irritabl barsak sendromu ilaçları

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU

Bağırsaklarda veya başka organlarda herhangi bir organik bozukluk yoktur. Yapılan tahlil ve tetkiklerde bir anormallik saptanmaz. Hastalarda dışkılama ve gaz çıkarma ile geçen karın ağrısı, ishal ya da kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarının değişmesi, karında şişlik ve rahatsızlık hissi vardır. İşte bu şekilde ortaya çıkan ve seyreden hastalığa irritabl bağırsak sendromu denir. İrritabl bağırsak sendromunun nedeni, bağırsak duvarındaki kasların en küçük etkideki ya da etkisiz uyaranlarda bile kasılıyor olmasıdır. Yemek yeme ve gaz oluşumu sonucu bağırsaklarda aşırı cevaplar gelişmektedir. Bu duruma yol açan neden bilinmemektedir. Fakat bu hastalığın ortaya çıkmasında bazı risk faktörlerinin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İrritabl bağırsak sendromu sıklıkla 15-50 yaş arasında görülür. 
 
Diğer yaşlarda da görülür fakat daha azdır. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Bazı besinler bağırsak hareketlerinde değişmelere yol açar. Kahve, çay, kola, alkol, baharatlı yiyecekler, süt gibi besinler bu sorunayol açabilir. Bazı insanların sindirim sistemi bazı yiyeceklere karşı hassastır. Doktora başvuran kişiler özellikle bir besini yedikten sonra başladığını belirtebilir. Süt, kahve, yağlı yiyecekler, alkol bu besinler arasmda sayılabilir. Hastalığa neden olmasalar da şikâyetlerin artmasına yol açabilirler. Bazı enfeksiyonlar sırasında hastalığın ortaya çıkardığı şikâyetler artabilir. İlaçlar, kadınlarda adet dönemi ve psikolojik sorunlar belirtilerin artmasına neden olabilir. Stres, bu hastalarda bağırsak kasılmalarım arttırır ve belirtilerin artmasına neden olur.

Belirtiler

Haftada en az üç kere ya da bir günde üç defadan fazla dışkılama şeklindedir. Dışkılama çok sert, pelte şeklinde veya keçi pisliği görünümünde olabilir. Hastalarda kramp şeklinde karın ağrısı görülür. Acil şekilde dışkı- lama hissi vardır. Dışkılama ya da gaz çıkarma ile rahatlama vardır. Kabızlık veya ishal olabilir. Bazen kabızlık ve ishal birbirini takip eder. Hastalar şikâyetlerinin yemekten sonra veya stres durumunda arttığım belirtir. Dışkılama zamanı ve sıklığı değişmiştir. Dışkılama ile birlikte sümük şeklinde salgı olabilir. Bu hastalıkta kilo kaybı, ateş yükselmesi ya da kanama görülmez.

Tedavi

Hastalığın tedavisi, belirtileri ortadan kaldırmaya yöneliktir. İshali ve kabızlığı ortadan kaldırmak için beslenmede değişiklikler yapılır. İshal tedavisinde lifli yiyecekler tercih edilir. Çünkü bunlar kalın bağırsakta uzun süre kalan besinlerdir. Tahıllar, meyve ve sebzeler, bakliyatlar etkilidir. Uygun beslenme şekliyle belirtiler oldukça hafifletilir. Kabızlık için ilaç tedavisi uygulanır ve sulu besinlerle beslenmek gerekir. Ağır yemekler ve çok fazla yemek karın ağrısına yol açabilir. Daha sık fakat her öğünde daha az yemek bunu önleyebilir. Stresi azaltarak ve gevşeme yöntemlerini öğrenerek bağırsak kasılmaları azaltılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp