İnsan Niçin Şişmanlar?

İnsan Niçin Şişmanlar? :

Şişmanlığın artışına neden olan etkenler arasında genetik, yani aileden geçiş önemli yer tutar

Bu kişilerin metabolizması daha yavaştır. Kendilerine soracak olursan ne içsem yarıyor, derler. Sonuçta bu gibi bazı ailelerde çocuklar ebeveynleri gibi şişmanlığa elverişlidir. Genetik olmasa da orta yaş ve sonrasında yaş ilerledikçe metabolizma hızı azalmaya başlar. Yaş arttıkça da metabolizma gittikçe yavaşlar. Sonuçta kilo vermek zorlaşmaktadır.

Toplum olarak beslenme tarzının özellikleri de şişmanlık için belirleyicidir

Çok yağlı yemek türleri fazlaca tüketiliyorsa ya da özellikle sanayileşmekte olan ülkelerde, yani tarımın azalmaya başladığı, eşlerin her ikisininde artık maaşlı çalişir hale geldiği toplumlarda daha çok hazır ve ayaküstü hızlı yenilen ancak hamur ve yağdan çok zengin gıdaların tüketimi, yöresel ev yemeklerinin yerini almaya başlamışsa şişmanlık kapıda demektir. 
 
Sonuçta beslenme alışkanlığı hazır yiyecek türüne kaymış, ayaküstü yenilen tost, sandviç, hamburger, pizza, patates kızartması gibi yiyecekler fazlaca tüketilmeye başlanmıştır.Kadınlarda her geçirilen gebelik vücutta fazladan kilo bırakabilir. Özellikle kadm, gebelik sırasında gereğinden fazla kilo aldıysa ya da doğum sonrasında bu fazla kiloları atmak için gayret göstermediyse ve çok sayıda doğum yaptıysa yine şişmanlık adayıdır.
 
Kişinin hayatında oluşan bir değişiklik nedeniyle aktivitesi azaldıysa, örneğin bedensel olarak aktif olduğu bir işten masa başı bir işe geçmişse, iş bırakma veya emeklilik durumu söz konusuysa ve araba kullanmaya başlamışsa kişinin enerji tüketimi azalır. Sonuçta daha az hareketli bir yaşam şişmanlığa sebep olur.

Evlilik de şişmanlığın ortaya çıkması için bir etken olabilir

Gerek erkekte gerekse kadında, özellikle de şişmanlığa eğilimi olan kişilerde evlilik öncesinde kilo almamak ve formda kalmak için gösterilen çaba evlilik sonrasında pek kalmadığı için daha kolay kilo alınabilmektedir.Alkollü içki içerken beraberinde kalorili yiyeceklerin de tüketilmesi şişmanlığa nedendir. Hatta bazıkişiler, kişinin alkollü içecek içip içmediğini bilmedikleri halde “Şu kişinin alkol göbeği var.” dediklerini duyarız. Öyleyse alkol şişmanlık sebebidir.
 
Sanayileşmiş bir toplumda yaşamak yine şişmanlığa sebep olan faktörlerdendir. Çünkü bağda, bahçede çalışmak sabah erkenden kalkıp gün ağarıncaya kadar tarlalarda çalışmak maalesef bu tür toplumlarda yoktur. Sanayileşmiş toplumlarda iş varsa çalışırsın ya da masa başında çalışırsın.
 
Burada unutulmaması gereken bir kişi ancak ve ancak harcadığından daha fazla gıda veya kalori alırsa şişmanlar. Ya da tam tersi, kişi aldığı gıda veya kaloriden daha az harcarsa şişmanlar.Bunların dışında bazı hastalıklarda kişiyi şişmanlatmaktadır. Sonuçta tüm bu durumlarda doktora gidip kendimizi kontrolden geçirip şişman olmamızın ciddi bir sebebinin olup olmadığını öğrenmeliyiz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp