İmmunoterapi Çeşitleri

İmmunoterapi Çeşitleri :

Immunoterapi subkutan. nazal. sublingual veya oral verilebilir. Ancak subkutan immu noterapinin etkili ve emniyetli olduğu saptan mış ve 90 yıldır kullanılmaktadır. Alerji aşıları anaflaksi riski taşıdığından bu konuda yetkili Alerji uzmanları veya onların kontrolündeki sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır. Lo kal nazal sublingual ve oral immunoterapi de hem erişkin hem çocuklarda etkili olabilir.

Oral immunoterapide alerjenlerin dozları 1001000 misli fazla olması gerekmektedir. Sublingual ve intranazal metotlar Avrupa ülkelerinde daha popülerdir. Hafif gastrointestinal yan etkiler dışında ciddi bir sistemik anaflaksi görülme mektedir. Immunoterapide standart alerjenler ilk tercih olarak kullanılmaktadır.

Ancak alerjenlerin hepsi henüz standardize edilmemiştir. Standart olmayan alerjenler protein nitrojen uniteleri ve ağırlık/hacim uniteleriyle birimlerıdirilir. "Alergen Standardization Committee of the American Academy of Alergy. Asthma. and Immunology" tarafından standartlar belirlenmektedir. Alerjen dozları saptandıktan sonra bu karışımlar birkaç ayrı şişe içine konarak hastalara verilir. Sitokinlerle ve DNA aşılarıyla araştırmalar konvansiyonel immunoterapiyi daha etkili ve emniyetli hale getirecek gibi görünmektedir. Alerjenlerin T hücre epitoplarından oluşan peptidler TH2/THO anerjisi oluşturarak TH2 cevabı azaltmaktadır. Anti IgE tedavisiyle ise mast hücresi ve bazofillerdeki yüksek afinite IgE reseptörleri bloke ederek IgE bağlanmasını önlemekte öte yandan B hücrelerindeki düşük afinite reseptörleri etkileyerek IgE sentezini azaltmaktadır. IL4 yapımını azaltan sitokinlerden biri olan IL12 alerjenle birlikte farelere verildiğinde. TH2 cevabını TH i cevabına dönüştürebilmektedir.

Benzer etki CpG motifleri ile alerjen konjuge edildiğinde görülebilmektedir. Peptid immunoterapi ile T hücrelerine daha kuvvetli tolerans geliştirici sinyaler ulaştırılabilmektedir. Immunoterapide son 90 yılda temel kavramlar pek değişmedi. Ancak bu süre içinde tecrübe ve bilgi birikimiyle alerjenlerin immunokimyasal özellikleri. immunoterapinin etki mekanizması ve Alerjik hastalıkların patofizyolojisi daha iyi anlaşıldı.

Alerjenlerin standartizasyonu sayesinde optimum dozlarda etkinliği gösterilmesi sayesinde immunoterapi daha yaygın kullanılmaya başlandı. Immunoterapi. Alerjik hastalıkların tedavisinde önemli bir roloynamaya devam etmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp