Kızlarda Adet Görme

Kızlarda Adet Görme : Bir kız ergenlik çağına girdiğinde, ki bu genellikle 8-13 yaşları arasındadır, vücudu ve psikolojisi birçok değişiklikliğe uğrar. Vücudundaki hormonlar, göğüslerin büyümesinden boyun uzamasına kadar birçok yeni gelişme biçimine ayak uydurmaya başlar. Bir kız, göğüslerinin gelişmeye başlamasından 1-2 yıl sonra ilk adetini görür. Kızın üreme sisteminin bölümleri olgunlaşana ve birlikte çalışmaya başlayana dek adet görmesi mümkün değildir.

Kızların iki yumurtalığı, iki dölyatağı borusu ve bir de rahimi olur. Her yumurtalıkta binlerce minik yumurta olur. Ergenlik hormonları hazır olduklarında yumurtalıklar estrojen ve projesteron adlı iki hormon üretmeye başlarlar. Bu hormonlar yumurtalıklardaki yumurtaları olgunlaştırır ve kızın vücudunu hamileliğe hazırlar. Ayda bir, bir yumurta olgunlaşır ve dölyatağını takip ederek rahime doğru yol alır.

Eğer yumurta rahime ulaşıp sperm ile döllenirse rahimin yastıksı duvarına yapışır ve yavaş yavaş bir bebeğe dönüşür. Döllenmeyince ise ölür. Rahim bu yumurtayı kullanmayınca ayrıştırarak vajina yoluyla vücuttan atar. Buna adet denir. Kimi kızlar ergenlik çağına erken girerler, dolayısıyla adet dönemleri de erken başlar. Kimileri 9-10 yaşlarında adet görmeye başlarken kimileri ise 16-17 yaşına kadar bu deneyimi yaşamayabilir.

Kimi kızların adeti 28 günde bir, kimilerininki ise 21, 30 ya da 45 günlük dönemler halinde sürebilir. Yeni adet görmeye başlamış olan kızlarda ise düzensizlik olabilir; ay atlayabilir, 2 ayda bir olabilir hatta iki adet dönemi arasında çok kısa zaman da geçebilir. Yaş ilerledikçe bu durum düzene girer. Kimi kızların adeti 2-3 gün kimininki 6-7 gün sürebilir. Adet kanamasının miktarı da kişiden kişiye farklılık gösterir. Tüm bir adet dönemi sırasında bir kadın ½ fincan kan kaybeder.

Adet Öncesi Sendromu ve Sivilceler


Kimi kadınlar adet dönemi sırasında ve öncesinde, kendilerinde vücut ve psikoloji açısından değişiklikler farkederler. Doktorlar bu değişikliklere neden olan sendromların nedenini tam olarak bilememekle birlikte hormonal değişikliklere bağlı olduğunu söylemektedirler. Adet döneminin ikinci yarısında vücuttaki projesteron miktarı yükselir. Sonra da adetin başlamasına yaklaşık 7 gün kala projesteron ve estrojen seviyeleri birlikte düşer.

Kimi kadınlar adetlerinden birkaç gün ya da bir hafta önce kolayca huzursuz olduklarını ya da depresyona girdiklerini farkederler. Kimileri normalden çabuk sinirlendiğini, ya da normalden kolay ağladığını söyler. Bazıları belirli yiyeceklere karşı aşırı derecede yeme isteği duyar. Bu tip psikolojik değişiklikler adet öncesi sendromunun sonucu olabilir. Bu sendrom vücut hormonlarındaki değişikliklere bağlıdır. Hormon seviyeleri yükselip düştükçe fiziksel ve psikolojik duyguları da etkileyebilir. Kimi kadınlar tüm bunların yanısıra su birikmesi nedeniyle kendilerini şişmiş hissedebilirler, göğüsleri kabarıp ağrıyabilir. Bu sendromlar genellikle adet dönemi başlayınca sona erer ancak her seferinde yeniden kendini gösterir.

Adet öncesi sendromu yaşayanlar aşağıdakiler ile karşılaşabilirler:
  • akne (sivilce)
  • şişme
  • halsizlik
  • sırt ağrıları
  • meme ağrıları
  • başağrısı
  • kabızlık
  • ishal
  • aşırı yeme isteği
  • depresyon, sıkıntı
  • huzursuzluk
  • konsantrasyon bozukluğu
  • stresle başetmede zorlanma
Genç kızlarda adet döneminin belli zamanlarında sivilce görülmesi de az rastlanır bir durum değildir. Yine ergenlik ile bağlantılı olarak hormonlar bu sivilce ve döküntülerin nedenidirler. Yaş ilerledikçe bu sorun da seyrekleşir.

Adet öncesi sendromları hafifletmek de mümkün...

Adet öncesi semptomları hafifletmenin birkaç yolu var. Taze sebzeler ve meyveler ile düzenli beslenmek ve cips, kraker gibi yiyeceklerden uzak durmak yardımcı olabilir. Aynı zamanda tuz ve kafein tüketiminizi de azaltırsanız önemli ölçüde yarar sağlayabilirsiniz.

Günlük egzersizler ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri kimileri için işe yarayabilir. Uzmanlar tüm bunların yanısıra kalsiyum alımını arttırmanın da yarar sağlayacağını söylüyor. Bu durumda saldırın süte!Ağrı kesiciler ise baş ve sırt ağrılarına iyi gelebilir. Ancak sancılarınız bu şekilde geçmiyorsa doktora görünmekte fayda var.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp