Kalınbağırsak Divertikülü Belirtileri

Kalınbağırsak Divertikülü Belirtileri : İlk evre, kalınbağırsakta divertiküllerin oluşmasıdır; klinik bir belirtisi yoktur. Herhangi bir başka nedenle ve özellikle işlevsel bağırsak hastalığı belirtileri görüldüğünde kalınbağırsak röntgenlerinde rastlantı sonucu fark edilir. Hastalığın bu ilk evresinde divertiküller serbesttir ve düzenli biçimde normal bir geçişle içleri boşalır. Kalınbağırsağın kontrast madde verilerek görüntülenmesinde çok sayıda divertikülün varlığı saptanabilir; bu durumda kalınbağırsağın divertikül hastalığından söz edilir. İçi kontrast maddeyle dolan divertiküller röntgen filminde özgül bir görüntü verirler.

Dipleri düzenlidir ve boyunları görülebilir; genellikle aşın kasılmış görünümdeki bir kalınbağırsak bölümünde yerleşmişlerdir. Hastalığın gidişi sırasında divertikül iltihabına rastlanabilir. Bu olgu başlıca iki evreye aynlır:

• Nezlesel ya da iltihabı evre - Bu evrede divertiküller bir boşaltım bozukluğu nedeniyle irinle doludur. Kalınbağırsağında divertikül olduğu bilinen bir hastada, aşağıdaki klinik belirtilerin görülmesi durumunda nezlesel bir diverti- kül iltihabı düşünülmelidir: Alışılagelmiş belirtiler şiddetlenir. Örneğin karnın sol alt bölümüne yerleşen sancılar geceleri daha çok artar ve hastanın uyumasını engeller. Kanlı ve sümüksü dış- kılamayla da seyredebilen ishal görülür. Akyuvarların sayısında ve alyuvar çökme hızında (sedimantasyon) artış olabilir. Karında ele gelen bir kütle yoktur ve makat yoluyla yapılan muayenede bir bozukluk saptanmaz. Bu evrede di- vertikül iltihabı, ilaç ve istirahatle birlikte uygulanan tıbbi tedaviye iyi yanıt verir. Röntgende, dibi daha az düzenli ama kontrast maddeyle iyi bir biçimde dolan divertiküller görülür.

• İrinli divertikül iltihabı - Bir sonraki evredir. Yapısal olarak divertikülün boynunun kapanmasıyla tanımlanır; röntgen filminde, divertiküllerin kontrast maddeyle hemen hiç dolmadığı görülür. Bu evre nezlesel divertikül iltihabının yeterli tedavi görmemesinin ve hastanın iyi bakılmamasının doğrudan sonucu olarak değerlendirilir. Karın kaslarının tam anlamıyla istemsiz kasılmasının eklenmesiyle klinik tablo daha da ağırlaşır. Genellikle karnın sol alt bölümündeki bu istemsiz kasılma sol apandisit olarak adlandırılır. Ayrıca yüksek ateş ve bazen tam olmayan bir tıkanmayla birlikte belirgin bir mikrobik hastalık tablosu ortaya çıkaf.

Bu evrede karında ele gelen bir kütle yoktur. Lavmanla kontrast madde verilerek röntgen çekilmesi tehlikeli sayılır. Gerekli durumlarda radyoskopiyle izlenerek ve düşük bir basınçla kontrast madde Verilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp