İdrar Kesesi Zayıflığı

Sık sık idrar yapma ihtiyacı, zor ve ağrılı idrar yapma, istek dışı idrar zorlaması, idrar ihtiyacı için gece uyanma, idrar kaçırma gibi şikâyetlere genel olarak idrar kesesi zayıflığı (Neuralgia vesicae) denmektedir. Hastalığın nedenleri arasında hormon dengelerinde değişim (hamilelik, menopoz), idrar yolları iltihabı, ışın tedavisi, üşütme ve sinirsel etkiler sayılabilir. Kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Hafif ve orta şiddetteki şikâyetlerde bitkisel ilaçlar kullanılmalıdır. Çok ağrılı idrar zorlaması ve idrar yaparken ağrı, idrar kaçırma durumda hekim gözetiminde tedavi uygulanmalıdır. Tedaviye destek olarak günde 2-3 litre su içilmeli, alkol, kahve içilmemeli, idrarı asitli hale getiren süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, narenciye meyveleri, ıspanak, çilek, baharat yenilmemeli, bulgur, pirinç, patates, meyve ve sebze yenmelidir.


Dahilerı Kullanım Bitkisel ilaçlar

Altın başak otu: İdrar arttırıcıdır, hafif kramp giderici etki gösterir, iltihaplanmayı önler, mikrop öldürücü etkisi vardır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir. Huş ağacı yaprağı ve ayı üzümü yaprağı ile birlikte kullanılması etkiyi artırır.

Can otu kökü: Kramp gidericidir. Hazır ilaç tarifine göre kullanılır. Kabak çekirdeği: İdrar şikayetlerinde kullanılır. İdrar kesesini kuvvetlendirir. Günde 10 gr çekirdek içi 2-3 defada yenir. Etkisi uzun sürede ortaya çıkar 4-5 ay süreyle kullanılmalıdır.

Altın başak otu ve bitkisel sakinleştirici ilaçlarla birlikte kullanılması daha etkilidir. Tedavi amacına uygun olarak idrar artırıcı, iltihaplanmayı önleyici, mikrop öldürücü bitkisel ilaçlardan yararlanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp