Karmaşık Vücut Yapımızın Tanımı

Karmaşık Vücut Yapımızın Tanımı : İnsanoğlu hiç bir zaman tam olarak büyüye- miyen bir hayvandır. Öteki memelilerle kıyaslandığında irtsan gelişmiş bir embriyo’ dur. Büyük bir başımız, ona oranla küçük kol ve bacaklarımız ve yeni doğmuş bir memeli hayvana benzer bir deri yapımız vardır. Parmaklarımız ve tırnaklarımız öteki canlılara göre zayıftır. Bizi korumak için yeterli ölçüde gelişmiş tüylü bir derimiz bile yoktur; sadece başımızın üstünde, yüzümüzün ve vücudumuzun bazı yerlerinde tüyler görülür.

Canlı bilgisayar
Bütün bu fiziksel yetersizliklerimize karşın bizi üstün kılan beynimizdir. Geçen 100 000 yıl içinde giderek gelişen beynimiz, insanı gezegenimizin egemen türü yapmıştır. Beynimiz bize en yakın tür olan maymunlardan bile fiziksel yönden farklıdır, daha büyüktür. Ancak daha büyük beyni olmak bizi çok zeki maymun yapmaz. Beynimiz, bilinen bütün canlılardan farklı olarak soyut kavramlar yaratmamızı, şaka ve mizah yeteneğimizi ve en önemlisi bir dile sahip olmamızı sağlar.Haberleşme yeteneği bizi öteki canlılardan üstün kılan bir özelliktir. Karmaşık fikirleri bir başkasına iletebilir; dil yeteneğimiz sayesinde bildiklerimizi gelecek nesillere aktarabilir ve böylece bilimin devamlı gelişmesini sağlarız.

En küçük parçamız
Temel fiziksel yapımız öteki canlılarla aynıdır. Vücudumuzu milyonlarca hücre oluşturur. Bu hücreler biraraya gelerek herbirinin özel bir görevi olan dokuları ve organları meydana getirir. Deri, vücudumuzu örten ve altındaki dokuları koruyan karmaşık bir organdır. Aynı zamanda gerektiğinde vücudu soğutmayı ve gerektiğinde de ısı kaybını önlemeyi sağlar.Deri canlı hücrelerden oluşur ancak bizim gördüğümüz kısmı ölü hücrelerden meydana gelmiştir ve bu ölü hücreler yüzeyden zamanla atılır.Derinin altında bir çok farklı yapı vardır. İskelet vücudumuzun temel çatısıdır. Vücudumuz bu çatı üzerinde kurulmuştur. Bu çatı vücudumuza biçimini verir; ve ayakta dik durabilmemizi sağlar ve önemli organlarımızın çoğunu korur. En önemli organımız olan beynimizi bir kemik kutu ile kuşatır. Kaburgalar ve omurga yaşam için zorunlu olan pek çok iç organı çevreleyen esnek koruyuculardır.

İnsan motorları
Kaslar bir başka önemli yapıdır. İskeletle birlikte çalışarak vücudu hareket ettirir ve beynin emirlerini yerine getirir. İç organlarımız ise insan makinesinin motorlarıdır. Soluduğumuz hava ve yediğimiz besinlerden yararlanarak vücudumuza yakıt sağlarlar. Bu yakıtı kilometrelerce uzunlukta ve mikroskopla görülebilecek kadar incelen kan damarları içinden vücudumuzun her yanına pompalarlar. Kandaki zararlı maddeleri ve biriken artıkları vücut dışına atarlar.Bütün bu sistem kendini onarabilen küçük bir fabrika gibi çalışır. Bu fabrika insanoğlunun şimdiye kadar yapmış olduğu en iyi bilgisayardan bile binlerce kez daha yetenekli olan bir beyin tarafından yönetilir.

Vücudumuz ve yaşamı sağlayan organlar hücre adı verilen pek çok, basit, canlı birimden yapılmıştır. Bu basit yapı taşları dokuları meydana getirir. Dokuları oluşturan hücreler özel bir görevi uygulamak için bir araya gelmiştir. Dokular da organları meydana getirir. Organlarda hep birinin kendi özel görevi olan değişik türde dokular karmaşık bir biçimde bulunur. Bir tek hücre çok küçüktür ve çıplak gözle görülemez. Hücrelerin biçimleri ve görevleri birbirinden çok farklı olabilir. En basit hücre bağ dokularında görülen şekilsiz canlı paketlerdir. Görevleri başka tür hücre ve dokuların aralarını doldurmaktır. En karmaşık hücreler, görevleri vücudun her yanına uyartılar iletmek olan sinir hücreleridir. Sinir hücreleri, çok ufak olmalarına karşın 1,5 m kadar uzunluğa ulaşan sinir telcikleri taşırlar. Gerek bağ dokusunda gerekse sinir dokusunda milyonlarca hücre bir araya gelerek çok daha karmaşık organ sistemlerini meydana getirirler. Kalp kası bu karmaşık doku yapısına iyi bir örnektir. Kalp kasında bulunan hücreler iplik benzeri cisimlerdir. Tek başına da olsalar düzenli aralıklarla büzülen bu hücreler bir doku oluşturduklarında bu büzülmeyi birlikte uyumlu ve düzenli olarak yaparlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp