Ibs Hastalığının Belirtileri

Ibs Hastalığının Belirtileri :

İBS

İBS’de şikâyetler sadece bağırsaklar ile ilgili değildir. Hastalık tüm sindirim sistemini ilgilendire- bilir. Vakaların 1/4’nde yemek borusu, 1/3 ’nde ise mide boşalması ile ilgili sorunlar görülebilir. Tüm sindirim sisteminde aşırı bir duyarlılık söz konusudur.
 
IBS genellikle gün boyu görülür ve gece pek rahatsızlığa sebep olmaz. Şayet bir yılda 3 hafta bu rahatsızlıklar görülürse buna kolon hassaslaşması denir.Kişiden kişiye değişmekle beraber IBS’nin önemli belirtileri şunlardır;
 
1- Karın Ağnsı: Künt veya kramplar şeklinde karın ağrısı oluşur. Ağrılar, dalgalar halinde gelir gider. Bu yakınmalar sürekli değildir. Belirli aralıklarla ortaya çıkar. Yani atakların olmadığı dönemlerde kişi kendisini son derece rahat hisseder. Bu aralıkların süresi kişiye göre değişir. Karın ağrıları sıklıkla yemeklerden hemen sonra ya da dışkı ihtiyacından hemen önce ortaya çıkar. Gaz çıkarma veya tuvalet ihtiyacını giderme ile rahatlama hissedilir.
 
2- Şişkinük: IBS hastaları, normal kişilere göre daha fazla gaz üretmeseler de gaz bağırsaktan çıkamadığı için rahatsızlık yapar. Genellikle yemekten hemen sonra başlayarak gün boyunca bağırsaktan gürültülü sesler gelmesi, karın bölgesinde sıkışıklık ve giysilerin rahatsız etmesi gibi durumlar ile devam eder.
 
3- Barsak Alışkanlığının Bozulması (Kabızlık ve/veya İshal): IBS hastalarında en sık görülen belirtilerden biridir. Bazı hastalarda zor veya birkaç günsüren katı dışkılama ile karakterize kabızlık vardır. Ağrılı kabızlık veya diyareden (ishalden) şikayet ederler. Bazılarında sıklıkla acil dışkılama ihtiyacıyla birlikte cıvık dışkılama ile karakterize ishal vardır. 

Bazı hastalarda ise hem kabızlık hem isal olur

Bazı kişilerde kabızlık ve ishal yer değiştirebilir. ÎBS''''''''lu bazı hastalarda, sık dışkılama isteği ya da acil dışkılama ihtiyacı ile birlikte kramp tarzında ağrılar olur, fakat rahat dışkıla- yamaz. Dışkılama sonrası ise ağrı azalır. Gizli kabızlık olarak bilinen bir durum vardır. Kişi her gün tuvalete gitmesine rağmen kaim bağırsağını yeteri kadar boşal- tamaz. Bunların bağırsağında gaita içeriği ve gaz miktarı normalden fazladır.
 
Dışkı küçük, katı ve mukusla (bağırsak mukozasından salgılanan sümüksü bir madde) kaplı olabilir. (Bağırsak duvarındaki mukus üreten bezler ağır hareket eden, saatlerce bağırsak içinde kalan küçük katı dışkı parçacıklarıyla uzun temas sonrasında aşırı uyarılır ve bu yüzden çok mukus salgılarlar. Bazen sadece mukus da çıkarılabilir. 
 
Kamın alt kısımlarında hissedilen ağrı ile birlikte dışkılama hissi gelmesi ve dışkılama sonrasında ağrının geçmesi, dışkılama sırasında aşırı ıkınmak zorunda kalmak, büyük abdestini yapacakmış gibi olduğu halde tuvalete gittiğinde yapamamak veya zorlanarak yapmak, keçi dışkısı gibi küçük parçalar halinde dışkılamak, İBS’nin başlıca belirtileridir. Hastaların bir kısmı bazen büyük abdestlerini çıkarmak için parmakla müdahale etmek zorunda kaldıklarını söyleyebilirler.) Bazen bağırsak iltihaplarından sonra IBS benzeri bir tablo ortaya çıkabilir ve iltihap tedavi edilmiş olsa bile şikâyetler aylarca sürebilir.

Görülebilecek Diğer Belirtiler:


* Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma ihtiyacı,
 
* İdrar yaparken yanma. Bu hastalarda idrar tahlili yapıldığında özellik bulunmaz
 
* İsteksizlik, karamsarlık, hava açlığı, müzmin sırt ve omuz ağrıları olabilir.
 
* Çabuk sinirlenme ve tahammülsüzlük de görülebilir.
 
* Disparoni (Cinsel ilişki sırasında ağrı)
 
* Dismenore (Adet ağrısı)
 
* Sırt ve başağrısı
 
* Göğüste ağrı ve çarpıntı (kalp kökenli ağrılardan ayırt edilmelidir)
 
* Yorgunluk, baş dönmesi hissi olabilir.
 
* Halsizlik, güçsüzlük hissi, konsantrasyon (yoğunlaşma, dikkati verme) güçlüğü
 
* Nefes darlığı, hırıltılı soluma. Nefes alamı- yormuş gibi olma (gerçek nefes darlığından farklıdır.)
 
* Kasık ağrıları, bel ağrısı
 
* Uyku bozukluğu
 
* Eklem ağrıları
 
* BulantıTüm bunlar IBS hastalarında görülebildiği gibi başka hastalıklarda da görülebilir. Yani tanı koydurucu özellikte ayırıcı değildir.
 
ÎBS, ruhsal bir hastalık değildir. Ancak endişe, depresyon, aşırı sinirlilik gibi ruhsal sorunu olanlardabiraz daha sık görülmektedir. Kanama, ateş, kilo kaybı, sürekli ağrı yakınmaları yoktur. Bunların bulunması başka problemlerin olduğunu gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp