Hava Yolundan İşitme Mesafesinin Tayini

Hava Yolundan İşitme Mesafesinin Tayini : 1. KONUŞMA SESİ İLE İŞİTME MESAFESİNİN TAYİNİ, SES DENEYİ

İşitmenin pratik muayenesi konuşma sesini duyma kabiliyetile ölçülür. Fakat konuşma sesi çok yüksek olduğundan muayene için mesafe bulmak kabil olmaz. Bunun için fısıltı sesi, bunu işitemiyecek derecede işitmesi bozulmamış olanlarda, daha kullanılışlıdır. Fısıltı ile konuşurken rezidüel hava kullanılmalıdır. Sakin bir salonda normal kulak fısıltıyı 12-15 metreden işitebilir. Fısıltı ile muayenede pes ve tiz sesli kelimeler, sayılar, söylenir; dört, altı, dokuz, on pes sesli (alçak tonlu) sayılar; üç, beş, sekiz tiz sesli (yüksek tonlu) sayılardır.Teknik: Hasta, muayene olunacak kulağı hekime karşı olmak üzere sakin bir odanın nihayetinde durur. Bazı sağırlar dudak okumakta mahir olduklarından, hastalar hekimin dudak hareketlerini görmemelidirler.

Hasta işaret parmağını ıslatarak diğer kulak yolunu tıkar. Fısıltı sesi ile konuşmaya, hastanın iyice işittiği mesafeden başlıyarak uzaklaşılır ve söylenilenleri işiterek tekrar ettiği en uzak mesafe not edilir. O da kâfi gelmezse hekim sırtını hastaya döner, yine kâfi gelmezse hastanın açık olan kulağı, aksi tarafa çevrilir. Bu dönme manevralarının mesafeyi 1/3 kadar uzattığı kabul olunur.Hastanın kulağı ileri derecede sağır ise, diğer kulağı da normal işitiyorsa, hasta kulağın işitme mesafesini tam olarak tayin etmek mümkün olamaz. Hekimin hasta kulağa 15 - 20 santimetre yaklaşması gerekir ki, sağlam kulak sıkıca kapanmış olsa dahi, bu mesafeden işitilir. Sağlam kulağı vazifesinden alıkoymak için ya bu kulağa Barany gürültü aleti tatbik edilir (Şekil 9) veyahut el ayası auricula üzerinde mütemadiyen hareket ettirilir. İşitme bozukluğu pes seslerde daha fazla ise, hastalık nakil yolunda, tiz seslerde ise alıcı organda olduğu kanaatini verir.

2. SAAT DENEYİ

Kullanılan saatin normal kulakla ne kadar mesafeden duyulduğu evvelden bilinmelidir. Muayene saat kulağa yaklaştırılarak yapılır. Hava yoluyla işitilmezse, auriculaya sıkıca yapıştırılır. Saat mastoid üzerine de sıkıca yapıştırılabileceği gibi, dişler arasında tutularak hangi kulaktan daha iyi işitildiğine dikkat olunur (Weber deneyi).

DİYAPAZONLAR

İlmi esaslar üzerine yapılmış aletlerdir. (Şekil 10) Kulak muayenesi için çok lüzumludurlar. Bezold - Edelmann diyapazon takımı ve düdükleri standart olarak kabul olunmuştur. Diyapazonlar, üzerlerindeki ağırlıklarla, ilâve tonlardan kurtarılmışlardır. Umumiyetle çelikten yapılırlar. C2 (16) ile c5 (4096) titreşim sayısı arasındadırlar. Alçak tonlarla orta yükseklikteki tonların muayenesi bunlarla yapılır. Daha yüksek tonlarda Galton düdüğü ile monokorddan faydalanılır.Diyapazon daima ayni kuvvetle titreştirilir. En uygun şekil el ile dikey olarak tutulup kendi ağırlığı ile diz üzerine düşürülmek suretile titreştirmektir. Diyapazon, elde hypothenar üzerine çarparak veyahut lâstik çekiç ile vurularak da titreştirilebilir. Dış kulak yolu önünde tutarken, auriculaya dokundurmama- lı, mastoid üzerine konuldukta kemik üzerine ne fazla tazyik etmeli ne de pek gevsek tutulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp