Hemorajik Sistit Tedavisi

Hemorajik Sistit Tedavisi : intermittent ve bazan ölümcül mesane kanamasıdır. Hastaların çoğu orta yaşın üstündedir. Ancak serviks veya mesane kanseri nedeniyle geçirilmiş radyoterapi öyküsü alınır veya siklofosfamid kullandıkları öğrenilir. Siklofosfamide bağlı hemorajik sisitit insidansını azaltmaya yönelik olarak, bol diürez sağlamanın yanı sıra, sık sık miksiyon yapması öğütlenir veya sürekli kateter drenajı ile siklofosfamid atıklarının konsantrasyonu azaltılır ve mesane mukozası ile olan temas süresi minimuma indirilir. Ancak bütün bu önlemlere karşın hemorajik sistit, siklofosfamid tedavi sonrasının önemli bir komplikasyonudur. Kanamanın nedeni siklofosfamidin bir metaboliti olan akroleine bağlıdır.

Tedavi. Siklofosfamide bağlı hemorajik sistitte, ilacı kesmekle işe başlanır. Kanama kontrolü için yapılan endoskopi gözetiminde yakma işlemi (fulgurasyon) genelde başarısızlıkla sonuçlanır. Seyreltik formalin solüsyonu (%3.9) kateter aracılığıyla mesaneye doldurulur, yarım saat sonra boşaltılır ve ardından %10'luk alkol ile yıkanır. Bu uygulama oldukça etkilidir. Daha sonraki günlerde 2-3 instilasyon daha yapılabilir.Durdurulamayan kanamada büyük balonlu bir kateteri mesaneye yerleştirip, balonu sistolik basınç düzeyine kadar şişirerek yaklaşık 6 saat tutulması ilk seçilmesi gereken yöntem olduğu bildirilmiştir. Ancak bu mekanik yaklaşımdan önce antifibrinolitik etkili epsilon aminokaproik asit, kanamaya katkıda bulunan ürokinazın antagonisti olarak kullanılabilir. Bu özelliğinden yararlanarak intravesikal olarak verildiğinde sistemik toksisiteyi önlemede ve mesane kanamasının kontrolunda etkili olmaktadır.

Özellikle siklofosfamidebağlı hemorajik sistitin önemli kanamasında %0.4-%1 mg. karbopıost irome- tamin (F2 -alfa-prostoglandirı) solüsyonu günde 4 kez 2 saat süreyle meşe neye verilerek arada serum fizyolojikle yıkamakla yüzgüldürücü sonuç alma bilir. Tüm seçeneklerin başarısız kaldığı durumda supravesikal diversiyon veya internal iliak arterin selektif olarak transkateter embolızasyonu denenebilir.En yüzgüldürücü ve zararsız tedavi sonucu % 1' i i k alum solüsyon;. (ammonyum veya potasyum tuzu) ile üç yollu Foley kateter kullanılarak mesanenin yıkanması ile elde edilir.Radyasyona bağlı hemorajik sistit tedavisinde hiperbarık okshî.-!. anlamlı ve maliyeti yüksek bir tedavi yöntemi olarak ortaya atı im işti r. Kuşkusuz bu tedaviyi uygulamak için hiperbarik oksijen odasına gereksinim vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp