Kas Ağrıları

Kas Ağrıları :

Kas ağrısını tarif eden hasta ağırlık, hassasiyet, sertlik, tutukluk, tükenme, yanma, spazm ve kramp olarak da tarifi yapabilir. Kas ağrısı genellikle yeri tam tarif edilemeyen, yüzeysel ve şiddeti az olan ağrıdır. Hastayı uykudan uyandırmaz. O kası kullanma ve istirahatte kendini gösterebilir. Kas ağrıları daha çok enfeksiyonlarda ve süresi uzun tutulan egzersizlerde görülebilir.

KRAMPLARKramp ise ani, kısa, güçlü ve keskin bir ağrıdır. Genel olarak kramplar baldırda görülür.

Bazen de ayak parmaklarında. Bunlar hasta diabetik ise şekerin düşüp çıktığını ayrıca kanda bazı minerallerin eksikliğini ya da uçlarda görülen bir damar tıkanma hastalığının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Kramplar karın veya kollarda oluşup da egzersiz sonrasına rastlıyorsa daha ileri incelemeler yapmayı gerektirir. İleri derecede su kayıpları buna bağlı olarak elektrolit dengelerinin bozulması da kramp nedenidir.Diyaliz hastalarında üremide de kramplar oluşabilir.

SPAZMLARSpazmların en tipik örneği, bel fıtıklarında bel kaslarında görülen spazmlardır. Hastalar ağrının yerini göstermekte zorlanabilirler. Dolayısıyla diğer dokulardan kaynaklanan ağrıları da tespit edemeyebilirler. Örneğin, kalça ağrısı uyluk kemiği kaslarına yayılabilir.

Eklem ve eklem kapsülünden kaynaklanan ağrılar kas ağrısına göre daha belirgindir. Eklem hareketiyle ağrılar artabilir. Eklem kapsülündeki ağrılar ise eklem belli bir pozisyondayken artabilir. Mesela hasta omuz hareketinde bir noktaya geldiği zaman ağrının arttığını söyler.Bu da bize sorunun eklem kapsülünde olduğunu düşündürür.

KEMİK AĞRILARIKemik ağrıları genel olarak daha derinde hissedilir ve rahatsız edicidir. Ayrıca kemik ağrıları daha ziyade geceleri olur. Etrafındaki kasların kasılmasından etkilenmezken kas ağrısı kasların kasılmasıyla artar.

Uçlardaki sinirlerde olan sorunlarda sırttaki sinir kökü basılarında ortaya çıkar. Ağrı genellikle istirahatte de olur ve yanıcıdır. İlave olarak uyuşma ve karıncalanma gibi nörolojik belirtiler de görülebilir.

KAS GÜÇSÜZLÜKLERİKas güçsüzlüğü, beklenen kas kuvvetine ulaşmadaki başarısızlıktır. Bacaklarında kas güçsüzlüğü olanlar sandalyeden kalkmakta ve merdiven çıkmakta zorlanabilirler.

Kollarda güçsüzlüğü olanlar da elbiselerini giyip çıkarmada, saçlarını tarama ve yıkamada sorunlar yaşayabilirler. Kollarda kavrama kuvvetindeki zayıflık, bacaklarda ise engebeli yüzeylerde yürürken takılma şeklinde kendini gösterebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp