Kemik Yolundan İşitme Muayenesi

Kemik Yolundan İşitme Muayenesi : WEBER DENEYİ - İşitmesi normal olan bir insanın başına orta hat üzerine, titreşim halinde bir diyapazon konur, ve parmakla bir taraf dışkulak yolu tıkanırsa, diyapozonun sesi tıkalı kulakta duyulur. Ortakulak hastalıklarıyla tuba auditiva hastalıklarında ve dışkulak yolunun tıkandığı patolojik hallerde diyapazon hasta kulakta duyulur, hasta tarafa lateralize olur. Diyapazon tepeye konulduğu gibi orta hat üzerinde olmak üzere alına da konulabilir.Hastalık yalnız içkulakta bulunursa lateralizasyon sağlam kulağadır. İki kulağı da normal olanlarda diyapazon tepede veya her iki kulakta ayni derecede duyulur.Weber deneyi iki kulakta hastalık olan veya bir kulakta hem nakil yolu hem de alıcı organ sağırlığı bulunan vakalarda doğru netice vermiyebilir. Bazan da hasta iateraiizasyonu seçemez, yahut yanlış söyler. Bunun için deneyin, ancak diğer deneylerle uygun olursa değeri vardır.Bir kulağın cerahatli hastalığında, diyapazonun sesi önce hasta kulakta duyulurken, hastalık biraz ilerledikten sonra, sağlam kulakta duyulmaya başlaması lâbirentin de hastalığa iştirak ettiğini gösterir.

RİNNE DENEYİ - Bu deneyle hava ve kemik yollarının nakil müddetlerinin birbirlerile mukayesesi yapılır. Normal kulakta titreşim halindeki diyapazon mastoid çıkıntısı üzerine konur, ve işitme bitince dış kulak yoluna, conchae Auriculae’ya çok yakın olmak üzere, getirilirse tekrar işitilmeye başlar. Buna Rinne Positif denir.Nakil yolu hastalıklarında ise kemik yolundan işitme müddeti, hava yoluna nazaran daha uzundu Rinne Negatif olur: ' 'Rinne deneyi içkulak sağırlığında müsbet olur. Burada hem kemik hem de hava yolu ile nakil müddeti kısalmıştır: Kısalmış müsbet rinne adını alır (Patolojik Rinne).

Hava ve kemik yolları ile nakil müddeti birbirine denk olursa Rinne(i,) bir kulağın tam sağırlığında işe, sağır kulak mastoid çıkıntısı üzerine konulan diyapazon diğer kulakla işitilir ki bu hale yalancı Rinne denir. Bu deneyde kullanılacak en uygun diyapazon Edalman’ (435 cycle) dır. Rinne deneyindeki kemik yoluyla nakil müddeti Schwabach deneyine uyar. Bu müddet uzamış bulunursa, zamandan kazanmak için, Rinne deneyinde önce hava yolu, sonra kemik yolu tesbit edilir.

SCHWABACH DENEYİ - Muayene edilen kulağın kemik yolundan işitme müddeti ile normal kulağın ayni diyapazonu işittiği müddet mukayese edilir. Nakil yolu hastalıklarında, kemik yolundan diyapazonun sesi normal kulağa nazaran daha uzun müddetle işitilir. Bunun için aşikâr derecede uzamış kemik nakiliyeti nakil yolunun hastalığını gösterir.

Aşikâr derecede kı;almış kemik nakiliyeti ise, içkulak lezyonunu gösterir. Bazan diyapazonun işitilmesi bittiktensonra diyapazon kaldırılarak yeniden vurulmadan yerine konursa hasta bu sefer tekrar işitebilir. Bu hale (yorgunluk delili) denir. Sinirin yorulmasına alâmettir. Alıcı organla nakil yolu hastalıklarının birlikte bulunduğu vakalarda Schwabach deneyi kemik yolu ile nakilde biraz kısalma, hafif uzama veya normal kalma şekillerinde kendini gösterebilir.Bu deney için en uygun diyapazon A (108 titreşimli) diyapazondur. Titreşim halindeki diapozon mastoid çıkıntısı üzerine konur. Kronometre ile işitilen müddet tesbit olunur ve saniye olarak kaydedilir. Bu müddet normalde 20-30 saniye kadardır.

GELLE DENEYİ - Bu deney kulak yolundaki havanın basıncını arttırarak üzengi kemiğinin oval pencerede perilenf üzerine basmasile işitme kuvvetinde hasıl olacak değişmeyi incelemek esasına dayanır.Titreşim halinde bir diyapazon başa konur. Muayene eden hekim bir kauçuk boru aracılığile, hastanın kulağı ile iştiraki olan, bir lâstik balonu sıkarak kulak yolundaki havayı tazyik eder. Eğer üzengi hereket ediyorsa, tazyik esnasında diyapazonun sesi hafif işitilir: Gelle positiftir; üzengi ankilozu mevcutsa (Otoskleroz), diyapazonun sesi değişmez: Gelle negatiftir.

GALTON DÜDÜĞÜ - Alt hududun ve (4096) titreşim sayısına kadar olan bütün tonların tayininde diyapazonların, bundan yüksek olan tonlarla üst hududun tâyininde ise, Galton düdüğü ile monokordun kullanıldığını evvelce söylemiştik. Bir insanın kulağı Galton düdüğünde f7 (22097) titreşimini işitebilir. Bununla beraber bir çok normal kulaklar e7 (16384) titreşimden yukarısını işitmezler. 50 yaşından sonra yaşlılık değişiklikleri dolayısiyle üst hudud düşer. 25 yaşından itibaren hafif bir düşme başlıyabilir. Bu aletle yalnız hava yolu ile işitmenin hududu tâyin edilebilir.Galton düdüğü vidalarla ayarlanır. Bir lâstik balonun sıkılmasiyle hava üflenir.

Her aletin yanında tonların müzik terimindeki karşılığını gösteren bir eşel bulunur. Balon daima ayni kuvvetle ve hafifçe sıkılarak düdük öttürülür, çünkü diğer kulağı tıkanmış bile olsa, vazife dışı etmek güçtür.Üst hududun yukarısında tedricen vida yardımı ile düdük uzatılır. Nihayet düdük sesi aşikâr olarak işitilmeye başlayınca çizgilerin sayısı ve açıklık mesafesi, yahut bunun müzik terimindeki karşılığı kayıt olunur.
MONOKORD - Madeni bir çubuk üzerine gerilmiş bir piyano telinden ibarettir. Çerçeve ve tel üzerindeki kitlecik tonları tanzim eder. Çerçevenin nihayetine bir kemik düğme takılarak mastoid üzerine temas ettirilebilir ki böylece kemik nakiliyeti de ölçülebilir. Galton düdüğüne üstünlüğü buradadır. Tel üzerine küçük bir çekiç ile vurularak veya bir keman yayı tel üzerinden çekilerek enliliğine titreşimler, alçak tonlar meydana getirilir. En yüksek tonlar için uzunluğuna titreşimlerden faydalanılır. Uzunluğuna titreşimler, terebantin ve benzol yahut tetra klorür dö karbon ile ıslatılmış bir keçe tamponun tel uzunluğunca sürtülmesi suretile meydana gelirler. Çerçeve, uzunluğuna titreşimleri gösterecek biçimde derecelenmiştir. Enliliğine titreşimler santimetre olarak gösterilmişlerdir ve müzik terimlerine değiştirmek için bir eşele lüzum vardır .Normal bir insan Struyken monokordunda d7 (18881) titreşimini işitebilir.

BİR TARAFLI SAĞIRLIK - Her iki kulak ıslatılmış parmakla tıkanırsa insan sesi veya yüksek diyapazon sesi yine işitilebilir. Bundan anlaşılır ki sağlam bir kulağın sadece tıkanması, sağır kulağın muayenesi esnasında, bu kulağı tam olarak vazife dışı bırakmaz. Bir kaç usul ile kulak yolunu hem tıkayarak hem de o kulakta gürültü yaparak sağlam kulağın işitmesine mani olunur.

Monokord

1- WAGNERİN SARSMA DENEYİ - Hastanın gözleri kapatılır veya bağlanır. Islak veya kuru parmak dışkuİak yoluna sıkıca sokulur, ileri hareket ettirilirse fısıltı ve orta şiddette konuşma seslerinin işitilmesine mani olunur.

2. BARANY GÜRÜLTÜ ALETİ - Saat gibi çalışan bir gürültü aletidir Kurulur, kulak ucu dışkuİak yoluna sokularak düğmeye basılırsa gürültü başlar. Kulak pratik bakımdan sağır edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp