Hayvansal Kaynaklar Nelerdir

Hayvansal Kaynaklar Nelerdir

Etler: Etin üzerindeki ve içindeki yağlar. Katı yağlar, bunların çoğunda doymuş yağ asitleri bulunur.
 
Süt Ürünleri: Sütte, tereyağında, kremada ve yumurta sarısındaki yağ. Bunlar; doymuş ve doymamış yağ asitlerinin karışımından ibarettir.
 
Balık: Balina ciğeri yağı, yağlı balıklar (ton, somon), bunlar esas olarak doymamış yağ asitleri içerirler.

Hayvansal Gıdalar Nelerdir ?

Hayvanlardan elde edilen tüketime uygun ürünlerin tamamına hayvansal gıdalar denir.

Et, süt, yumurta ve bal bu sınıftaki gıdaları oluşturan temel ürünlerdir.

Günümüzde gıda teknolojisi, bu ürünlerin işlenmesiyle birçok farklı ürün üretilmesine imkan vermektedir.

Bu ürünler hakkında detaylı bilgilere menüden ulaşabilirsiniz.

Hayvansal Gıdaların İnsan Beslenmesindeki Önemi

Bütün canlılar gibi insanlar da yaşamlarını sürdürebilmeleri için enerjiye ihtiyaç duyarlar. vücudun ihtiyaç duyduğu bu enerjiyi üretebilmesi ve metabolik faaliyetlerini kusursuz devam ettirerek kendini yenileyebilmesi için dışarıdan besin öğelerinin alınması gerekmektedir. Bitkisel ve hayvansal olmak üzere 2 temel besin kaynağımız bulunmaktadır.

Bitkisel kaynaklı besinler vücut için önemli bileşenlere sahiptir. Ancak hayvansal besinler , esansiyel, yani organizmanın kendisinin üretemediği aminoasitler ve mineraller bakımından bitkisel gıdalara göre çok daha zengindir. Ayrıca proteinlerin biyolojik değerliliği de bitkisel gıdalara göre daha yüksektir. Hayvansal gıda tüketimi ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile orantılıdır.

Gelişmiş ülkelerde insanların günlük diyetlerinde almış oldukları proteinlerin çoğunluğunu hayvansal protein oluşturmaktayken, gelişmemiş ülkelerde insanlar protein ihtiyaçlarının çoğunu bitkisel gıdalardan sağlamaktadır.

Aslında sadece bu istatistik bile hayvansal gıdaların bitkisel gıdalardan daha üstün ve besleyici olduğunu kanıtlamaktadır.Bir insanın günlük alması gereken proteinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp