havale geçirmek ekşi

Havale : Ateşli NöbetAteş sırasında kısa süreli bilinç kaybı, kasılma ve çırpınmalarla seyreden durum. Tıp dilindeki adı "konuülsiyorı"dur.Gebe kadın ve çocuklarda baş ağrısı, bulantı, bayılma, titreme biçiminde görülen bir hastalıktır. Kadınlarda özellikle loğusalık ve gebeliğin son döneminde görülür.

Çoğu kez albüminüri, ödem, idrar azlığı, yüksek tansiyon, havaleyle birlikte görülen belirtilerdir. Hasta giderek kasılır ve komaya girer. Gebe kadınların sık sık doktora gözükmesi, bu tür olayları azaltır. Dinlenme ve diyet önerilir. Havale geçiren çocuklardaysa, önce ateş yükselir, bunu kasılma ve bayılma izler.Havale yani ateşli nöbet bir çeşit grand mal nöbetidir. Bu hastalık sıklıkla, üç ay ila beş ay arasındaki küçük çocuklarda, ateşli bir hastalık sırasında meydana gelir. Ateş nedeniyle meydana gelen nöbetlere (havaleye) yatkınlık sıklıkla bir ailenin birçok ferdinde görülen bir durumdur.

Çocuğunuz büyük ihtimalle ateşe karşı gösterdiği bu reaksiyondan büyüdükçe kurtulacaktır.Çocukların yaklaşık yüzde 2 ilâ 5’i ateşlendikleri zaman nöbet geçirirler. Bunun sebebi bilinmemektedir fakat nöbetler birçok nedenden dolayı kolayca meydana gelir. Çocuklarda aynı zamanda ateşle bağlantılı olmayan tekrarlayan nöbetler (epilepsi-sara) görülebilir.Havale kronik bir durum değildir. Birdenbire meydana gelir ve sadece çocuğun ateşi çıktığı zaman ortaya çıkar. Eğer bu nöbet beş dakikadan fazla sürmeyen bir bilinç kaybına yol açıyorsa, zihinsel harabiyet veya konvülsif hastalık ihtimali asgaridedir.

Eğer çocuğun uzun süren bir nöbeti, genel değil de lokal konvül- siyonları ve anormal bir elektro- ensefalografi kayıtları veya herhangi bir nörolojik anormallik olduğu belirtileri varsa ilerde nöbetler meydana gelmesi konusunda belirgin bir risk mevcuttur. Büyük sıklıkla, nöbetler ilaç kullanımı ile büyük ölçüde kontrol altına alınabilir veya azaltılabilir.

Tedavi: Çocukların havalesi, yani ateşli nöbeti, sadece birkaç dakika sürmelidir. Böyle durumlarda çocuk yere yatırılmalı veya düz olarak herhangi bir yere yatırılmalı ve çevrede yaralanmaya sebep olabilecek ne kadar cisim varsa kaldırılmalıdır. Bir nöbet sırasında çocuğun ağzına hiçbir şey koyulmamak ve çocuğun dili, nefes almayı engellememesini sağlamak için yana çevrilmek ve ondan sonra doktor çağırılmalı- dır. Çocuğu süratle serinletmek bundan sonraki havale nöbetlerini önlemez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp