Kalp Krizi Anında İlk Yardım

Kalp Krizi Anında İlk Yardım

Kalp krizi ağrısı başlayan biri, şayet bilinen bir kalp rahatsızlığı sebebiyle ilaç kullanan biri ise hemen dil altı hapı olarak adlandırılan isordil 5 mg ilacının yanında olup olmadığı sorulur. İlaç varsa hemen bir dil altı verilir, ayrıca normal büyük aspirinin (500 mg’lık) yarısı hastaya çiğnetilir. Hastanın rahat bir konuma geçip istirahat etmesi, uzanması sağlanır. 
 
Etrafının boşaltılmasıyla temiz hava alması sağlandıktan sonra tansiyon ve nabız sayılabilir. Tansiyonun sistolik 100 mmHg ve üzerinde olması halinde ve ağrının halen devam etmesi durumunda 2’nci dil altı verilir. Tüm bunlar devam ederken acil ambulans çağrılıpen kısa zamanda bir hastanenin acil bölümüne nakli temin edilir. Şayet kalp durması ve solunum durması meydana gelmişse o zaman canlandırma için suni teneffüs ve kalp masajı ile ilk yardım gelene kadar yaşam desteği verilebilir.

1) 112'yi arayın

Hastanın uyaranlara (sarsmak, bağırmak, vb) cevap verip vermediğini kontrol edin. Cevap alamıyorsanız, hemen 112'yi arayın ve hastanın yanına geri dönün.

2) Solunumu kontrol edin ve suni solunuma başlayın

Hastayı sırtüstü yatırın. Yanına dizüstü çökün ve bir elinizi hastanın alnına, diğer elinizi ensesine koyarak, başını hafifçe arkaya doğru eğin.

Düzenli nefes alıp almadığını kontrol edin. (Örneğin, hastanın ağız ve burnuna doğru bir ayna yaklaştırarak, aynanın buğulanıp buğulanmadığını kontrol edebilirsiniz.) Bazen kalp durduğunda, birkaç dakika, homurtu veya horlamaya benzer solunum sesleri duyulabilir. Bu tip solunum'a Agonal Solunum denir ve dolaşımın durmuş olmasına rağmen, beyindeki solunum merkezinin bir süre daha, solunum için uyarı göndermesi sonucu olur. Bu durum sizi yanıltmasın! Bu, kalbin hala çalışıyor olduğu anlamına gelmez. Hasta uyaranlara yanıt vermiyor ve nefes almıyorsa (veya anormal nefes alıyorsa) temel yaşam desteği uygulamaya başlayın.

Hasta normal nefes alıp vermiyorsa, bir eliniz hala hastanın ensesinde, diğer elinizle burnunu kapatın ve ağızdan ağıza bir nefes verin (Şekil A). İşlem sırasında hastanın ağzına mendil veya tülbent gibi, havanın geçişini engellemeyecek ince bir kumaş örtülebilir. Başınızı hastanın göğsüne çevirip, hareket edip etmediğini kontrol edin. Verdiğiniz her nefeste hastanın göğsü kalkıp iniyorsa, uyguladığınız yapay solunum amacına ulaşıyor demektir. Bir nefes daha verin.

3) Nabzı kontrol edin ve Kalp Masajina Başlayın

İki parmağınızı adem-elması'na (tiroid kıkırdağı; boynun ön tarafında, orta hattakı çıkıntı) koyun ve soluk borusunun yanındakı çukura parmaklarınızı kaydırın.

Nabız atıyorsa, bu noktada parmak uçlarınızla hissetmeniz gerekir. Eğer nabız alamıyorsanız veya emin değilseniz kalp masajına başlayın. Ellerinizi, bir eliniz diğerinin üstünde olacak biçimde, hastanın iki göğsünün arasına, orta hatta yerleştirin.

Bu şekilde, her seferinde 3-5 cm'lik bir hareket sağlıyarak, saniyede yaklaşık 1-2 kez olmak üzere (80-100/dakika), 15 kez bastırın. (Masaj sırasında çatırtı sesi duyabilirsiniz. Korkuya kapılmayın! Ses kıkırdak veya kemik kırılma sesi olabilir. Böyle bir durumda, kalp masajının yapılmaması, kemik kırılmasından daha tehlikelidir. Masaja devam edin!) Tekrar 2 nefes verin ve kalp mesajını tekrarlayın. Yardim ulaşana kadar bu işlemleri yapmaya devam edin.

Eğer hastaya yardım edebilecek 2 kişi var ise, bir kişi suni solunumu, diğeri kalp masajını hiç ara vermeden uygulamalıdır. Bu durumda, temel yaşam desteği sırayla, 1 suni solunum, arkasından 5 kalp masajı şeklinde devam etmelidir.

Kalp krizi belirtileri neler?

Kalp krizinin en belirgin belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı göğsün ortasında baskı tarzında olabilse de, sırtta, omuzda, boyunda ve karında da hissedilebilir. Başta diyabet hastalarında olmak üzere bazı nörolojik problemleri olan kişilerde ağrı hissedilemeyebilmektedir. Ağrıdan sonra başlıca belirtiler ise nefes darlığı, çarpıntı, sıkıntı, soğuk terleme, baş dönmesi, bulantı, kusma, sersemlik ve bayılmadır.

Kalp krizi nedenleri nedir?

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle ani azalmasına veya kesilmesine bağlı olarak gelişir. Büyük çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması ile gelişir. Daha düşük oranlarda ise kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması veya damar tabakalarında ayrılma sonrası kalp damarının tıkanması ile gelişir.

Kalp krizine nasıl hazırlıklı olunur? Her kolumuz ağrıdığında şüphelenmeli miyiz?
Kalp krizi riskinizi öğrenerek alacağınız tedbirler ile kalp krizini önleyebilirsiniz. Damar sertliği dediğimiz ateroskleroz gelişimini ve ilerleyişinin birçok yöntem ile ölçülebileceğini unutmayınız. Sol kol ve ön kol ağrı ve uyuşmalarında aksi ispatlanana kadar kalp damar hastalığı belirtisi olarak değerlendirilmesi gereklidir. Fakat sol kol ağrısının koroner arter hastalığı tanısı koydurmada diğer belirtilere göre çok düşüktür.
Günümüzde kadınların kalp krizi geçirme oranları ne kadar yüksek? Artış var mı? Rakam verebilir miyiz? Kalp krizine bağlı ölümler ne kadar yaygın? (Türkiye’de ve dünyada)

Günümüzde kadınlarda kalp krizi geçirme oranları hala erkeklerle karşılaştırıldığında yarı yarıya düşük olarak seyretmektedir; fakat erkeklerde ölüm oranlarında son yıllarda ciddi bir azalma trendi söz konusudur. Kadınlarda azalma görülmeyip artan sigara kullanımı ve diyabet oranları nedeni ile artış görülmektedir. Türkiye’de kalp krizinden ölen kadın oranı yüzbinde 384 iken gelişmiş ülkelerde bu sayı 200’ün altında seyretmektedir.

Kadınların kalp krizi belirtileri erkeklerden biraz daha farklı mı?
Kadınlar için kalp krizi belirtileri daha hafif ve ağrı daha az esas yakınma olarak görülmektedir. Hastalarda göğüs ağrısı olmadan sırtta, kolda, boyunda ve çenede ağrı hissedilebilir. Hastalarda ağrı olmaksızın sıkıntı ve nefes darlığı yakınmaları olabilir.

Kalp krizi sırasında kalpte neler oluyor?
Kriz sırasında kalp kası yeterli oksijen alamaması nedeni ile gerekli olan fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. Süre uzadıkça kalp kası geri dönüşümsüz olarak fonksiyon kaybına uğramaya başlar. Hastanın kalp krizi sırasında hayatını kaybetmesinin en büyük nedeni, yeterli enerji alamayan kalbin ritminin bozulmasıdır. Bu ritm bozukluğu kalbin yeterli kan devranı yapmasını engelemeye başlaması ile önce hasta aşırı yorgunluk ve halsizlik hisseder. Durum düzelmez ise hastanın şuuru kapanır. Kalp fonksiyonlarında bozulma çok ilerlerse bu defa kalbin pompa yetersizliği veya enfarktüs komplikasyonları ile hasta karşımıza gelebilir.

Bir kalp en fazla kaç krize dayanır?
Bir insanın kalp krizi geçirme sayısında bir sınır yoktur. Bu hastanın toplam kaybettiği kalp fonksiyonları ile ilgilidir. Eğer ilk saat içerisinde tıkalı damar açılabilir ise hastanın kalbinde hiçbir hasar kalmayabilir. Kan akımının tekrar sağlanması ne kadar geçikir ise kalp o kadar hasar alacaktır. Hasar oranı arttıkça hastanın kalp yetersizliği nedeni ile ölüm oranları artmaktadır. Kalp krizinde esas ölüm nedeni ise kalbin ritim problemleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp