit, üveit, karaciğer hastalığı)
  • İltihabi bağırsak hastalıkları nadir de olsa çocuklarda da görüebilir ve büyüme gelişme geriliğine sebep olabilir.

KOLON HASTALIKLARI

  •  Apandisit
  •  Polipler
  •  Divertikülozis
  •  Divertikülit
  •  Arteriovenöz malformasyonlar
  •  İskemik kolit
  •  İltihabi bağırsak hastalıkları
  •  Toksik megakolon
  •  Sigmoid volvulus
  •  Kolon kanseri

Kolon Kanseri

Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı ise kolon olarak adlandırılır. Toplam yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Kolonun rektumla birleştiği yer sigmoid kolondur. Kolonun ince bağırsakla birleştiği yere çekum adı verilir. Kısmen sindirilmiş gıdalar ince bağırsaktan kolona gelir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır, geri kalanı anüsten atılmak üzere depolar.

Kolondan başlayan kansere kolon kanseri, rektumdan başlayan kansere rektal kanser denir. Kolon ve rektum kanserleri bu organların iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerden gelişir. Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Ortalama görülme yaşı 63’dür. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kolorektal kanser kolon ve rektumun dışına çıktığında, kanser hücreleri genelde yakındaki lenf bezlerinde bulunabilir. Kanser hücreleri bu lenf bezlerine ulaşabilirse diğer bezlere, karaciğer ve uzak organlara ulaşabilir.

Kolon İltihabı Tedavisi

Bağırsak iltihabının oluşum nedenleri farklı olabildiği için uygulanan tedavi yöntemleri de farklı olabilmektedir. İlaç tedavisinde ilk önce amaç iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almaktır. Örneği ishali önleyerek mineral kayıpları azaltılır. İlaç tedavisinde  ilk önce bağırsak iltihabı için yan etkisi en düşük ilaçlar kullanılır. Bağırsak iltihabında bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi arttırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlayan ilaçlar ise sonradan kullanılmaktadır. Çünkü bağırsak iltihabı için ilaç tedavisi basamaklar halinde uygulanmaktadır.

Kolon İltihabı nedir?
İltihap, bizi enfeksiyonlardan ve diğer dış etkenlerden koruyan bağışıklık sisteminin bir cevabıdır. Buradan da anlayacağımız gibi iltihap normalde kötü birşey değildir, aksine savunmanın bir parçasıdır, ama vücut zararsız maddelere karşı da aynı etkiyi gösterir, veya başlattığı iltihabı durduramaz ve kontrolsüz devam ederse kendisi hastalığa neden olabilir ve can sıkıcı belirtilere yol açabilir. Sindirim kanalı iltihaplandığında doku şişer, kızarır ve kalınlaşır. Ağrılı yaralar (ülserler) oluşabilir ve bu yaralar kanayabilir.

Kolon İltihabı Neden olur?
İltihabi barsak hastalıklarının nedeni tam olarak bilinmiyor. İltihabi bağırsak hastalığının gelişiminde genetik, çevresel, enfeksiyöz, immunolojik (bağışıklık sistemiyle ilgili) ve psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Hastaların %20-30 unun ailesinde veya akrabalarında bu hastalık vardır.

Bilinmeyen bir faktör veya bu faktörlerin birleşmesi sonucu bağışıklık sistemi tetikleniyor ve bağırsak duvarında kontrolsüz giden iltihabi bir reaksiyon başlatıyor. İltihabi reaksiyon sonucu bağırsak duvarı hasar görüyo ve kanlı ishale, karın ağrısına sebep oluyor.

Hastalığın gelişmesi için genetik hassasiyet ya da yatkınlığı olan bir kişide enfeksiyoz ajanlar, diğer antijenler veya otoimmun bir süreç sonucu bağışıklık sistemini tetiklenir. Bağırsaklar sürekli dış etkenlere maruz kaldığından son zamanlarda bağışıklık sisteminin harekete geçmesinden çok başlattığı süreci durdurmasındaki yetersizliğin neden olabileceği düşünülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp