Kan Çıbanı Nedenleri

Kan Çıbanı Nedenleri :

Çıbanlar ağrı yapabilmelerine karşın genellikle kendiliklerinden iyileşirler. Ama bazen yayılmalarını önlemek için tıbbi tedavi gerekir.

Derinin derin tabakalarında kıl kökleri bulunur. Bir kıl kökü mikrop kaparsa, içi irin dolu küçük bir apseye dönüşür; buna ”çıban” denir. Kirpiklerin kökünde oluşan çıbana ise, ”arpacık” denir.

Nedenleri

Çıban yapan başlıca bakteri stafilokok‘dur. Bu bakteriler, herhangi bir hastalık yapmadan, deri yüzeyinde de bulunabilirler. Deride tahriş gibi nedenlerle, kıl köklerine girebiecekleri çatlaklar olursa, çoğalıp çıban olurlar.

Kötü beslenenlerde, bünyesi zayıf olanlarda, alkoliklerde, kansızlarda, beden direnci düşük kişilerde sık sık çıban çıkabilir. Çok yağlı yemek yiyenlerde de deri yağlanacağı için, kıl köklerinde iltihaplanma sık görülebilir.

Şeker hastalarında kan şekeri fazla olduğundan şekerce zengin dokularda (bu arada kıl kökünde) bakteriler hızla çoğalabilir; bu da sık sık çıban çıkmasına neden olur. Uyuz ve egzama gibi deri hastalıklarında da kıl köklerinin iltihaplanması kolay olduğu için çıbanlar oluşur.

Yerleri

Çıbanlar bedenin her yerinde çıkabilirler, ama en çok yüz, gözkapakları, ense, sırt ve kaba etlerde çıkarlar. Giysilerin sürtündüğü yerler de çıbanların sık görüldüğü bölgelerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp