Kadın Mantar Hastalığı

Kadın Mantar Hastalığı, Vajinal mantar hastalığında en sık görülen ve rahatsızlık yaratan yakınma kaşıntıdır. Diğer vajinal enfeksiyonlara göre akıntı miktarı çok değildir. Bu hastalık hakkında detaylı bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Vajinal mantar

Halk arasında mantar hastalığı olarak tanımlanan vajinal kandida, bayanlarda sıkça görülmektedir. Kaşıntı yanında akıntı, yanma, idrar zoru belirtilen şikayetler arasındadır. Kandida ismi verilen bu mantar, normalde vajen florasında bulunur. Vücut direncinin azaldığı ve doğal dengenin bozulduğu durumlarda ortaya çıkar. Hamilelikte, şeker hastalığı olanlarda veya başka bir rahatsızlık için antibiyotik kullananlarda sık görülür.Teşhis edildikten sonra tedavisi kolaydır.Tekrarlayan vakalarda gizli şeker hastalığı araştırılmalı ve eş tedavisi uygulanmalıdır. Bunun yanında pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli, iç çamaşırlar sabun tozu ile yıkanıp kızgın ütü ile ütülenmelidir. Sıkı giysilerden kaçınılmalı ve gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalıdır.

Vajinadaki mantar enfeksiyonu


Sağlıklı bir vajinada âdet görülen dönem boyunca, değişen oranlarda şeffaf ve kokusuz akıntı olması normal bir durumdur. Vajinadaki mevcut bezler ince bir sıvı oluşturarak vajinanın nemli kalmasını sağlar. Normal bir vajende bakteriler, mantarlar ve doğal salgılar belirli bir denge içinde bulunurlar. Herhangi bir nedenle bu denge bozulursa, vajendeki mantarlar aşırı derecede çoğalarak enfeksiyon oluşturur. Enfeksiyona yol açan mantar “candida”dır. Birçok kadın enfeksiyonla karşılaşmadan candidayı vajinalarında taşırlar. Bazı nedenlerle denge bozulursa enfeksiyon meydana gelir.Günlük hayatımızda karşılaştığımız ve sağlığımızı ilgilendiren pek çok durum öncelikle küçük belirtiler ile kendini gösterir. Fark edilmeyip önem verilmediğinde veya ilgilenmeyip ihmal edildiğinde istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkabilir. Mantar enfeksiyonu hemen hemen her bayanın hayatında en az bir kez karşılaştığı ve tedavi edilmediğinde önemli rahatsızlıklara yol açtığı yaygın bir hastalıktır.Bayanlarda sık karşılaştığımız vajinal mantar enfeksiyonu bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kokulu ya da kimyasal maddeleri içeren tuvalet kağıtları, hijyenik bağlar, sabun ve deterjanlar tahrişe bağlı olarak enfeksiyona neden olabilir. Başka bir nedenle antibiyotik kullanımı da flora dengesini bozabilir. Yine açlık kan şekerine bakılmasında da fayda vardır. Şikayetiniz başladığında fazla ilerlemeden doktora başvurmanız tedavinin sonucunu olumlu yönde etkiler.

Pelvik enfeksiyonlar

“Yumurtalık iltihabı geçirdim. Tedavim devam ediyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?”
PID denilen durumdur ve rahim, tüpler, yumurtalıklarda gelişen iltihaplanmalar kastedilir. PID kendisini rahim içi dokusunun iltihapı (endometrit), tüplerin iltihapı (salpenjit), yumurtalıkların iltihapı (ooforit), karın zarı iltihabı (peritonit) ya da bunların kombinasyonları şeklinde gösterir.Pelvik enfeksiyonlar operasyonları takiben doğum ya da düşük sonrası, rahim içi araçlar (spiral) nedeniyle diğer enfeksiyonları takiben (apandisit vs.) ya da cinsel temasla geçen bir mikrobik olay sonucu ortaya çıkarlar.Gonore denilen ve halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen mikrobik olay pelvik enfeksiyonların % 40-60‘ından sorumludur. Bunun dışında birçok mikroplar da pelvik enfeksiyonlara neden olabilir.Pelvik enfeksiyonların teşhisini koymak oldukça kolaydır. Ateşi ve karında hassasiyeti olan tüm hastaları diğer benzeri durumlardan ayırt ettikten sonra pelvik enfeksiyonlu olarak kabul ederiz. Genelde belirtiler; yumurtalıklarda hasassiyet, rahim hareketlerinin ağrılı olması ve karında hassasiyettir. Ateş olduğu gibi olmayabilir de. Genellikle tedavisi tıbbi, yani ilaçlarladır. Nadiren cerrahi tedavi gerekebilir. Geçirilen pelvik enfeksiyonların sonucunda % 11 oranında kısırlık gelişebilir. Ayrıca bu kadınlarda dış gebelik normale göre önemli derecede fazladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp