İritis İltihabı Nedir?

İritis İltihabı Nedir? : İrisin merceğe değmesi ameliyat gerektirir. Bazı durumlarda, yangı geçtikten sonra iris eski biçimine dönemez ve göz tansiyonunun yükselmesine yol açan karasu hastalığı başgösterir. İritisi yine ağrı ve kızarıklık belirtileri gösteren konjonktivit ve ivegen karasu ile karıştırmamak önemlidir.

İritis Tedavisi: Lokal ve sistemik uygulanır. Lokal olarak midriyatik damlalar, sikloplejikler, kortizon verilir. Bunlar ağrıyı azaltır. Sistemik olarak kortizon, nonsteroit antienflamatuarlar immünosüpresifler ayrıca özel tedavi uygulanır.

İrisin yangılanması. Bu hastalık ya saydam tabakanın zedelenmesi sonucunda veya belsoğukluğu, frengi ve bulaşıcı çocuk hastalarında, asıl hastalıkla birlikte görülür. Hastalanan göz ağrır ve net görme yeteneğini yitirir. Saydam tabakada kızarıklık, gözbebeğinde küçülme ve biçimsizleşme görülür; hasta parlak ışıktan son derece rahatsız olur.

İritis, steroitlerle ve kloramfenikollü göz damlalanyla tedavi edilir. Ayrıca büzücü kasları hareketsizleştirerek gözbebeğini genişleten atropin de uygulanabilir. Gözbebekleri genişleyince yangılı irisin, hemen gerisindeki merceğe değmesi önlenir ve ağrı büyük ölçüde azaltılmış olur.

Bu tablo tedavi edilmezse, kısa sürede bütün göz küresini kaplayan endoftalmitise dönüşür. Göz boşluğu, cerahat kesesi durumuna gelir ve gör tamamen kaybolur…

İris, uveanın en dışında yer alan ve gözün rengini veren kısımdır. İris, ayrıca genişleyip daralarak göze giren ışık miktarını da ayarlar. Bu şekilde retinayı da korumaktadır. İris ve siliar cisim ön uveayı meydana getirirler. Koroidea ( gözün damar tabakası ) ile birlikte üçü uveayı oluşturan yapılardır.

Uvea iltihaplarına uveit denir. Siliar cismin iltihaplanmasına siklitis denir. İritis ise sadece irisin iltihaplanmasına denir. İritis, daha çok siliar cismin iltihaplanmasıyla birlikte görülür.

İritis Etyolojisi (Nedenleri ): Mikroorganizmalar ( virüsler, mantarlar, parazit enfeksiyonlar, toxoplamosis ), immünolojik faktörler, dış kaynaklı perforan göz yaralanmaları enfeksiyon gelişmesine neden olabilir.

İritis Belirti ve Bulguları:


>> Şiddetli göz ağrısı,
>> Bulanık görme
>> Kamaşma, fotofobi,
>> Derin kanlanma, kırmızı göz,
>> Gözde aşırı kırmızılık
>> Göz yaşarması
>> Görme alanında lekeler, görmede azalma,
>> Baş ağrısı vardır.
>> Pupillamiyotiktir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp