Kemik Tümörü Ameliyatı İzle

Kemik Tümörü Ameliyatı İzle :

Cerrahideki temel kural sarkomlu doku ve bu doku ile temas etmiş tüm dokuların (biyopsi veya daha önce geçirilmiş yetersiz ameliyatlar sırasında dokunulan yerler, oluşan kan ve sıvıların dokular içinde ilerledikleri bölgeler) hiç görmeden ve dokunulmadan, sağlam dokudan oluşan güvenilir kalınlıkta bir doku ile tamamen örtülmüş olarak çıkartılmasıdır. Bu temiz ve güvenli sınıra ulaşmak için gereken tüm dokular çıkartılmalı, uzvun bütünlüğü, canlılığı ve işlevi için gerekli dokuların bu amaçla kaybı söz konusu olsa bile bundan kaçınılmamalı, daha sonra bunlar çeşitli yöntemlerle yeniden yapısal ve işlevsel olarak tamir ve restore edilmelidir. Uzvun yeniden kullanılabilmesini sağlayacak rekonstrüksiyon (yeniden yapılandırma) işlemi çoğu zaman ileri derecede tecrübe, beceri, gelişmiş teknoloji ve özel alanlarda (mikrocerrahi gibi) yetişmiş bir ekip gerektirir. Bu şartlar yeterince sağlanamadığı için bu işlemlerden kaçınmak, tümörün gerekli genişlikte çıkartılmasından fedakarlık etmek veya yetersiz sınırlarla yapılmış bir ameliyattan sonra tedavinin diğer yardımcı yöntemlerle (radyoterapi gibi) tamamlanmasını beklemek yapılacak en önemli hatadır. Tedaviyi yapan ekibin bilgi, beceri ve teknik donanımı bu şartları sağlayamıyorsa doğrudan uzvun feda edilmesi (amputasyon) uzvu korumak uğruna tümörün yetersiz sınırlar ile çıkartılmasına tercih edilmelidir.
Tümör dokusunun güvenli olarak vücuttan uzaklaştırılması için çıkarılması gereken doku miktarı tümör tipine ve tümör dokusunun çevresindeki dokular ile olan ilişkisine ve bu dokuların tümör dokusuna karşı oluşturdukları geçirgenlik özelliklerine göre belirlenir. Bu ilişkiyi tanımlayan bazı kavramların burada açıklanması gereklidir:

Kompartman: Doğal anatomik yapılar ile sınırlanmış kapalı bir vücut bölümüdür. örneğin her bir kas, kemik ve eklem boşluğu ayrı birer kompartmandır.

Kapsül:
Tümör dokusu ile onu sınırlamak isteyen sağlıklı vücut dokusu arasında oluşan, tümörü çevreleyen tabaka. Tümör ne kadar kötü huylu ise kapsül o kadar incedir veya hiç yoktur. İyi huylu tümörlerin etrafında kalın bir kapsül tabakası bulunur.

Reaktif Tabaka: Tümör dokusu ile sağlıklı doku arasında yer alan, içinde tümör dokusundan çıkan ve kapsülü delerek geçen uzantılar bulunan geçiş bölgesi.

Satellit: Reaktif bölgenin içine doğru bitki kökleri gibi yayılan, tümörle direkt ilişkili uzantılar.

Skip
: Tümörün içinden çıktığı kompartmanın içinde bulunan, ancak tümör ile direkt bağlantısı olmayan, küçük tümör odakçığı.

Metastaz: Tümörün içinden çıktığı kompartman dışında bir bölgeye kan yoluyla ulaşarak oluşturduğu tümör odakları.

Cerrahi Sınırlar: Cerrahi girişimin sınırının tümör dokusuna olan uzaklığı yukarıda tanımlanan ilişkilere göre belirlenir. Bu sınırlar şöyle isimlendirilir:

1. Lezyon İçi
(Intralezyoner): Kapsülün içine girilerek tümör boşaltılır. Cerrahi sınır tümörün içinden geçer. En tipik örnek tümör dokusunun kazındığı küretaj tekniğidir.

2. Marjinal: Cerrahi sınır reaktif bölgenin içinden geçer. Tümörün duvarı veya kapsülü gibi sınırlar çıkarılan bölümde kalırlar. Satellitlerin bir bölümü ve varsa skipler geride kalabilir.

3.Geniş
: Reaktif bölgenin dışından, normal sağlıklı dokunun içinden geçen, tümör dokusu ve uzantısı olan satellitlerin tümünü uzaklaştıran cerrahi sınırdır.

4.Radika
l: Tümörün içinden çıktığı kompartmanın tümünün çıkartılmasıdır. Skip varsa tercih edilmesi gereken sınır budur.
Tanımlanan kurallar ve sınırlara uyularak yapılan girişimde tümörü uzaklaştırabilmek için uzuv kesilmek zorunda kalınmışsa buna AMPUTASYON CERRAHİSİ denir. Kas ve iskelet sistemi tümörlerinin günümüzde tercih edilmesi gereken cerrahi tedavi yöntemi UZVU KORUYUCU VE KURTARICI CERRAHİ olarak isimlendirilen yöntemdir (limb sparing surgery ve limb salvage surgery).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp