Kanser Genetik Midir

Kanser genetik midir ışın tedavisi için çeşitli yollar denenmiştir. Fakat bir de kanser tedavisi için bitkilerle uygulanan tedavi yöntemleri vardır. Bu sayfada sizlere kanser tedavisi için faydalı olabilecek bitkiler hakkında bilgiler sunuyoruz...

Kanser genetik mi ?


Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celalettin Camcı, “Kanser genlerdeki yapısal bozuklukla ortaya çıkar, ancak bu bozukluk aileden geçme anlamında değildir” dedi.

GAZİANTEP - Kanserin genlerdeki yapısal bozukluk nedeniyle ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Celalettin Camcı, kanser de dahil olmak üzere bir çok hastalığın genetik olduğunu, çünkü hastalıkların, genlerin dizildiği yapılardaki değişiklikler sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Kanserin de genlerdeki yapısal değişiklik sonucu geliştiğini ifade eden Camcı, “Ancak bir, çok kanser türü genetik değildir. Kansere, çevre, beslenme, kanserojen maddeye maruz kalmak, radyasyon, iş ortamındaki kanserojen maddeler ve sigara neden oluyor” dedi.

“Dolayısıyla kanser, bilimsel anlamda genetiktir. Sözlük anlamında genetik değildir” diyen Doç. Dr. Camcı, aileden geçen kanser hastalığının, tüm kanser hastaları arasındaki oranının yüzde 5-10 civarında olduğunu belirtti.

Anne-babadan kanserli genlerin geçmesiyle çocuklarda ortaya çıkan ya da genç yaşlarda ortaya çıkan kanser türleri arasında bağırsak kanserleri, böbrek kanserleri, gözde retina denilen dokudan kaynaklanan kanserler, yumuşak doku kanserleri, orta yaşlarda görülen kalınbağırsak kanserleri gibi kanser türlerinin bulunduğunu ifade eden Camcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu türler yine ailevi geçişle yapıları bozuk genlerin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan kanser tipleridir. Ama normalde anne-babada kanser görülmezken, çocukta çıkabilir. Bu vakaların eğer aileleri iyi araştırılabilecek olursa bunların bir üst jenerasyonlarında ya da daha üstlerde kanser olduğu ortaya çıkar.

Fakat bizde bu tür sağlık kayıtları pek tutulmadığı için ve genellikle dededen nineden sonraki jenerasyon bilinmediği için bu tür kanserleri yakalamak çok mümkün olmayabilir. Bizdeki esas yoğunluklu gördüğümüz kanser türleri ‘çok faktörel‘ ve ‘multi faktörel‘ diye adlandırılan faktörlerden gelişen kanserler ve yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kanserlerdir. Bunda da bizim hala bilemediğimiz ortaya çıkaramadığımız faktörler söz konusu. Bu konuda çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyor.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp