Kalıtsal Meme Kanseri Nedir?

Kalıtsal Meme Kanseri Nedir? : Yakınınızda ortaya çıkan kanser sadece bir memede olabilir veya iki memede birden olabilir. Eğer her iki memesinde de kanser gelişmiş ise riskiniz artıyor.

Kansere yakalanan yakınınızın kaç yaşındadır?

Eğer genç yaşta kansere yakalandı ise, riskiniz daha da artıyor. Diyelim ki Ayşe hanımın annesi meme kanserine yakalandı. Yani birinci derecede yakını oluyor. Eğer annesi 37 yaşında

meme kanserine yakalanmış ise, kendisinde meme kanserine yakalanma riski, ailesinde meme kanseri olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla. Fakat annesi hastalığa yakalandığında

50 yaşında ise, riski sadece 1.5 kat artıyor. Yani yakınınız ne kadar genç yaşta meme kanserine yakalandı ise riskiniz o kadar artıyor.

Kansere yakalanan yakınınızın her iki memesinde birden kanser var mı?

Yakınınızda ortaya çıkan kanser sadece bir memede olabilir veya iki memede birden olabilir. Eğer her iki memesinde de ka9nser gelişmiş ise riskiniz artıyor.

Yakınlarınızdan kaç kişide meme kanseri var ?

Birden fazla yakınınız meme kanserine yakalanmış ise riskiniz artıyor. Örneğin hem annenizde hem de kız kardeşinizde meme kanseri var ise riskiniz artıyor.

Meme kanserine yakalanan yakınlarınız arasında erkek var mı?

Eğer erkek kardeşiniz veya babanızda meme kanseri varsa riskiniz artıyor.

Ayşe hanımın annesinin her iki memesinde birden kanser ortaya çıktığını düşünelim. Annesi 40 yaşından daha yaşlı ise, Ayşe hanımın riski 5 kat artıyor. Eğer annesi 40 yaşından genç ise, risk 10 kat daha fazla. Bu durumda kanserin genetik geçişi söz konusu olabilir ve Ayşe hanımda ve diğer aile bireylerinde, kanserin anneden çocuğa geçişini sağlayan, hasarlı BRCA geni araştırılması gerekiyor.

Kalıtsal Meme Kanseri Nedir?

BRCA1 ve BRCA2 genleri, hücre DNA’sında meydana gelen hasarın tamirinde rol alan iki genimiz. Eğer BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bir hasar meydana gelirse DNA tamiri yeterince yapılamadığı için meme kanseri gelişme riski artıyor.

Eğer bu iki genden birinde hasar ortaya çıkarsa (buna mutasyon diyoruz) bu hasarlı genler kuşaklar boyu anne ve babadan çocuklara aktarılıyor. Aile bireylerinde bu hasarlı geni taşıyan kişilerde meme kanseri gelişme riski çok fazla oluyor( %85-90 gibi) meme kanseri ortaya çıkıyor.

Bu hasarlı geni taşıyan kadında tüm yaşamı boyunca meme kanseri gelişme riski, % 87 gibi çok yüksek bir oran. Bu gruptaki kadınlarda meme kanseri daha erken yaşta ortaya çıkıyor (%70 oranında 45 yaştan önce). Kadının birden fazla birinci derece yakınında (annesi, kız kardeşi veya kız evladı) meme kanseri görülüyor. Bu tip meme kanseri genellikle (% 65) her iki memede birden gelişiyor. Bu ailelerde meme kanserinin yanı sıra yumurtalık kanseri de sık görülüyor (yumurtalık kanseri gelişme riski % 50).

Hasarlı BRCA1 geni taşıyan bir kadının veya erkeğin 4 çocuğundan 2 tanesine bu hasarlı gen geçiyor. Eğer çocuk kız ise ve BRCA1 hasarlı geni çocuğa geçmiş ise, meme kanserine yakalanma olasılığı çok yüksek. Hasarlı BRCA1 geni taşıyan erkekte meme kanseri riski artmıyor ama, bu hasarlı genin taşıcısı oluyor; bu hasarlı geni çocuklarına geçirebiliyor. Bu hasarlı geni taşıyan erkeklerde ileri yaşlarda prostat ve kalın barsak kanseri görülme olasılığı artıyor. 4 çocuktan ikisine bu hasarlı genin geçebileceğini söyledik; BRCA 1 geni sağlam olan diğer iki çocukta ise meme kanseri riski, toplumdaki diğer kadınlarla aynı. Yani bir risk artışı söz konusu değil.

Aile bireyleri arasında birden fazla kişinin meme kanserine yakalanması, meme kanserine yakalanan bireylerin genç yaşta olmaları, bireylerde her iki memede birden kanser gelişmesi, genetik bir geçiş olabileceğini akla getirmeli. Bu aile bireylerinde BRCA1 ve BRCA2 dediğimiz genlerinde hasarın olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Eğer kişi bu hasarlı genleri taşıyor ise bu riski azaltıcı tedbirlere başvurabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp