Kalp Krizinden Korunmak İçin

Kalp Krizinden Korunmak İçin

Kalp Krizinden Korunmak İçin

Kalp Krizinden Korunmak İçin Yemek Düzenine Dikkat Etmeli Ve Bol Bol Egzersiz Yapmalısınız…Aşağıdaki Makalemizde Uzman Doktorların Diğer Tavsiyeleri Ni Detaylı Bir Biçimde Okuyabilirsiniz.

RİSKİ YÜKSEK KİŞİLER NELER YAPABİLİR?



İyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL) oranları en ideal seviyeye diyet ile çekilemiyorsa, kolesterol düşürücü ilaç kullanmalı ve düzenli kontrol yaptırmalı.

  • Doktorun önerdiği dozda düzenli olarak aspirin kullanmalı.
  • Tansiyon ve şeker hastalığı kontrollerini mutlaka düzenli olarak yaptırmalı.
  • Haftada 5 gün olmak üzere her gün 45 dakika yürüyüş yapmalı.
  • Kalp hastalığı şüphesi uyandıran şikâyetler varsa, efor testi uygulanmalı.


Yağ ve kalori miktarı azaltılmış sebze-meyve ağırlıklı beslenme düzenini ömür boyu sürecek şekilde benimsemeli. Sigara içiyorsa, kesinlikle bırakmalı.


İŞE MUTFAKTAN BAŞLAYALIM


Kalp-damar hastalıklarından korunmanın yolu, aslında genel anlamda sağlıklı yaşamaktan geçiyor. Kentleşmenin ve yüksek teknolojili yaşamın bize dayattığı yaşam tarzına karşı direnebilir ve çok da zor olmayan bazı kurallara uyarak uzun ve sorunsuz bir hayata 'merhaba' diyebiliriz.


İşe öncelikle beslenme düzenimizi gözden geçirerek başlayalım. Yemek listemizden fast-food yiyecekleri, kızartmaları, katı yağları çıkaralım. 'Akdeniz diyeti' adı verilen, katı yağ yerine zeytinyağı tüketimine ve bol yeşil sebzeye, az miktarda kırmızı ete dayanan beslenme tarzı insan vücuduna en yararlı beslenme biçimidir. Ne yazık ki, kişi başına sigara tüketiminin en çok olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Son yıllarda kapalı ve bazı açık alanlarda uygulanan sigara yasağı ve yoğun olarak sürdürülen kampanyalar bu konuda ciddi bir farkındalık yarattı ama yeterli değil. Sigara kullanma alışkanlığı, genellikle ergenlik çağında başlıyor ve gençler kısa sürede bağımlı hale geliyorlar. Oysa sigara, tüm vücuda olduğu gibi kalp ve damarlara da çok zarar veriyor. Kanı koyulaştırarak pıhtı oluşturmaya yatkın hale getiren, damarların yağlanmasına zemin hazırlayan sigara alışkanlığı, kalp krizi riskini önemli ölçüde artırıyor. Bütün bunları göz önünde tutarak, sigaranın bizi oyalayan bir 'arkadaş' değil, 'düşman' olduğunu kavrayıp ve 'arkadaşlığımız' hâlâ sürüyorsa, gerekirse bir uzmandan yardım alıp en kısa zamanda vedalaşalım.


Yeni yaşam tarzımızın önemli bir öğesi de egzersiz olmalı. Herhangi bir sporu düzenli olarak yapamıyorsak, yürüyüş bizim için ideal. Haftada ortalama 5 gün olmak üzere, günde en az 45 dakika yapılan tempolu bir yürüyüş, kalp sağlığını korumak için şart. Çünkü egzersiz, iç salgı bezlerini harekete geçirerek bu salgılar sayesinde damar çeperinde yağ ve pıhtı birikmesine engel oluyor. İç salgıların gerçekleşmesi için ise 45 dakika süreyle ve kalp hızını dakikada 120 atıma çıkaracak bir tempoda yürümek gerekiyor. Egzersiz alışkanlığı, yaşa bağlı olarak şekli ve boyutu değişse de ömür boyu sürdürmemiz gereken bir sağlıklı yaşam sigortası. Beslenme ve egzersiz alışkanlıkları, çocuklukta ediniliyor. Özellikle televizyon ve bilgisayar karşısında uzun zaman geçiren çocuklar arasında obezite hızla yaygınlaşıyor. Yani onlara küçük yaşta bu alışkanlıkları kazandırmak hayati önemde...
Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp