Jejunumileum

Jejunumileum : Jejunum ortalama 4 cm çapındadır. İle- um'dan daha kalın, daha kırmızı ve daha çok damarlıdır. Mukozanın sirküler kısımları daha geniş ve kalındır. Villusları ileumkilerden daha büyüktür. Agregat lenf follikülleri jeju- num'un üst bölümünde yoktur. Alt bölümünde olanlar ise ileumdakilerden daha az ve daha küçüktür. Jejunum parmaklar arasında sıkıştırıldığı zaman sirküler plikalar barsak duvarı içinde hissedilebilir. Bu plikalar ileu- mun alt kısımlarında yoktur. Bu yöntem ile jejunum ile ileum birbirinden ayrılabilir. Je- junumun büyük bir bölümü umblikal bölgede bulunur. İlk jejunum kısmı transvers meso- kolonun sol parçası ile sol böbreğin ön yüzü arasındaki çıkmazda yer alır.Ileum 3,5 cm çapındadır. Duvarı jeju- num'dan daha incedir. İleum'un üst kısmında bir kaç tane sirküler plika vardır. Boyları küçük olup, ileum'un alt ucuna doğru tamamen kaybolurlar. Lenf follikülleri jejunum'dan daha çok sayıda ve daha geniştir. İleum'un büyük kısmı hipogastrik ve pelvik bölgelerde bulunur.

Terminal parçası pelviste bulunur. Sağ psoas kasının ve sağ iliak damarların üzerinden yukarıya doğru yükselir ve sağ iliak fossada assendan kolon ile çekumun birleşme yerinin medial tarafına açılır.İnce barsakları saran periton a mezenter denir. Mezenter ince barsakları sardıktan sonra karın arka duvarına tutunur. "Radix mesenteri" 15 cm uzunluğundadır, ikinci lumbar vertebra’nın sol tarafından başlar. Sağ sakroiliak ekleme kadar uzanır. Duode- numun horizontal parçasını, aorta'yı, vena cava inferior'u, sağ üreter'i ve sağ psoas ma- jor'u çaprazlar.Jejunum ve ileum'un duvarları dört tabakadan oluşur; Seroza, müsküler tabaka, sub- mukoza ve mukoza. Mukoza tabakasında sirküler plikalar, villuslar lenf follikülleri ve bezler bulunur. Kas tabakası dışta longitudinal, içte sirküler olmak üzere iki tabakadan yapılmıştır.Jejunum ve ileum arterlerini superior mezenterik arterden alırlar. Jejunal ve ileal arter dalları mezenterin iki yaprağı arasında mezenterik kenardan barsağa dik olarak girerler, kas tabakasını geçerek submukozadapleksuslar oluştururlar. Venleri de arterlere benzer. Lenf damarları iki grup oluşturmuşlardır.

Mukozada ve kas tabakası içinde bulunurlar. Villusların lenf damarları bu oluşumlardan başlar. Mukoza ve submukozada karışık bir pleksus yaparlar. Lenfatik follikül tabanında lenf damarları ile birleşirler. Kas tabakasının lenf damarları iki kas tabakası arasında bulunurlar ve burada pleksus yaparlar. Mukozadan gelen lenf damarları ile birleştikten sonra barsaklarm mezenterik kenarında daha geniş damarların başlangıcına açılırlar.İnce barsaklarm parasempatik sinirleri vagustan, sempatikleri ise splanknik sinirlerden, çöliak ganglion ve superior mezenterik arter yoluyla barsağa gelirler. Sinir lifleri biri kas tabakaları arasında (plexus myenteri- cus), diğeri submukozada (plexus meissneri) olmak üzere iki sinir ağı meydana getirirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp