Koldaki Yağ Bezeleri

Koldaki Yağ Bezeleri :

Lipom ; derinin altındaki yağ tabakasında oluşur.

Lipom‘un oluş sebebi hakkında bugünkü bilgilerle fazla bir şey söylemek mümkün değildir. Bazende irsi olarak lipom oluşması mümkündür. Ter bezelerinin kanalarının tıkanması ile buradaki salgılar yağbezelerini oluşturur.

Yağ tabakasındaki iyihuylu oluşumlara lipom, sinir hücrelerindeki yaralanmalar sonucu neurom oluşur. Vücudunda bir tane yağ bezi olanlar bu yağ bezini aldırdıklarında kısa süre sonra vücutlarında sayısız yağ bezleri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mümkünse amaliyatla aldırmamak gerekir.

Deri altındaki şişkinlik en önemli belirtisidir. Bu iyi huylu urlar şayet sinir hücrelerine veya damara yakınsa nadiren ağrıya sebep olur,. Lipom yumuşak deri dokusu altında düğüm gibi, yumak gibi hemen deri altında ele gelir.

Urun teşhisi çok kolaydır. Fakat teşhisin kesin olması için yağbezi ameliyatla alınır ve incelenir.

Lipom (yağ bezesi) genellikle deri ile kas dokusu arasında bulunan yavaş büyüyen yağ hücrelerinden yoğun doku ile oluşmuş olan kitlelerdir. Genellikle muayene ile mobil ve hassas olmayan kitlelerdir.

Lipomlar her yaşda ortaya çıkabilirler ancak genellikle 20-40 yaşları arasında sık görülür. Oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak, ailesel ve genetiksel faktörleri suçlayanlar vardır.

Lipom kötü huylu bir kitle değildir ve genellikle kişiye zararsızdır. Sıklıkla kollarda, gövdede, sıtta, bacakta boyunda ve kalçada bulunur. Bu yumuşak doku yumrusu aslında vücudun bir çok yerinde oluşabilir.”

Lipom tanısı sıklıkla klinik muayene ile konur. Eğer yerleşim yeri farklı ise veya şüphelenilen klinik bir durum var ise ultrasonografi, tomografi, iğne ile biyopsi veya cerrahi biyopsi yaptırılabilir.

Tedavine gelince

Tedavi genellikle gerekli değildir. Ancak lipom istenmeyen bir yerleşim yerinde ise ve basıya bağlı sıkıntı oluşturuyorsa, ağrılı ise, hızla büyüyorsa veya hastada kozmetik sorunlar yaratıyorsa cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Lipomun nerede olduğu ve büyüklüğü önemlidir.Lokal anestezi ile ameliyat edilerek alınsa bile , çoğunlukla vücudun başka bir noktasında tekrar çıkabilir.
Lipom çıkmaması için ; beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.Et, peynir ve mamülleri yememeniz ve siyah çay içmemeniz gerekir.

Sağlıklı kalabilmenin ve sağlıklı yaşayabilmenin en önemli faktörü kılcal kan dolaşımıdır, çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim vb., besleyici maddenin hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden maktofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.

- Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.

- Siyah çay, kahve ve kola içmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.

- Et ve et mamülerine 5-6 ay aravermek gerekir, çünkü asidoza sebep olur, buda birçok hastalığın ana kaynağıdır.

- Akşam yemeği yerine çok az yoğurt, meyve veya salata yenebilir veya sebze çorbası içilebilir. Hayvansal besinler, tahıl, bakliyat ve hamurlu yiyecekler akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.

Ne kadar hamurlu besin yerseniz o kadar yağ oluşur, çünkü nişasta glukoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa döşerek vucutta depolanır.

Hülasa ; yağ bezeleri sizi rahatsız etmiyor ve ağrımıyorsa ameliyat olmamanızı ve beslenmenize dikkat etmenizi öneririm.

Geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp