Hidronefroz Nedir?

Hidronefroz Nedir?

Böbrekler, en alt kaburga kemiklerimizin arkasında vücudumuzun sırt bölgesine yerleşmiş kanı süzerek vücudumuzdaki zararlı atıkları atmaya yarayan iki adet organımızdır.

Böbreklerimiz de üretilen idrar iki adet üreter diye adlandırılan ince boru ile mesanemize (idrar torbamız) iletilir. Bebek daha anne karnındayken böbreklerin gelişimi sırasında normal dışı bazı istenmeyen görüntü ve/veya fonksiyonda bozukluklar olabilir. Bunlardan biriside "Hidronefroz" diye adlandırılır ve tek veya her iki böbreğimizde de olabilir.

Hidronefroz böbreğin idrarı topladığı pelvis bölgesinin üreterle birleştiği bölümde darlık sonucu ortaya çıkan genişleme olarak adlandırılır. Bu kısımdaki darlık tıkanıklığa ve idrarın böbrekten üreterlere geçişini engelleyerek böbreğin basınç altında kalmasına, fonksiyonunda bozulmalara neden olur.

Hidronefroz üreterle pelvis arasındaki darlıktan olabileceği gibi, vezikoüreteral reflü (mesaneden böbreğe idrar kaçması), tıkanıklığa neden olan taş, üretero-pelvik bölgeye dışarıdan böbreğin alt polünü besleyen damarın bası yapması gibi nedenlerle de olabilmektedir.

BU PROBLEM ÇOCUK DAHA DOĞMADAN TANINABİLİR Mİ?

Diğer bir çok doğumsal ürolojik anomalileri tanındığı gibi bu patolojide deneyimli perinatologlar tarafından perinatal ultrason takipleri sırasında tanınır.

Bu olgularda pelvisin ön-arka çapı, böbrekte parenkim kaybı ve takipte verdiği semptomlara göre doğum sonrası yapılan tetkiklerinde yardımıyla izlem veya cerrahi kararı aldırır.

HİDRONEFROZUN DERECELERİ NELERDİR VE TEDAVİ PLANINDA NE KADAR ETKİLİDİR?

Hidronefroz tıkanıklığın böbrekte yaptığı etkiye göre hafif, orta ve ileri diye derecelendirilir. Hafif ve orta şiddettekiler genellikle takip sırasında kendiliğinden düzelirken, ileri derecedeki hidronefrozlar takipte böbreği korumak amacıyla cerrahiye gerek duyulabilir.

ÇOCUĞUMDA ÜRETERO-PELVİK DARLIK VAR İSE TAKİPTE CERRAHİ İNDİKASYONLARI NELERDİR?

Ureteropelvik darlıkla doğan çocukların büyük kısmı takip sırasında düzelmektedir. Bununla beraber bazı olgularda beklenen düzelme olmaz ve böbrek risk altına girmişse operasyon gündeme gelebilir.

Çocuğunuzun takibi sırasında geçirilen piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) atakları, ağrı ve taş oluşması, böbrek parankiminde incelme, hidronefroz derecesinde artma ve fonksiyon kaybı, takip amacıyla yapılan sintigrafide karşılaştırmalı fonksiyonlarda tıkanık olan tarafta fonksiyon düşüşü (Genelde % 40 altı) ameliyatı gündemi getiren durumlardır.

ÜRETEROPELVİK DARLIĞIN CERRAHİ TEDAVİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

DJS- veya PERKÜTAN NEFROSTOMİ:

Daha çok akut dönemdeki problemi çözmek ve böbreği korumak amacıyla geçici olabilecek bir çözüm olmakla beraber çok küçük ve operasyonun tehlikeli olacağı bebeklerde gerekli şartlar sağlanana kadar uygulanabilir.

ENDOSKOPİK VE PERKÜTAN GİRİŞİMLER:

İdrar yolundan retrograd (İdrar yapılan kanaldan mesane üreter ve böbrek yolunu izleyerek) veya antegrad (Direkt dışarıdan böreğin pelvisine girilerek [Endopyelotomi]) yöntemleri ile yapılır. Bu yöntemler darlığın uzun bir segmenti tuttuğu olgularda gerekli düzelmeyi yapamayabilmektedir?

LAPAROSKOPİK veya AÇIK OPERASYON:

Şu an için uygun olgularda altın standart tedavidir ve tecrübeli ellerde başarısı oldukça yüksektir. Operasyonda dar kısım çıkarılarak yeniden birleştirme yapılır. Operasyon sonrası 3-5 gün hastanın hastanede yatması gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp