kalp hastalıkları isimleri ve tedavisi

Kalp Hastalıkları Nelerdir

Kroner kalp hastalıkları Amerika ve Avrupa’da baş katil kabul ediliyor. Ingiltere ve Amerika’da meydana gelen ölümlerin dörtte birinden o sorumludur.Kroner kalp hastalıkları kalp kaslarını besleyen kılcal damarların daralmasından meydana gelir. Dolayısıyla kalp adalelerine taşınan kan miktarında azalma olur.Bunun sonucunda da hasta bir çaba sırasında göğüs bölgesinde acıdan şikayet eder. 
 
Çünkü bir çaba (efor) sırasında kalbe daha çok kan gitme ihtiyacı duyulur. Bazen bu damarlardan birinin tıkanması sonucunda kalp adalelerinde kısmen ölüm vakası görülür. İşte buna kalp sektesi, enfarktüs denir.Maalesef kalp sektesi vakalarının üçte biri ölümle sonuçlanır. Yine maalesef kalp ve damarhastalıkları için tam bir şifa yoktur. Ancak doktor ilaç veya ameliyatla hastanın şikayetlerini azaltır ve arazlarını ortadan kaldırır. Bu arada hastalığın ilerlemesi de durdurabilinir.
 
Aşırı yağ kullanmak, özellikle hayvansal doymuş yağ kullanmak kalp adale damarlarının daha çok daralmasına sebep olur.Bilginler; yüksek kolesterolle kalp damar hastalıkları arasında sıkı bir bağ olduğunda hemfikirdirler.Yine bilginler şunda müttefiktirler ki, yemeklerde doymuş yağı az kullanmak, kandaki kolesterolü düşürür. Kolesterolün düşmesi de kalp krizi ihtimalini azaltır.
 
Hepsi bu kadar da değil, yeni bilimsel veriler kandaki kolesterol düşmesi, kan damarlarını daraltan pıhtıların azalmasına, hatta yok olmasma da götürür. Ben yakında İsveç’te hazırlanan bir kongrede bulundum. Bu kongre; insanları, kalp damarları daralmış, hatta tıkanmış olsa bile yağa karşı sıkı bir perhize teşvik karan aldı.
 
Bu alanda en meşhur araştırmalardan biri de yedi ülkenin yaptığı ve Amerikalı ünlü araştırmacının yönettiği araştırmadır. Bu araştırmacı Amerika Birleşik Devletleri Finlandiya, Yugoslavya, Japonya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda ülkelerinde yaşam tarzı ile kalp damar hastalıkları arasındaki oran üzerinde hassasiyetle durdu. Bu araştırmacı insanlann yediği doymuş yağ miktarı ile kalp damar hastalıklanmn meydana gelmesi arasında açık bir ilişki gördü.

Doğuştan kalp hastalıkları;

Kalpte doğuştan yapı bozukluklarının bu kadar sık görülmesinin nedeni, organın ana karnındaki gelişmesinin çok karmaşık olmasıdır. Gebeliğin ilk haftalarında düz bir boru biçiminde olan yapı, sonunda dört odacıktan oluşan ve iki ayrı dolaşım sistemi bulunan bir organa dönüşür ve bu karmaşık süreçte zaman zaman bozukluklar ortaya çıkabilir.

Bebekler bazen kulakçıklar ya da karıncıklar arasında delikle doğarlar. Bu duruma “atrial ya da ventriküler septum defektleri” (kulakçıklar ya da karıncıklar arası bölme bozuklukları) adı verilir.

Akciğerlere yeterli kan gitmediği zaman kan gerekli miktarda oksijenle yüklenmeyeceğinden “mavi hastalık” (siyanoz) adı verilen hastalık görülür.

Son yıllarda kalp ameliyatları o kadar gelişmiştir ki, çok küçük bebekler bile kolaylıkla ameliyat edilebilmektedir.

Yetersizlik;

Bazı durumlarda sol karıncığın kasları zayıf kaldığından kalbin pompalama gücü yeterli olmaz. Bunun nedeni, daha çok koroner damar hastalığı yüzünden, kalbe yeterli kan gemlememesidir.

Kardiyomiyopati;

Konjestif kardiyomiyopati kalp kaslarının zayıflamasına yol açan bir hastalıktır. Zayıflayan kaslar zorlandıkça boşluk genişler ve kalp yavaş yavaş büyür. Hastalığın nedeni çoğunlukla gizli kalır.

Bazen de kas kalınlaşarak sol karıncıktan kanın çıkışını engeller. “hipertrofik kardiyomiyopati” adını alan bu hastalık, birkaç kalıtsal kalp hastalığından biridir.

Kalpte ritm bozuklukları

ritmKalbin her bölümünün tam gerektiği anda kasılmasından elektriksel ileti sistemi sorumludur. Bu açıdan da iki ayrı bozukluk görülebilir. Kalbin atışları ya yavaşlar ya da hızlanır.

İki durumda da beyne yeterli kan gitmemesi yüzünden hastada baş dönmesi, hatta bilinç yitimi olabilir. Kalbin vuruşları bazen o kadar zayıflar ki kan pompalayamaz olur. Öte yandan atışların çok hızlanması da (bu kez de atışların arasında kalp yeterince dolma fırsatını bulamayacağından) yine az kan pompalanmasına neden olur.

Baş dönmesi ile bayılmanın nedeni kalbin hızlı çalışması ise çarpıntı olarak tanımladığımız rahatsızlık duygusunda ortaya çıkar. Ritm bozuklukları y kendi başına y da başka kalp hastalıklarından sonra görülürler. Belirtilerin nedenini saptamak için EKG (elektrokardiyografi) çekilmesi gerekir.

Kalp hastalıkları konusundaki en önemli gelişmelerden biri taşınabilir bir teyp aygıtı yardımıyla hastanın 24 saatlik EKG’sının kaydedilmesidir. Daha sonra sonuçlar kayıttan 60 kez daha hızlı okuyan başka bir aygıtla incelenir.

Kalbin yavaş çalışmasına karşı kalp pili kullanılır, hızlı çalışmasına karşı da ilaç tedavisi uygulanır.

Kalp Hastalığı Belirtileri

Göğüs ağrısı

Koroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı genelllikle eforla, emosyonel stresle veya yemek sonraları kalbin işyükünün artmasıyla ortaya çıkan dakikalarca sürebilen dinlenmekle ya da dilaltı uygulanan nitrat denilen ilaçlarla azalan ya da geçen göğüs kemiği veya sol göğüsten başlayıp sol kola, çeneye, sırta yayılabilen çoğu kez sıkıştırıcı, ezici, baskı hissi, sıkışma, yada yanma şeklinde tariflenen bir ağrıdır ve angina pektoris olarak adlandırılır.

5 dakikadan daha uzun süren ve dilaltı nitrata rağmen devam eden ağrı akut myokard infarktüsünün işareti olabilir. Kalbi çevreleyen ve perikard olarak adlandırılan zarın iltihabına bağlı ağrı ise genelikle sürekli, eforla ilişkisi olmaksızın göğüste batma hissi seklinde ve pozisyonla değişen, her iki omuza yayılabilen bir ağrıdır
Aortun yırtılmasına (aort diseksiyonu) bağlı ise sırta vurur ve çok şiddetli ani başlangıçlı bir ağrıdır.

Nefes darlığı

Genellikle fiziksel aktivite ile (eskiden rahat yürünen bir mesafede veya yokuş, 1-2 kat merdiven çıkma ile) başlar ve ilerleyici vasıfta olup ilerki safhalarda geceleri yastık sayısını artırmaya, düz yatamamaya neden olabilir. Kardiyak iskemi veya kardiyomyopatinin bir işareti olabilir. Amfizem, astma ve diger akciğer hastalıklarında da olabilir veya bu hastalıklarla karışabilir.

Ödem

Kalp yetmezliğine bağlı olarak vücutta su ve tuz birikimesidir. Genellikle bacaklarda bazen karında ve nadir olarak kollarda, iki taraflı ve bastırmakla içine çöken vasıftadır. Böbrek ve karaciger hastalıklarında da ortaya çıkabilir

Gece idrara çıkma

Gündüz saatlerinde vücutta biriken fazla su ve tuzun uyku saatlerinde idrarla atılması nedeniyle, idrar miktarında artışla beraber gecede 2 veya daha fazla sayıda tuvalete çıkmadır.

Kalp Çarpıntısı

Sağlıklı bir kalp her bir dakikada yaklaşık beş litre kanı tüm vücuda pompalayan bir organdır. Normal şartlar altında her dakika 60 ila 100 kez atan kalbimiz fiziksel aktivite veya heyecan halinde dakikadaki atım sayısını 150’ye kadar yükseltebilmektedir. Oldukça ritmik bir çalışma gösteren kalbimiz çeşitli sebeplerle bu düzenini kaybederse bu durum aritmi, yani ritim düzensizliği olarak adlandırılmaktadır. Her bir kalp atımı kalbin sağ üst köşesinde yer alan doğal uyarı merkezinden (sino-atrial düğüm) çıkan elektrik dalgası ile tetiklenir. Oluşan bu dalga kalp içi elektrik yolları vasıtasıyla tüm kalbi yaklaşık bir saniye içinde sarmalar ve tüm kalp neredeyse aynı anda kasılarak içindeki kanı vücuda pompalar.

Kalp Ağrısı Nedenleri

Aşağıda, belirtileri arasında göğüs ve kalp bölgesinde yaşanan ağrılar olan bazı hastalıkları bulabilirsiniz. Ancak kalp, bu sağlık sorunları dışında kalan bir takım rahatsızlıklar nedeniyle de ağrıyabilir. Kalbiniz sık ağrıyorsa altında yatan nedeni öğrenmek için mutlaka muayene olmalısınız. Doktorunuz doğru teşhis için ağrıların şiddetini, ne sıklıkla tekrarladığını, nasıl bir ağrı hissettiğinizi (donuk, bıçak gibi, aralıklarla, sürekli…vb) sorabilir, fiziksel muayene dışında bazı testler isteyebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp