Hashimoto Tiroiditi Bitkisel Tedavi

Hashimoto Tiroiditi Bitkisel Tedavi :

Hipotiroid ve Haşhimoto ilişkisi nedir? Tiroid bezi iltihabı, tiroid yetmezliği anlamına gelen hipotiroid hastalığı sebeplerinden birisi Hashimoto tiroiditi olarak adlandırılır. Haşhimoto nedir? Hashimoto hastalığının sebepleri nelerdir, hashimoto neden oluşur? anti-tpo ab nedir, anti triglobulin antikor nedir, yüksek çıkması ne demektir? Hashimoto tiroiditinin tanısında hangi testler kullanılır? Haşhimoto nasıl teşhis edilir? Hashimoto tiroiditinin tedavisi nasıl yapılır?

HASHİMOTO (Haşhimoto) Nedir?

Tiroid bezi, bu hastalıkta kendi bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların saldırısına uğrar. (anti-tpo ab, anti triglobulin antikorları)… Haşimoto hastalığına yol açan antikorlar, tiroid bezinin önemli bir bölümünü tahrip edebilir. Bunun sonucu, tiroid hormonu üretiminin azalmasıdır. Tiroid hormonu yapımı azalınca tiroid yetmezliği başlar. Yani hipotiroid hastalığı ortaya çıkar. Haşimoto hastaları kolay kilo alıp, daha zor veriyor. Kilolarını yönetmede zorlanıyor. Kabızlığa ve hemoroit şikayetlerine sebep olabiliyor.. Haşimoto ile gelişen hipotiroidi, hastaların bir kısmında cinsel isteksizlik, yorgunluk, hatta depresyona neden oluyor. Bu hastalarda kolesterol yüksekliği görülebiliyor. Tiroid bezinin papiller tip kanserleri daha sık görülüyor. Bu nedenle haşimoto hastalarında belirlenen nodüllerin, kanser olup olmadığını araştırmak için ince iğne biyopsisi yapılması gerekebiliyor.

Hashimoto hastalığının sebepleri nelerdir?

1. Genetik faktörler ( aileden gelebilir)

2. Genetik olmayan faktörler

a. Vücut içinden kaynaklanan faktörler: Sex hormonları ve stres

b. Vücut dışından kaynaklanan faktörler:

i. İnfeksiyon

ii. Fazla miktarda iyot alımı

iii. Lithium, interferon a ve interleukin 2 tedavisi

iv. Radyasyon

Hashimoto tiroiditinin tanısında hangi testler kullanılır? Haşhimoto nasıl teşhis edilir?

Bu hastalıkta antitiroit antikorlarının bir veya ikisinin pozitif (antiTg veya antiTPO) bulunması tanı açısından önemlidir.

Hashimoto tiroiditinin tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın durumuna göre hasta izlenir veya levotiroksin tedavisi uygulanır. Nodül olmadığı takdirde çok büyük guatırlar dışında operasyon uygulanmaz. Levotiroksin tedavisi, hastalığın durumuna göre ve ömür boyu uygulanır. Örneğin, subklinik hipotiroidi veya aşikar hiporitoidi durumunda levotiroksin tedavisi uygulanır. Ötiroit durumunda olan hastalarda ise levotiroksin tedavisi uygulanmaz, hasta, sadece belirli aralıklarla izlenir. Levotiroksin, hipotiroidi olan hastalarda eksik tiroit hormonlarını tamamlar, guatırı olan hastalarda ise tiroidi küçülterek hastanın rahatlamasını sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp