işitme kaybı testi nasıl yapılır

Sağırlık nakil yolu sağırlığı, alıcı organ sağırlığı, otoskleros sağırlığı olmak üzere tiplere ayrılabilir.Nakil yolu sağırlığı ses dalgalarının iç kulağa erişememesinden ileri gelir. Alıcı organ sağırlığında kusur koklea ile işitme siniri ve beyindeki merkezlerdedir. Otosklerosda ise gittikçe ilerleyen, önce alçak tonları ve zamanla bütün ses tonlarını işgal eden hem nakil yolu tipindeki hem de alıcı organ tipinde olmak üzere mixt sağırlık bulunur. Hemen daima iki taraflıdır.Sağırlık doğuştan veya sonradan olabilir.

Doğuştan sağırlık — İnkişaf anomalilerinin sonucudur. Anomali nakil yoluna ait olabileceği gibi (dış kulak yolu atrezisi) alıcı organda (iç kulakta inkişaf kusurları) ve her iki bölümde birden bulunabilir. Araştırmalar sağırlıkların %60 inin doğuştan %40 inin sonradan olduklarını göstermektedir.

Sonradan olma sağırlık — Patolojik lejyon içkulakta veya orta kulaktadır. İşitme organının sinir mekanizması çok defa umumi hastalıklarla kan, lenfa değişmelerinin ve ilâçların tesiri altında kalır. Çok kerre de sinir sağırlığının sebebi bulunamaz. Çocuklarda tuba - ortakulak hastalıklarının önemi sağırlık bakımından fazla ise de nadiren ağır ve devamlı sağırlığa sebep olurlar.

Yetişkinlerde üzengi ankiloziyle birlikte ilerleyici sağırlığa, yaşlılarda işitme sinirinin dejenerasyonuna (ihtiyarlık sağırlık) sık rastlanır. Çocuklarda enfeksiyöz hastalıkların önemi fazladır. Meningitis %20, kızıl, kızamık, gripten her biri ortalama %7 - 9 arasında sağırlık yapar. Sifilis çocuk sağırlıklarında çok rol oynamaz. Alıcı organ tipindeki sağırlığın başlıca sebepleri şunlardır:

1. Akut enfeksiyöz hastalıkların veya enfeksiyon mihrakının toksinleri sağırlık yapabilirler. Kabakulak sağırlığında olduğu gibi...

2. Salisilat, kinin, arsenik, alkol, nikotin gibi maddeler sağırlık yapabilirler.

3. Gürültü içinde çalışmayı icabettiren meslek sahiplerinde sağırlık husule gelir.

4. Lösemi gibi kanama yapan hastalıklar labirent içi kanamalarla sağırlık yapabilir.

5. Temporal kemiğin kırıkları bir taraflı total sağırlığa sebep olabilir.

6. İleri derecede anemiler işitmeyi bozarlar.

7. Sifilis sağırlığa sebep olur.

8. Meniere sendromunda. muhtemel olarak toksik bir neuritis neticesi labirent ve sekizinci sinirin ödemi ile işitme bozukluğu görülür.

9. Yaslılarda ganglion spirale’nin dejeneresansı neticesi sağırlık meydana gelir.Sonradan olma sağırlığın etyolojisinde bulunan enfeksiyöz hastalıklar iki şekilde sağırlık yaparlar:

1. Enfeksiyon orta kulak veya menenjlerden labirente geçer, cerahatli labyrinthitis husule getirerek sağırlık yapar ;

2. işitme sinirinde dejeneratif bir neuritis’e sebep olur.İlerleyici sağırlık ve buna tesir eden faktörler otoskleros bahsinde gözden geçirilmişdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp