hassas bağırsak sendromuyla

Hassas bağırsak sendromu nedir?

Hassas bağırsak sendromu bir bağırsak bozukluğu sorunudur. Hassas bağırsak sendromu karın ağrısı, kramp ya da şişkinlik ve ishal veya kabızlık gibi belirtilere neden olur. Uzun süren bir sorun olmakla birlikte belirtileri azaltmak için bazı şeyler de yapılabilmektedir.

Hassas bağırsak sendromunun uzun süredir geçmemesi, belirtilerin zaman içinde daha da kötüleşmesi durumunda bu daha ciddi bir sorunun (enflamatuar bağırsak hastalığı ve kanser) belirtisi olabilir.

Hassas bağırsak sendromunun nedenleri nedir?

Hassas bağırsak sendromunun neden olduğu tam net değildir. Hassas bağırsak sendromu farklı kişilerde farklı nedenlerden dolayı olabilir. Bazı tezlere göre hassas bağırsak sendromunun beyinle bağırsak sistemi arasındaki sinyallerdeki bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca stres, endişe, hormona değişmeler, bazı antibiyotikler ve bazı besinlerin hassas bağırsak sendromunda etkili olduğu sanılmaktadır. Hassas bağırsak sendromu olan kişilerin olağan dışı bir hassas bağırsak sistemi olabilir.

Hassas bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir?

Hassas bağırsak sendromunun belirtileri karın ağrısı, kabızlık veya tam tersi ishaldir. Ayrıca hassas bağırsak sendromunda kişide şişkinlik, dışkıda mukus, bağırsakların tamamen boşalmadığını hissetme gibi belirtiler olur.

Aslında hassas bağırsak sendromu toplumda yaygın bir sorundur. Genelde hafif düzeyde yaşanır. Bu nedenle insanların çoğu bu sorun için hekim tedavisine bile gitmez. Fakat bazı insanlar hassas bağırsak sendromu belirtilerini daha ağır yaşarlar. Özellikle mide krampları, şişkinlik ve ishal bu insanlarda daha ağır görülür.

Hassas bağırsak sendromu nasıl teşhis edilir?

Hassas bağırsak sendromunun teşhisinde hekim belirtilerle ilgili sorular sorarak teşhis koymaya çalışır. Geçmiş sağlık bilgilerini sorar ve fiziksel bir muayene yapar. Bazı durumlarda hekim teşhis için katı dışkı analizine veya kan testine ihtiyaç duyabilir. Bu testler hekimin belirtileri diğer hastalık belirtilerinden ayırt etmesine ve teşhis koymasına yardımcı olacaktır.

Hassas bağırsak sendromu nasıl tedavi edilir?

Hassas bağırsak sendromu uzun süren bir sorundur. Fakat belirtileri yönetmeye ve hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavide genelde diyet değişiklikleri, yaşam şeklinde değişmeler etkili olmaktadır. Özelikle bazı şüpheli besinlerden kaçınmak, egzersiz yapmak ve stresi iyi yönetmek belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. Eğer bu yöntemler işe yaramaz ise hekim bu sefer ishal, kabızlık ve ağrı gibi belirtiler için ilaç reçete edebilir.

Hassas bağırsak sendromu olanlar nasıl beslenmeli?

Hassas bağırsak sendromu olanlar aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat etmelidirler.

1. İnek sütü ve ürünleri ( yoğurt dışında ) tüketimi azaltılmalıdır. Bunlar hassas bağırsak sendromu belirtilerini tetikleyebilir ve azdırabilir. Fakat süt ve süt ürünleri tüketiminin sınırlandırılması vücutta kalsiyum eksikliğine nende olabilir. Bu nedenle kalsiyum ihtiyacını diğer besinlerden ikame etmek gerekir. Yoğurt ise hassas bağırsak sendromu olan birçok kişide bir rahatsızlığa neden olmamaktadır.

2. Lif zengini besinler mutlaka tüketilmelidir. Tam tahıllı ekmekler, hububatlar, meyveler ve sebzeler tüketilebilir. Lif bağırsak hareketlerinin daha iyi olmasına, daha rahat yapılmasına ve kabızlığa iyi gelir. Spazm gibi belirtileri hafifletir.

3. Bir seferde çok fazla yemekten kaçınmak gerekir. Çok fazla yemek bağırsak hareketlerini çok fazla hızlandırabilir.

4. Gaz sorunu yaşanıyorsa elma suyu ve üzüm suyu tüketimi azaltılmalıdır. Gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır.

5. Hassa bağırsak sendromunda uzak durulması gereken diğer besinler ise çikolata, kafein, alkol ve yapay tatlandırıcılardır. Ayrıca yüksek düzeyde yağ içeren besinlerden de kaçınmak gerekir.

Hassas bağırsak sendromu, sık rastlanan bir sindirim sorunudur.Rahatsızlığın tipik belirtileri arasında şişkinlik, aşırı mide gazı, karın bölgesinde sıkıntı ve kabızlık ve/veya ishal yer alır. Vücudunda bu belirtileri gözleyen kişilerin, olası ciddi bir hastalığın önüne geçebilmek için doktora danışmalarında yarar vardır.
 
UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER
 
Günlük yiyeceklerimizin pek çoğu hassas bağırsak sendromunun olası nedenleri gibi gözükmektedir. Şüpheli yiyeceklerin başını peynir ve buğday çeker. Peynir, ekmek, hamur işleri, bisküvi, kek, buğday asıllı tahıllardan hazırlanmış gevrekleridiyetinizin dışında bıraktığınız takdirde, belirtilerde belirgin bir farklılık oluştuğunu göreceksiniz. Uzak durmanız gereken diğer yiyeceklerin arasında maya özü ve et suyu tableti gibi maya içeren yiyecekler, kuru meyveler ve şeker bakımından zengin yiyecekler yer alır.
 
YARARLI YİYECEKLER
 
Soya peyniri, patates, pirinç, çavdar gevrekleri ve yulaf lapası gibi yulaflı kahvaltılıklar, hassas bağırsak sendromunun belirtilerini tetikleyen buğday ve peynir türevlerinin yerini alabilecek yiyecekler arasındadır. Bunun yanında, lifli yiyeceklerin çoğunlukta olduğu bir diyete de yönelebilirsiniz. Yine de, fazla miktarda lif içeren hamur işlerini çok tüketmekten kaçının. Meyve, sebze ve bakliyatlardaki lifler, bağırsak için daha uygundur. Başta su ya da nane ve rezene gibi şifalı ot çayları olmak üzere, bol miktarda sıvı tüketin.
 
BAĞIRSAK BAKTERİSİ
 
Yiyecek hassasiyetinden başka, hassas bağırsak sendromunun altında yatan bir diğer neden de bağırsakta yaşayan organizmaların miktarları arasındaki dengesizliktir -bu oransızlık bağırsak düzensizliği diye de adlandırılır. Bağırsaklar genellikle 1,5-2 kg gelen, sindirimde ve bağırsak çeperinin sağlığının korunmasında büyük payı olan bakterilere ev sahipliği yapar.Ancak, bazı durumlarda bağırsakta yaşayan bu yararlı bakterilerin büyük bir kısmı kayba uğrar ve maya gibi, olası tehlikelere yol açabilecek zararlı organizmaların sayıca artmasına neden olur. İşte, bağırsak organizmalarının nüfusları arasındaki bu dengesizlik hassas bağırsak sendromu belirtilerine yol açabilir.
 
BAĞIRSAK DÜZENSİZLİĞİNİN NEDENLERİ
 
Bağırsak düzensizliğinin ortaya çıkmasına neden olan durumların başında; antibiyotik alımı, uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı, uzun süreli stres ile şeker ve beyaz ekmek, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar bakımından zengin diyetler gelir. Bağırsakta sağlıklı bir bakteri popülasyonu oluşturmanın ve bunu korumanın en basit yollarından biri günlük olarak taze yoğurt yemektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp