Kancalı Kurt Bitkisel Tedavi

Kancalı Kurt Bitkisel Tedavi :

Parazit adı verilen küçük canlılar tarafından meydana getirilen ve cilt, ince barsaklar ve akciğerleri etkileyebilen hastalıklardır. Necator americanus, Ancylostoma duodenale, Ancylostoma ceylenicum ve Ancylostoma braziliense adı verilen parazitler hastalığa neden olabilir. İlk iki parazit sadece insanlarda son ikisi ise hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yapabilir. Bu yazıda ilk iki tür üzerinde durulacaktır. Kancalı kurt hastalığı son derece yaygındır ve nemli tropikal ve subtropikal bölgelerde yaklaşık olarak 700 milyon insanı etkilemektedir. Dünya genelinde günde 700 milyon insandan ortalama 7 milyon litre kan emmektedirler.

Kancalıkurt, isminden de anlaşılacağı üzere ön tarafı kanca tipinde kıvrık olan bir asalaktır. Pembeye çalan boz renkte olan, yuvarlak ve bir santimetre uzunluğundaki bu solucanlar, kancaları sayesinde ince bağırsak mukozasına yapışıyorlar ve senelerce canlı kalıyorlar. Erkek ve dişi kancalı kurt incebağırsakta çiftleşiyor. Çiftleşme ile ortaya çıkan döllenmiş yumurtalar ise dışkı ile atılıyor. Sıcak bir toprakta iki gün içinde gelişen yumurtalardan larvalar çıkıyor.

Aylarca toprak üzerinde yaşayabilen larvalar, deri ve mukozaları delip insan bedenine girebiliyorlar. Bu asalağın giriş noktası genelde ayak parmaklarının arasında bulunan deri… İnsan vücudunda iki ay içinde erişkin bir hale gelen kancalıkurt bağırsakta yaşamaya başlar. Bu asalak deriyi delip içeri girerken çok fazla kaşıntıya ve alerjik reaksiyona yol açabilir. Vücuda girip akciğerlerden geçişi sırasında da öksürüğe ve kanlı balgama neden olabilir.

İncebağırsaktaki mukozayı kanatıp beslenen kancalı kurt, bu nedenle kişide kan kaybına da yol açar. Bağırsakta kancalıkurt hastalığı olan kişilerde bitkinlik ve kalp yetmezliği görülür. Çocuklarda ise gelişim geriliğine yol açar. Kancalıkurt teşhisi genelde gaita taramasında asalak yumurtası görülmesi ile konulur. Kıl kurtlarını düşürmek için ilaç dışında çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri de var. Örneğin sabah kahvaltı öncesi 250 gram çilek yenilir ve öğle öğününe dek başka bir şey yenmez ise birkaç gün sonra kılkurtları düşecekti
Özellikle gelşmekte olan ülkelerde çocuklarda meydana gelen kancalı kurt enfeksiyonu sonucu normalde ölümcül olmayan bir çok hastağa karşı çocukların direnci düşmekte ve ölüm meydana gelebilmektedir.

Her iki türün de uzunluğu ortalama 10 mm civarındadır. Kancalı kurtlar açık pembe veya pembemsi beyaz renktedirler. Baş ev gövdeleri ters yönlere doğru bükülüdür. Erkeklerinde yelpaze şeklinde (başka parazitlerde olmayan) keseleri vardır. Döllenmiş bir dişi, 60 x 40 mikrometre boyutlarındaki yumurtalarından günde 10.000-20.000 arasında yumurtlayabilir. Kancalı kurtlar 30 oC güney ve 45 oC kuzey enlemleri arasında bulunurlar.Hastalık; ılık, nemli ve oksijenli toprakta gelişen yavru kancalı kurtlarla (larva) deri yoluyla bulaşır. Cilde giriş yerlerinde kaşıntılı bir kızarıklık meydana gelebilir. Özellikle kapalı ve kalabalık topluluklarda daha sıktır.

Deriden kan damarlarına geçen kancalı kurtlar akciğerlere ulaşabilirler. Akciğerlere ulaştıklarında küçük hava yollarına giderek öksürüğe neden olabilirler. Öksürük sırasında yukarı doğru çıkan larvalar yutularak sindirim sistemine geçerler. Bu sayede ince barsaklara yerleşen larvalar (yavrular ?) gelişimlerini tamamlayarak yetişkin (olgun) kancalı kurt haline gelirler. Olgun ve yavru larvalar dışkı ile dışarı çıkarlar.

Deriye giriş yerinde meydana gelen şişlik, kızarıklık ve kaşıntı, genelde Necator americanus paraziti ile meydana gelir ve allerjik bir olaydır. Aylarca devam edebilir.Belirti ve bulgularBu parazitin bulunduğu kişilerde genelde belirti ve şikayet bulunmaz, çünkü sayıca azdırlar. Bununla birlikte zaman içerisinde ileri derecede demir eksikliği anemisi (kansızlığı) meydana gelebilir.

Akciğer tutulumunda: öksürük, hırıltılı solunum ve hafif bir ateş ortaya çıabilir. Genelde hafif seyreder.

Sindirim sistemi tutulumunda:
şiddetli hastalık durumunda iman tahtasının aşağı kısmında şiddetli ağrı ve barsak hareketleirinin artışı dikkat çekicidir. Sürekli kan emileceğinden kansızlık ve albümin eksikliği meydana gelebilir. Meydana gelebilecek diğer şikayetler: iştah kaybı, ishal, solukluk, halsizlik, dışkıda yumurta ve kan görülmesi, ağızdan kanlı salya gelmesi.

Bağırsak solucanları insan vücudunda asalak olarak yaşayan besinlerini kendileri üretmeyen canlılardır. Bu solucanların yuvarlak kurt, kıl kurdu, kamçı kurdu, kancalı kurt ve şerit gibi türleri vardır. Tenya ise insan vücudunda 22 metreye kadar büyüyebilen asalak bir solucandır. Tenya dökülmesi uzunluğundan dolayı daha sancılı olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp