Hareket Güçlüğünün Önlenmesi Küçük Önlemler

Hareket Güçlüğünün Önlenmesi Küçük Önlemler : Ayağm engelleyici konumlar almaşım, özellikle "atayağı" da denen ekinizmi (ayağm ön kısmının bilekten tabana doğru frene basar gibi bükülü halde olması) engellemek için, ayağm bilekle dik açı yapacak biçimde tutulmasını sağlayan aletler kullanılır. Bu konuda büyük titizlik göstermek ve yatakta uzun süre kalmaya bağlı olarak açılabilecek yaralara karşı hastayı sürekli denetim altında tutmak gerekir.Toplardamar sistemiyle ilgili bir bozukluğu olan hastalarda sırtüstü yatma, özellikle bacaklarda kan göllenmesine yol açar.

Bu gibi durumlarda uygun olmayan giysilerle ek baskı uygulamak kanın geri dönüşünü daha da zorlaştıracağından son derece sakıncalıdır. Ayrıca hastanın esnek bandaj ya da varis çorabı kullanması önerilir. Gene kanın bacaklardan kalbe dönüşünü kolaylaştırmak için bacakları destekleyerek yükseltmek yerinde bir davranıştır.Kalp hastalan solunumu kolaylaştırmak için baş ve gövdeyi yüksekte tutacak biçimde yatmalıdırlar. Bu yatış biçiminde boyun omurlannın olağandışı konumlar almasını önlemek gerekir. Yüksek yastıklar yerine yatağın baş ucunu olduğu gibi yükseltmek daha etkiliolabilir.Eklem hastalığına yakalanmış ve kas-sinir sistemi komplikasyonu gelişmiş kişilerde hareketleri büyük ölçüde kısıtlayacak ankiloz (eklem donması) oluşumunu engellemek için özel dikkat gösterilmelidir.Genel olarak en çok etkilenen ve hatalı bir durum alan eklem gruplan aşağıda belirtilmiştir:

Kalça eklemi: En sık dışa dönüklük ve öne bükülme kontraktürü gelişir.

Diz eklemi: Bükülme kontraktürü sık görülür.

Ayak bileği eklemi: Ekinizm oldukça sık görülür.

Dirsek eklemi: Bükülme kontraktürü gelişebilir.

Vücut bölümlerini uygun biçimde tutmaya dikkat edilmelidir. Bacaklarda ortaya çıkan bükülü durumu gidermek için, metal kemerlerden ya da traksiyon (çekme) tedavisinden, felç olmuş eklemin dış bölümüne yerleştirilen ve eklemin dışa dönmesini engelleyen sünger desteklerden, kum torbalarından ya da diz kapağının üzerine yerleştirilen bir kum torbasından yararlanılabilir.Kolları felçli bir hastada ise kolun doğal durumunda tutulması, yani elinve önkolun bükülmeden sarkıtılması gerekir. Bu uygulamada özellikle el bileği ekleminin ve parmaklarının doğru konumda bulunmasına dikkat edilmelidir.Yatalak hasta en kısa zamanda önce yarı oturma, sonra tam oturma konumuna geçmeye dayanan egzersizler yapmaya özendirilmelidir.

Zamanla hareketleri kısıtlayıcı duruşlara dönüşmesi olası durumları engellemek için değişik alet .ve önlemlere başvurulmalıdır. Bunların bazıları ortopedik, bazılan basit ama çok yararlı araçlardır. Pantolon askıları ya da üçgen biçimli bez parçalan felç olmuş kolları destekleyebilir. Böylece denge sağlamada kol ağırlığı bir engel oluşturmaz. Ayrıca ellerde olumsuz değişikliklerin ve sakat bırakıcı konumların oluşmasını engellemek için elleri uygun biçimde tutacak sert eldivenler, ateller kullanılır. Ortopedik ayakkabılar ya da ateller ayak ve bilek eklemlerinin olumsuz konumlar almasını engellemede yararlı olabilir.Söz konusu olağandışı konumlara ağrı eşlik ediyorsa, önce bu durumu düzeltmek ve ardından düzeltici atelleri kullanmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp