Irritable Barsak Sendromu Kimlerde Görülür?

Irritable Barsak Sendromu Kimlerde Görülür? :

Ülkemizde değişik bölgelerde araştırmalar yapılmış ve hastalığın sıklığı % 10-20 arasında bulunmuştur.

20 ile 50 yaşları arasında sık görülür ancak 35-50 yaş arası daha fazla görülür. Çocuklarda da görülebilir. Kronik yani uzun sürecek bir hastalıktır. 50 yaş üzerinde ise nadirdir. 20-50 yaş arası kişilerin yaklaşık %30’u, hayatının herhangi bir safhasında bu hastalıkla karşılaşır.
 
IBS hastası olan kişilerde depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik rahatsızlıklara 2 kat daha fazla rastlaml- maktadır.Şehirde yaşayanlarda daha sık görülür.

Kronik yani uzun soluklu bir hastalıktır

Hastanın yaşamı boyunca yıllarca devam edecek ve zaman zaman düzelecek fakat küçük bir etkilenmeyle tekrar hortlayacak bir hastalıktır.

IBS hastalığı

Kanser, ulseratıf kolit, crohn hastalığı gibi hastalıklara kesinlikle dönüşmez fakat, bu hastalığa yakalanan hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler.IBS hastalığına yakalanan çoğu hastalar, korktuklarından dolayı ya da altından kanser gibi bir şey çıkabilir düşüncesinden dolayı çok sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen doktora gitmezler. 
 
Bu hastalığın belirtilerini bir yaşam biçimi olarak kabul ederler ve ona göre yaşarlar. Oysa IBS hastaları belirtiler nedeniyle işe okula gidememe, sosyal yaşantılarına araverme-erteleme, tatillerini yarıda bırakma gibi sorunları kısa süreli de olsa çok sık yaşarlar.Ağrı, şişkinlik ve dışkılama alışkanlığında bozukluk olan kişilerde yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir organik bozukluk veya patalojik bulgu olmaması genellikle IBS’yi, yani huzursuz bağırsak sendromunu düşündürür. Bu nedenle hekime ayrıntılı bilgi vererek şikayetleri dile getirmek tanıyı koymayı oldukça kolaylaştırır.
 
İrritabl Bağırsak Sendromu, gerçek anlamda bir rahatsızlık değildir. Yani herhangi bir organda rahatsızlık, hastalık yoktur. Sadece strese, yiyeceklere ve kişinin ruh sağlığına, ruhsal yapısına bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişi bu hastalıktan oldukça rahatsızdır. Bir türlü iyileşemez. Kendisinin kanser olduğunu düşünür. 
 
Aslında kişiye kanser olmadığını, herhangi bir organında da herhangi bir hastalık olmadığını, aslında bu hastalığın biraz da kendisinden kaynaklandığını anlatmamız gerekiyor. Hatta bu hastalığın, geçse bile zaman zaman tekrarlayabileceğini, bunun da en büyük sebebinin kendisi olduğunu kişiye hatırlatılmalıdır. Doktorlar bu hastalık için kişiyi ne öldürür ne de güldürür derler. Kişinin bunu bilmesi önemlidir.Ayrıca kişiler, bu hastalığın bulaşıcı bir hastalık olmadığını da bilmelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp