İskelet Sistemi Bozuklukları Ve Korunma Yolları

İskelet Sistemi Bozuklukları Ve Korunma Yolları : “Konjenital kalça çıkığı”, kalça ekleminin bir kısmının ya da tüm kısımlarının anormal bir gelişim göstermesinin sonucudur. Problem, doğum sırasındaki ilk muayenede ya da daha sonra tespit edilebilmektedir. Konjenital kalça çıkıklı olarak doğan bebeğe, kalça kemiğinin (femur) baş kısmını kalça yuvası (asetabulum) içine yerleştirilmesi için bağ ya da cebire benzeri bir aygıt takılır. Bu tedavi genellikle 6 ile 8 hafta içinde başarılı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde teşhis edilen kalça çıkığı vakalarının çoğu bu yolla gerektiği gibi tedavi edilebilmektedir.

Kas ve Eklem Hastalıklarından Korunma

Çoğunun nedeni tam olarak bilinmediği halde; kas ve eklem hastalıklarından korunma konusunda bazı temel ilkeler vardır. Hemşire, bu koruyucu ilkeleri iyi bilmeli ve çevresindekilere öğretmeli, onların istendik davranış kazanmasını sağlamalıdır. Kas, iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıklarından korunmak için öncelikle, iyi sağlık alışkanlıklarının kazanılması gerekmektedir. Bunun için hemşire çevresindeki kişilere; Yeterli-dengeli ve düzenli beslenme, Yeterli dinlenme ve yeterli uyuma,

Yaşa ve genel sağlık durumuna uygun düzenli eksersiz ve hareket programlarını uygulama,
Gerek iş ve çalışma ortamı, gerekse eksersiz programlarında vücut mekaniğini iyi kullanma,
Kişisel hijyeni sağlama ve enfeksiyonlardan korunma, Streslerden uzak kalabilme,

Periyodik sağlık kontrolleri yaptırma, özellikle ailesinde kalıtımsal bir romatizmal hastalık öyküsü olduğunda bu konuda daha duyarlı olma.Sağlıklı, güvenli bir çevre sağlama, kemiğe ve ekleme zarar verecek fiziksel travmalardan olabildiğince kaçınma, Edinilen sağlıklı davranışların tümünü çocukluktan başlayarak aksatmadan sürdürme gibi sağlık alışkanlıkları kazandırmalıdır. Hemşire; ayrıca çevresinde kas iskelek ve bağ dokusu hastalıklarına yönelik koruyucu ve bilgilendirici görevini yerine getirebilmek için, kendisi de romatizmal hastalıkların nedenlerini, klinik belirtilerini, bulgularını, artrit özelliklerini bilmeli, bu konuda ayrıntılı bilgi birikimine ulaşmalıdır.

“Cücelik” (displazi), çoğunluğu kol ve bacaklarla gövde boylarının oransızlığını içeren çok çeşitli iskelet anomalisi durumlarını anlatır. Genellikle çocuğun kol ve bacakları başlangıçta kısadır, çocuk büyüdükçe gövde de oransız bir biçimde kısa kalır.Çoğu displazi vakaları doğumdan hemen sonraki dönem içinde teşhis edilememektedir. Bu çocuklarda işitme bozukluğu, böbrek sorunları ve bağışıklık noksanlığı gibi başka konjenital problemler de bulunabilir.

Kemik Tümörleri

Kemik dokusundan kaynaklanan birincil iskelet tümörleri bütün tümörler gibi iyi ya da kötü huylu olabilir; ikincil tümörler ise başka organ ve dokulardaki .tümörlerin yayılması sonucu gelişir.Kötü huylu tümörün özellikleri şunlardır: Büyüme ve gelişmesi sınırsızdır, vücudun bir bölgesinden cerrahi girişimle çıkarılsa bile yeniden ortaya çıkabilir, kan ve lenf dolaşımıyla başka organlara yayılıp metastaz yapar, yerleştiği dokuyu yıkıma uğratır, hücreleri normal vücut hücrelerinin hiçbirine benzemez, yerleştiği organın işlevine engel olsa bile gelişimini sürdürür.İyi huylu tümörler bu özelliklerin hiçbirine sahip olmadığından kolayca ayırt edilebilir. Sağlıklı hücreleri andıran ve ait olduğu doku türüne uygun olarak farklılaşmış hücrelerden oluşur, yerleştikleri organın işlevini engelleyecek ölçüde büyümezler. Yineleme ve yayılma eğilimleri az olmakla birlikte, anevrizmal kemik kisti gibi bazı iyi huylu tümörlerin yineleme oranı yüksektir. Dev hücreli tümör gibi bazı iyi huylu tümörler de, sınırlı da olsa çevre lokuya yayılırlar, ama uzak dokulara sıçramazlar.

Omurga Çatlağı

Omurga çatlaklığı, yeni doğmuş bebeklerde görülen nedeni bilinmeyen omurilik oluşum bozukluğu (Spina bifida). Omurganın bir noktasında et kütlesi oluşturan bir kese bulunması ve bu kese içindeki sinir maddesinin üstünü Örten bir deri tabakasına yapışık olmasıyla nitelenen omurga çatlaklığında, çocukların % 60′ında omurga çeperleri eksiktir ve oluşum bozukluğunun bulunduğu noktadan aşağıda kalan organlarda felçle birlikte sidik, dışkı ya da idrar tutamamak gibi belirtiler gözlenir; ayrıca, hidrosefali görülebilir. Tedavide derideki yarayı kapatarak enfeksiyonları önlemek ve beyinomurilik sıvısının basıncını azaltmak amacıyla ameliyata başvurulur. Ama sonuçlar pek başarılı değildir ve çocuk genellikle sakat kalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp